Delegatia Permanenta a PNL a votat luni in favoarea aliantei cu PC, existind patru voturi impotriva si cinci abtineri din 138 de delegati. Au votat impotriva Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban, Varujan Vosganian si Adriana Saftoiu, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. In ceea ce priveste protocolul PNL-PC, 14 liberali au votat impotriva si sase s-au abtinut. Aceleasi surse sustin ca Tariceanu, Orban, Saftoiu si Vosganian au protestat in sedinta Delegatiei Permanente, nemultumiti de faptul ca PNL a cedat conservatorilor prea multe mandate de parlamentari.

Daniel Constantin si Crin AntonescuFoto: Agerpres

Articolul din protocolul Aliantei PNL-PC care prevede asigurarea celor 17 mandate la alegerile parlamentare pentru conservatori a starnit nemultumiri in randul liberalilor.

Ce i-au spus liberalii nemultumiti lui Antonescu

In spatele usilor inchise, primul care a luat cuvantul si si-a exprimat nemultumirea in acest sens a fost Calin Popescu Tariceanu. Fostul presedinte al PNL a reprosat actualei conduceri ca a cedat prea usor 17 mandate de parlamentari, sustin sursele citate.

Mult mai dur a fost vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian care a amenintat ca nu va respecta protocolul semnat intre cele doua partide. Vosganian ar fi spus in cadrul sedintei ca decizia de formare a Aliantei cu PC le-a fost bagata pe gat liberalilor acesta fiind luata intr-un cadru restrans.Totodata, vicepresedintele PNL i-a reprosat lui Antonescu ca acest protocol are ca scop "promovarea ambitiilor de prezidentiabil" ale acestuia decat interesul partidului si le-a cerut liberalilor sa nu voteze in favoarea protocolului Vosganian si-a exprimat nemultumirea si fata de prevederea care asigura conservatorilor cele 17 mandate la alegerile parlamentare din 2012.

Conform surselor Hotnews.ro., interventia lui Vosganian l-a iritat pe Crin Antonescu care, i-ar fi replicat sa-si dea demisia din forul de conducere daca nu acccepta decizia partidului.

Si Ludovic Orban s-a declarat impotriva aliantei motivand ca daca PNL ar fi participat singur la alegeri ar fi avut sanse mult mai bune sa castige voturi in zona electoratului de dreapta. De altfel, Orban si-a explicat public votul dat impotriva Aliantei PNL-PC declarand ca "PNL este un partid politic care poate castiga pe propriile picioare viitoarele alegeri".

"Am votat impotriva pentru ca am convingerea ca PNL poate sa castige pe propriile picioare alegerile. Am votat pentru ca nu cred ca in Romania este nevoie de o confuzie suplimentara in ceea ce priveste reprezentarea politica a cetatenilor. Eu cred ca Romania are nevoie sa fie condusa de un partid de constiinta, de un partid care crede cu adevarat in doctrina pe care o reprezinta si nu de aliante care sunt constituite de partide pentru a da jos pe cineva, fara a avea, insa, prea multe in comun", a declarat Orban, citat de agentia Agerpres.

Conform surselor participante la sedinta, un al doilea episod tensionat ar fi avut loc intre Crin Antonescu si Adriana Saftoiu. Deputatul liberal s-a exprimat impotriva aliantei cu PC declarand ca prin aceasta "uniune" partidul incalca principiile liberale. Saftoiu l-ar fi atacat dur pe Antonescu spunandu-i acestuia ca da dovada de lipsa de caracter prin fortarea liberalilor de a face alianta cu Dan Voiculescu.

Aceleasi surse sustin ca Antonescu i-ar fi replicat: "Nu-mi dai mie lectii de moralitate si de liberalism cand tu erai cu Basescu si turnai plangeri peste plangeri impotriva lui Atanasiu"

Discursurile celor patru liberali au avut un ecou slab in randul membrilor de partid, Alianta cu PC fiind aprobata cu 129 de voturi pentru, 4 impotriva si 5 abtineri. Protcolul de colaborare in schimb, a fost respins de 14 liberali si 6 s-au abtinut. Sursele Hotnews.ro sustin ca in perioada urmatoare se asteapta sa existe disensiuni intre parlamentarii PNL si cei ai conservatorilor. De asemenea o parte din liderii din teritoriu sunt nemultumiti de faptul ca trebuie sa faca campanie pentru PC.

"Am fost din nou pusi in fata faptului implinit. Nimeni nu ne-a intrebat daca suntem de acord sa facem campanie pe PC. De fiecare data deciziile se iau intr-un cerc restrans si ne anunta doar sa ridicam mana, in caz contrar presedintele nostru ne ameninta cu demisia din partid", a comentat un liberal nemultumit.

Ce spune Antonescu despre liberalii nemultumiti

Presedintele PNL, Crin Antonescu a explicat ca nemultumirile anumitor liberali vis-a-vis de protocolul semnat cu PC sunt normale, dat fiind faptul ca PNL este un partid deschis.

"In momentul in care se discuta un astfel de act, sigur ca se gasesc 14 care sa nu fie de acord. (...) Intotdeauna exista la noi acest sentiment si, pana la urma, in general, exista cand se fac tranzactii, (...) exista tendinta asta de a se tocmi oameni, de a spune dam cam mult, platim cam scump, cumparam prea ieftin si asa mai departe. Eu am pornit (...) de la o alta idee decat aceea de a face un comert foarte strans. Nu am pornit la aceasta alianta stapanit de aritmetica, stapanit de ideea ca nu cumva sa ia conservatorii mai mult decat au sau decat ne-ar conveni noua sa dam', a explicat Crin Antonescu, citat de Agerpres.

Presedintele PNL a precizat ca "liberalii nu au timp sa se tocmeasca pentru locuri in plus sau in minus, deoarece tara arde si acelasi principiu va fi aplicat si in cazul PSD, daca se va ajunge la o alianta si cu acest partid".

Crin Antonescu: Sunt onorat sa fiu in aceasta formula coleg cu oamenii din PC

Presedintele PNL a afirmat, dupa semnarea protocolului, ca "PNL face acest pas politic cu onestitate, cu incredere si cu convingerea ca e o actiune politica necesara scenei politice de astazi".

El a sustinut ca la baza acestei aliante exista o compatibilitate doctrinara si programatica "care nu e de ultima ora, ci e dezvoltata de-a lungul unor ani".

"Am semnat acest protocol fara nicio retinere, in ciuda asediului propagandistic dezlantuit de la aflarea vestii despre aceasta alianta. E important sa am constiinta clara - si o am - a faptului ca facand aceasta alianta nu incalc cu nimic principiile PNL si pe ale mele", a subliniat Antonescu.

Presedintele liberalilor a adaugat ca aceasta alianta era necesara "in situatia in care avem in Romania o putere care se reclama de la ideologia de centru dreapta fara sa aiba nimic comun cu asa ceva".

Daniel Constantin: Sunt convins ca parteneriatul cu PNL va fi benefic pentru ambele partide

Alianta de Centru Dreapta "nu este asezata pe anumite negocieri, ci are la baza un set de valori, de principii, precum si un set de masuri, pe termen scurt si lung, pe care ne-am angajat sa le luam", a declarat presedintele PC, Daniel Constantin dupa semnarea protocolului cu PNL.

Potrivit acestuia, noua alianta va fi "adevaratul partid si forta politica care va promova valori pe esicherul de dreapta al politicii romanesti".

"Sunt convins ca parteneriatul cu PNL va fi benefic pentru ambele partide", a spus liderul PC.

"Aceasta alianta, ca si previzibila alianta cu PSD nu face altceva decat sa raspunda nevoilor cetatenilor in momentul de fata. Faptul ca aproape 500 de membri ai Consiliului National al PC au spus ca asta este vointa cetatenilor, imi intareste aceasta idee", a mai spus Constantin.