Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI

Andrei Marga a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 9 ianuarie 2011, 20:33 Actualitate | Politic


Andrei Marga
Foto: Rompres
Alianta de Centru-Dreapta dintre liberali si Partidul Conservator si Legea Educatiei Nationale au fost temele discutiei cu rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" Andrei Marga, propus ministru al Educatiei in ''Guvernul din umbra'' al PNL.

Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9507 vizualizari

 • Bună ziua! (Duminică, 9 ianuarie 2011, 20:47)

  ktistes [anonim]

  1. Ce măsuri politico-economico-sociale ar lua această Alianţă de Centru-Dreapta, odată ajunşi la putere (ipotetic vorbind)? Ar putea ajunge la putere fără populisme şi minciuni?
  2. Care e poziţia dvs. faţă de articolele din lege care fac referire la nepotisme şi plagiaturi?
 • Este adevarat (Duminică, 9 ianuarie 2011, 21:02)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Ca in 2001, dna Andronescu a anulat toate masurile de reforma pe care le-ati implementat in mandatul dv.?
  • O lege peticita, diletanta si anacronica (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:06)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   Se ştie că o nouă lege a învăţământului are sens acum dacă este mai bună decât cea din 1995 (cu reformularea din 1999). O astfel de lege ar trebui să repună în mişcare energiile şi capacitatea de inovaţie din România, să reaşeze România printre ţările ce atrag din nou la studii tineri din alte ţări, să ridice nivelul cultural al populaţiei ţării, să contribuie la redresarea morală. O lege a educaţiei ar trebui să stabilizeze sistemul măcar pe cincisprezece ani.
   Proiectul legii educaţiei din 2010, pus în joc de actualul minister şi guvern, nu trece acest examen. Este un proiect peticit, diletant şi cu viziune anacronică, care ar trebui privit nu numai în detalii, ci şi ca viziune asupra educaţiei, nu doar sub aspectul a ceea ce promite, ci şi din punctul de vedere a ceea ce va produce. Proiectul legii educaţiei 2010 este mult sub nivelul nevoilor României actuale şi se află în urma abordărilor care se practică în Europa de astăzi.
   Iată câteva argumente din multitudinea celor pe care le-am formulat pe marginea proiectului 2010 (fără a mai relua argumentele numeroase prezentate de diverse organizaţii şi personalităţi de toate afilierile, în media din ţară şi din străinătate).
   1. Proiectul este greoi, este o lege „patchwork” (peticită), făcută din bucăţi disparate. Textul este vizibil „croşetat” din diverse surse, iar din interiorul fiecăreia dintre surse sunt preluate şi aruncate de-a valma tot felul de prevederi. Pe de altă parte, reglementările efective sunt sufocate de o vorbărie care amestecă termeni juridici cu improvizaţii de psihologie, pedagogie, management.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:07)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   2. Prea multe soluţii concrete sunt lăsate în seama hotărârilor de guvern şi a ordinelor ministrului (peste 150 de reglementări de guvern sau minister sunt necesare pentru a aplica legea!). Este o practică legislativă greşită în România – aceea de a evita reglementarea univocă, în favoarea transferării acesteia spre guvern sau minister. Proiectul legii educaţiei 2010 îngroaşă această tendinţă funestă. Vezi, de pildă, articolul privind accesul la educaţie; articolul privind accesul la contul educaţiei permanente; articolul privind formele de învăţământ obligatoriu; articolul privind admiterea în liceu; articolul privind examenul de certificare a competenţelor profesionale; articolul privind examenul de bacalaureat; articolul privind învăţământul de arte, sport, militar şi multe altele; articolul privind evaluarea prin probe transcurriculare la sfârşitul clasei a VI-a; articolul privind concursurile pe posturi didactice; articolul privind metodologia evaluării personalului didactic; articolul privind metodologia studiilor doctorale şi multe altele. Nu se poate prelua totul în textul unei legi, dar legea trebuie să fie suficientă pentru dezlegarea cât mai multor probleme.
   3. În proiectul 2010, se dau, cu pompă, drept noutăţi, soluţii deja implementate la un moment dat în România. De exemplu, învăţământul pe „competenţe” a fost introdus, într-o concepţie democratică, în 1998; regula „finanţarea urmează elevul” a fost lansată în 1999, după ce a fost aplicată în cadrul „finanţării globale” a universităţilor (în treacăt fie spus, regula nu va putea funcţiona fără a fi complementată de regula „şcoala funcţionează optim”!); învăţământul „a doua şansă” a fost creat în 2000; admiterea în liceu se face pe baza rezultatelor la testarea naţională din 1999; absolvenţii de şcoli profesionale devin elevi de liceu din 2000; ”curriculum la dispoziţia şcolii” a fost introdus prin Curriculumul Naţional 1998; „planul-cadru” s-a introdus în 1998; trecerea selectării personalului didactic
   • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:46)

    Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Marga

    în competenţa unităţii de învăţământ s-a aplicat începând cu 1998; „descentralizarea” a fost lansată (şi executată mult mai bine!) în 1999; distincţia „finanţarea de bază” – „finanţarea complementară” este din 1998 (dar acum „finanţarea complementară” este pusă complet pe umărul autorităţilor locale); competiţia pentru funcţia de rector a fost introdusă în legislaţia din ţară în anii şaptezeci şi reafirmată, cu detalii noi, ulterior, „cancelarul studenţilor” a fost introdus la o universitate din ţară în 2004. Şi multe altele. În fapt, proiectul nu depăşeşte limbajul reformei din 1996-2001, doar că nu îl înţelege şi îl deformează, într-o optică superficial „tehnicistă” şi efectiv retrogradă, din care persoanele au dispărut, fiind înghiţite de o birocraţie stufoasă.
    4. Proiectul de lege 2010 stă pe premise false. Propagandiştii lui invocă aşa-zisul „Pact” pentru educaţie şi pretinsa „Diagnoză” a sistemului. Niciuna dintre acestea nu este veritabilă. Primul „pact” pentru educaţie s-a semnat în iunie 2000, după încheierea negocierilor cu Uniunea Europeană pe capitolul „Educaţie şi formare profesională”, când guvernul Isărescu a notificat Comisia Europeană asupra continuării reformei cuprinzătoare a educaţiei, asistată la acea dată de Banca Mondială, OECD şi de alte instituţii internaţionale (România împrumutând atunci peste 500 milioane de dolari). Preşedintele a obţinut un pact propagandistic, dar pactul său este o declaraţie de intenţii, bună pentru nepreveniţi. Nici un expert în educaţie nu s-a încadrat în grupul său; experţii în educaţie ai României fuseseră, între timp, împrăştiaţi în alte părţi ale lumii.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:08)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   S-au încadrat, de fapt, persoane cu preocupări generale, indivizi certaţi cu etica profesiei, carierişti fără cultură. Din aceste motive, la propriu, nu se poate invoca vreun pact naţional sau vreo fundamentare a proiectului de lege pe altceva decât pe voinţa unor persoane fără realizări la activ, gata să desfigureze lucrurile de dragul efectelor propagandistice. Nicio ţară europeană nu a dat educaţia pe mâna unor experţi improvizaţi; fiecare ţară europeană a adus în faţă experţi veritabili şi diverse forţe responsabile din societate, într-un dialog deschis.
   În orice ţară europeană, legislaţia educaţiei s-a elaborat, pe cât posibil, prin consens. Nicio forţă nu a fost exclusă, nici un argument semnificativ nu a fost lăsat la o parte. Aceasta pentru că educaţia este un bun public. În proiectul de lege 2010 se ajunge la rezultatul paradoxal că educaţia este proclamată demagogic ca un bun public, pentru a fi reglementată fără discuţie, în interese private (firme, coterii politice etc.).
   5. Educaţia are nevoie de reformă, dar de o reformă chibzuită, făcută de oameni pricepuţi, capabili de dialog şi consens în societate. Proiectul de lege prezentat de guvernul actual nu numai că nu depăşeşte proiectele concurente înregistrate la Parlament, dar este – prin birocratizarea şi politizarea pe care o aduce, prin rezolvările anacronice şi prin antagonizările elevilor, studenţilor, profesorilor, autorităţilor pe care le presupune – dăunător intereselor României.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:08)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   Toţi termenii invocaţi propagandistic de guvern în favoarea proiectului sunt trădaţi. Spre ilustrare, nu este vorba de reformă în actualul proiect, ci de o reorganizare în vederea sporirii controlului de partid asupra şcolilor, liceelor, universităţilor. „Centrarea pe elev” este trădată de procedurile complicate, extrem de birocratice, ale evaluărilor excesiv sporite. „Studentul în centrul procesului universitar” este o deviză demagogică încălcată neîntârziat de prevederile care reduc drastic iniţiativa şi reprezentarea studenţească în universităţi. „Competenţele” pe care proiectul le etalează ca scop al educaţiei sunt rău definite, după ce separarea competenţelor de valori duce la o perspectivă anacronică asupra scopului educaţiei. Ceea ce propagandiştii guvernării socotesc „clanuri” în educaţie nu vor face decât să sporească, prin amplificarea clientelei partidului de guvernământ şi a guvernului însuşi.
   6. La finanţare se folosesc termeni sonori, fără acoperire, în condiţiile în care, previzibil, nu vor fi bani. În preuniversitar se vorbeşte de „finanţare de bază”, „finanţare complementară”, „finanţare suplimentară”, „venituri proprii”, în condiţiile în care nu se asigură salariile. Acelaşi limbaj se foloseşte în cazul universităţilor, în vreme ce ministerul nu îşi poate acoperi nici măcar angajamentele minimale. Universităţile funcţionează pe bază de „contract instituţional” cu ministerul, dar acesta – fapt unic după 1989 – blochează posturile didactice! Aşa stând lucrurile, proiectul de lege 2010 este mai curând o manevră de deturnare a atenţiei cetăţenilor de la tot mai gravele consecinţe ale incompetenţei actualei administraţii a ţării.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:09)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   7. Ar fi mai potrivit ca, în locul acestui proiect de lege, să se instituie în România un moratoriu pe proceduri. În timpul acestui moratoriu „procedural”, ar urma ca viziunea de schimbare educaţională sa fie adâncită şi bine explicată. Pentru naivi, în proiect, sunt lucruri inovatoare şi atrăgătoare (ca, de exemplu, învăţământul centrat pe competenţe; evaluarea pe bază de portofoliu; evaluarea prin aspecte transcurriculare). Dar niciuna dintre soluţii nu este lămurită temeinic pentru o lege şi nu este funcţională.
   Se poate observa că în multe ţări care au adoptat aşa-numitul „model bazat pe competenţe” (i.e. Canada/Quebec; Australia; Africa de Sud) autorităţile sunt bombardate cu cereri de renunţare la „model”, de revenire la „ abilităţi fundamentale (the basics)” şi la forme tradiţionale. Ar trebui să ne întrebăm: ştiu, de fapt, autorii proiectului ce înseamnă „centrarea pe competenţe” şi care vor fi consecinţele pentru structura şi conţinutul curriculum-ului şi ale evaluării? În multe părţi ale proiectului de lege 2010 s-a înţeles (greşit) că, de exemplu, în învăţământul primar aceasta ar trebui să ducă la dispariţia sau „integrarea” disciplinelor tradiţionale.
   În fapt, tendinţa europeană actuală este de a integra „competenţele” într-un scop al educaţiei cuprinzător, care să includă, de asemenea, „abilităţile de bază”, educaţia pentru valori. Nu este de ocolit observaţia că unele dintre „competenţele” enumerate în proiectul de lege sunt, la propriu, cu totul altceva, iar autorii proiectului nu cunosc domeniul decât superficial.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:10)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   Aşa cum am mai arătat, sunt sesizabile proximităţile proiectului legii 2010 cu programul partidului nazist (NSDAP) din anii treizeci! Unii activişti ai acestuia nu ar avea dificultăţi să îşi asume proiectul. Vezi, de pildă, articolul 4 al legii, care axează învăţământul exclusiv pe „competenţe”, sau articolul 3, care elimină, sub pretextul dezideologizării, printr-o confuzie caracteristică, conţinuturile morale, valorile religiei şi culturii civice şi politice. Întocmai ca predecesorii din 1938!
   8. În textul proiectului 2010 există multe confuzii conceptuale, inconsecvenţe şi contradicţii. De pildă, în proiectul 2010 se spune că învăţământul din România e public şi privat, pentru ca în alt articol să apară şi învăţământul confesional. De ce e menţionat separat, când, de fapt, şi învăţământul confesional ar trebui să poată fi trecut fie în public, fie în privat?. Un alt exemplu: contradicţia dintre centrarea pe elev şi supraevaluarea (aplicarea de evaluări multe în timp scurt) elevului. Sunt apoi contradicţii între principiile enunţate ca fiind la baza legii şi prevederi ale acesteia. De pildă, descentralizarea e contrazisă în fapt de noianul de reglementări, care nu mai lasă loc semnificativ decidenţilor locali. Fiecare principiu ar trebui tradus în lege prin articole şi proceduri adecvate. Principiile sunt, însă, în proiectul 2010, enunţate să sune bine pentru nepricepuţi, fiind în fapt contrazise de reglementări de detaliu (aşa cum se întâmplă şi cu autonomia universitară, care rămâne practic confuzionată şi desfigurată, devenind cea mai restrânsă după 1989!).
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:10)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   9. Multe lucruri în proiect sunt lăsate într-un vag primejdios. De pildă, capitolul Curriculum este vizibil diletant elaborat (după ce România a avut în 1998 un Curriculum naţional socotit de valoare internaţională). Nu se explică raportul dintre „competenţe” ca output/rezultat şi drumul care duce spre ele (câmpuri/arii curriculare; discipline, ce fel de discipline, etc.). Se creează astfel imaginea eronată a „competenţelor” ca organizatori de curriculum. Desigur, competenţele pot fi avute în vedere când se discută organizatorii de curriculum; numai ca nu s-au găsit unii mai buni până acum decât ariile disciplinare şi disciplinele. „Consorţiile şcolare” sunt o găselniţă ce nu rezolvă mare lucru. În multe situaţii, proiectul 2010, într-un limbaj pseudosavant, agită spiritele şi pune oamenii în conflict pentru idei confuze sau himere afişate de veleitari.
   10. În proiect apar multe propuneri care vor face mai mult rău. De exemplu, „competiţiile între şcoli” pe baza evaluării instituţionale. Să fim serioşi, până la competiţii de calitate, trebuie găsite mijloacele ca această calitate să fie susţinută prin fapte. De asemenea, ar trebui regândită finanţarea de bază şi finanţarea complementară, deoarece multe dintre reglementările trecute în finanţarea complementară (dependentă de autorităţile locale) vor face din şcoli vasalele primăriilor.
   Este nechibzuită demontarea siguranţei sociale a profesiei de cadru didactic (prin trecerea angajării personalului didactic: în preuniversitar la şcoli şi licee şi în universitar la departamente). Nu este posibil învăţământ de performanţă – cum cred autorii proiectului – fără a consolida statutul cadrului didactic.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:10)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   Conceperea acestei categorii ca un fel de mulţime dezlânată, care are nevoie de vătafi, va avea consecinţe profund negative, încât o altă soluţie va trebui adoptată. Descentralizarea – evident diletant concepută în proiect – nu trebui să excludă, în epoca în care S.U.A. şi alte ţări fac reforme axate pe „valoarea profesorului”, consolidarea statutului acestuia.
   Nechibzuită şi discriminatorie este şi forţarea încheierii activităţii profesorilor universitari de performanţă la 65 de ani – forţare care nu s-a practicat în România după 1989. Ţările cu surplus de specialişti – ceea ce nu este cazul la noi! – au folosit-o un timp (Germania, Italia, Franţa etc.), dar au renunţat recent la ea în favoarea soluţiei din S.U.A., de folosire nelimitată a acelor profesori universitari care sunt specialişti reali, cu opere intelectuale la activ. În fapt, valoarea profesională nu ţine de vârstă, iar ţările se îngrijesc să cultive valorile indiferent de anul naşterii. Un universitar veritabil invocă valoarea proprie, nu vârsta sa sau a altora! Nu numai că prin această forţare – promovată de impostori, care vor funcţiile celorlalţi fără să aibă merite, din grupul care întocmeşte astfel de legi la Bucureşti – România se izolează. Prin forţarea încheierii indistincte a activităţii, România pregăteşte un nou exod al creierelor. După ce studenţii părăsesc sistemul învăţământului superior corupt de astăzi, după ce doctoranzii lasă în urmă birocraţia asfixiantă a doctoratului de după 2005, profesorii universitari bine specializaţi vor pleca, la rândul lor, spre a evita dependenţa de deciziile a tot felul de impostori, ajunşi, în tulburea societate românească actuală, să ia decizii în seama lor. O lege chibzuită a educaţiei, aşa cum se poate observa în multe ţări, încurajează nu la discriminări pe motive de vârstă, ci la folosirea capacităţilor, a competenţelor verificate, a personalităţilor creatoare.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:11)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   Cu acest proiect de lege, România riscă să slăbească valoarea diplomelor pe care le acordă antagonizând inutil generaţiile şi forţând specialiştii de vârf la emigrare.
   11. Proiectul legii 2010 se descalifică înainte de orice din punct de vedere profesional. Nu discut aici erorile de gramatică ale autorilor, ignorarea dezinvoltă a limbajului juridic (sub febrilitatea exprimării aberaţiilor), absenţa cunoştinţelor de pedagogie actuală, de management şcolar şi universitar, anacronismul viziunii. Deja mulţi oameni le-au remarcat. Alte aspecte pot fi considerate.
   În definitiv, este de pus, de pildă, întrebarea dacă nu cumva proiectul se repede în reorganizări (5 clase la primar, 4 clase la gimnaziu) înainte de a se întreba dacă nu cumva în învăţământul din România nu durata este problema practică, ci folosirea intensivă a timpului. Proiectul operează la fel de diletant atunci când este vorba de a considera managementul timpului şi cultura profesională în general. Apoi, ca alt exemplu, învăţământul preuniversitar este tratat fără experienţa acestuia, prin deducere din câteva concepte („competenţe”, „descentralizare” etc.) preluate superficial, care plac unor politicieni mediocri, aflaţi în căutare de paleative şi diversiuni. Astfel de concepte par adecvate, dar, vorba unei distinse profesoare – „în minţile strâmbe până şi ideile drepte se îndoaie”.
   Alt exemplu, în învăţământul universitar, marile teme actuale ale universităţii de pretutindeni – inovaţia tehnologică, inovaţia societală, crearea de personalităţi, integritatea morală, „excelenţa”, cercetarea ştiinţifică etc. – nu intră în atenţie. Autorii nici nu cunosc managementul universitar, nici nu preţuiesc valorile, nici nu ştiu ce se întâmplă în lumea universitară actuală – singura lor ţintă este să parvină: se ajunge la situaţia în care plagiatorii dau sfaturi de etică, corupţii de luptă contra corupţiei, diletanţii de profesionalism etc.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:11)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   Alt exemplu este abordarea religiei. Autorii aplică interpretarea de acum câteva decenii, a religiei ca ceva depăşit de istorie, încât învăţământul confesional este lăsat în afara celui privat şi a celui public. Vederile „păgânilor” emfatici şi agresivi din anii treizeci revin la secta carpatică a celor fără de Dumnezeu. Iar exemplele pot continua. Încă o dată, în România de azi, redevine actuală reflecţia lui Thomas Mann: vai de ţara în care ajunge să dea tonul tocmai grupul cel mai puţin calificat şi mai corupt!
   12. Soluţiile din proiectul legii, de stabilire a direcţiunilor şcolilor şi liceelor şi a rectoratelor, vor agrava politizarea învăţământului. Consiliile de administraţie în şcoli aduc în rol lideri politici locali, încât vor sta sub influenţa acestora. Pentru alegerea rectorului, soluţia adoptată recent de multe ţări – candidaţi multipli, selecţie de către o comisie, validare de către senat – este mai bună şi evită politizarea pe care o conţine inevitabil soluţia din proiectul de lege. Mediul înconjurător este încă slab pregătit la noi pentru a se putea pronunţa calificat în chestiuni de educaţie. Se poate uşor sesiza că autorii proiectului dau glas, în cele două cazuri, mai mult frustrărilor personale şi voracităţii cercurilor politice din care fac parte, într-un efort de a-şi plasa în lege chiar rezolvări individuale, în dauna valorilor educaţiei. Prin multe articole, proiectul de lege satisface vizibil interesul de parvenire frauduloasă al unor neisprăviţi corupţi, rămaşi la distanţă de veritabilul interes public al României, ce ar trebui să fie orizontul reglementărilor.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:12)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   13. Scopurile politice ale proiectului de lege. Nu trebuie să faci efortul de interpretare pentru a sesiza dublul scop politic al proiectului 2010: preluarea controlului educaţiei de către anumite partide şi înlocuirea profesorilor care, după 1989, au votat în mare parte fie cu P.S.D., fie cu Convenţia Democratică. Suntem în faţa celui mai grav atentat de după 1989 la valorile societăţii deschise – pluralism politic, autonomie instituţională, libertate de gândire – în România. Acest atentat se face sub pretenţia insidioasă a schimbării radicale (care aminteşte, însă, de anii treizeci, de 1948) şi a „întineririi”. Trebuie spus, din nou, după amarele lecţii ale istoriei: tinerii vin oricum, dar valoarea profesională nu o conferă data naşterii. În definitiv, tinerii sunt valori atunci când au valoare, şi nu în funcţie de buletin. Dincolo de toate se pune inevitabil o întrebare: de ce trebuie să depindă soarta unor profesori, care şi-au parcurs onest şi cu rezultate comparabile internaţional cariera – de la şefia de promoţie la opere intelectuale – de un grup de trepăduşi ai politicii deveniţi, prin accidente ale istoriei, „universitari”? În ce ţară se petrec astfel de răsturnări pe scara de valori? Este România atât de bogată în valori încât îşi permite să le irosească, în vreme ce fiecare ţară le cultivă cu grijă?
   14. Din proiectul 2010 al legii educaţiei lipseşte abordarea problemelor veritabile ale învăţământului românesc de azi. În preuniversitar nu se rezolvă nimic dacă nu întărim statutul social al învăţătorului (institutorului) şi profesorului (care, prin proiectul legii, este subminat). În universitar nicio reformă nu reuşeşte dacă nu se schimbă sistemul (supradimensionat, cu 98 de universităţi acreditate, într-o o ţară cu, în fapt, sub 21 de milioane de locuitori în ţară!) ca sistem.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:12)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlaston Stefan

   Nici un beneficiar nu va sprijini şcolile, liceele, facultăţile dacă acestea nu sunt orientate spre inovaţie cognitivă, tehnologică, societală. Învăţământul din România nu se eliberează de tarele care-l împovărează astăzi (politizarea, corupţia, incompetenţa administraţiei, demotivarea) fără a reduce birocratizarea, pe care acest proiect de lege ameninţă să o sporească încă o dată. Cu proiectul legii educaţiei 2010, în locul unui învăţământ orientat spre crearea de personalităţi şi inovaţie, România va avea un învăţământ birocratizat, mai birocratizat ca oricând după 1989, pe care caută să îl controleze tot felul de „experţi” de mucava şi de politruci anacronici.
   15. Articolele proiectului de lege a educaţiei 2010 pot fi discutate în detalii. La nevoie, vom face o astfel de analiză. Ceea ce are importanţă – înainte de orice detaliu, la care se opreşte adesea dezbaterea din zilele noastre – sunt opţiunile care afectează întregul legii. Este de spus onest şi responsabil, din acest punct de vedere, că ar trebui pregătit – de oameni cu capul pe umeri, realmente competenţi, care înţeleg interesul public – un alt proiect de lege, care să îşi asume România actuală şi să o schimbe efectiv, în urma unei dezbateri neamputate cu cei care se pricep şi cu cei interesaţi. România ar câştiga dacă Parlamentul ar reveni la normal şi ar aborda, dincolo de orice „mandat imperativ” din partea a tot felul de coterii, multiple proiecte de lege, spre a genera un proiect, veritabil nou, în cadrul unui pluralism al abordărilor şi al argumentelor mai bune. România a fost prolifică atunci când a fost plurală şi a căzut mereu în criză când intelectualii au început să îşi caute noi stăpâni.
 • Buna ziua! (Duminică, 9 ianuarie 2011, 21:17)

  Sorin Blaj [anonim]

  Domnule profesor,

  Ati efectuat o reforma a invatamantului romanesc, promovata de dumneavoastra, acum mai bine de 10 ani.

  Ati desfiintat examenele de admitere la liceu si facultate, promovand astfel, probabil fara sa prevedeti acest efect la momentul respectiv, goana elevilor dupa note, deoarece admiterile se realizeaza in acest moment pe baza mediilor de absolvire, respectiv cele obtinute la capacitate sau bacalaureat.

  Care este opinia dumneavoastra cu privire la evolutia invatamantului in Romania, dupa aceasta reforma, in conditiile in care inclusiv dumneavoastra clamati declinul invatamantul romanesc?
 • Titulatura. (Duminică, 9 ianuarie 2011, 21:20)

  NeDeRo [anonim]

  Buna ziua domnule Rector.

  Sunt curios care este opinia Dvs. despre titulatura? Personal consider o situatie "graduala" depasita, bloceaza multe posturi si chiar daca se spune ca este un instrument ca nu permite ca anumite diretori sau inspectori sa faciliteze angajarea rudelor se pot face anumite "miscari". Cred ca o antentie sporita asipra directorilor scolari si angajarea directa ar fi mai eficace si benefica invatamantului romanesc.

  Va multumesc.
  • Raspuns (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:13)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui NeDeRo

   România are nevoie de altceva, de o legislaţie efectiv modernă a educaţiei, care să o ataşeze lumii civilizate. Din aceste raţiuni, care pot fi detaliate până în amănunt, această lege a educaţiei va fi înlocuită de îndată ce o altă majoritate parlamentară şi o guvernare nouă intră în rol. Demnitatea socială şi salarială a dascălului trebuie restabilită urgent, autonomia universitară trebuie recunoscută, profesionalizarea temeinică trebuie sprijinită, pluralismul trebuie reafirmat, cercetarea ştiinţifică trebuie reconcepută, sportul are nevoie de relansare, tineretul trebuie încurajat să nu părăsească ţara, politizarea trebuie eliminată. O reformă chibzuită a educaţiei este indispensabilă, dar legea de faţă nu o poate face şi nu este o lege de reformă. Prin ceea ce este pozitiv în ea, legea plagiază măsurile luate în 1996-2000 (curriculum la dispoziţia şcolii, finanţare per capita, răspunderea publică şi ierarhizarea instituţiilor, descentralizare, depolitizare, abolirea criteriului vechimii în acces la posturi, măsurile anticorupţie, concurs pentru funcţiile de decan şi rector, etc.), la care adaugă o viziune depăşită şi o voinţă de politizare anacronică.
 • doua intrebari (Duminică, 9 ianuarie 2011, 21:27)

  Cetalink [anonim]

  Buna ziua!

  As dori sa adresez Domnului Marga doua intrebari legate de Legea Educatiei Nationale.

  1. Imi este cunoscuta istoria mandatelor intrerupte, suspendate si/sau reinnoite ale domnului Marga. Totusi, sperind ca poate face abstractie de situatia sa personala ca rector al UBB, as dori sa stiu ce parere are privind alegerea rectorilor in conformitate cu prevederile art.209 pct.b): "prin vot universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare ...si al reprezentantilor studentilor". Descurajeaza aceasta prevedere manevrele de culise din cadrul Senatelor universitare, atit de recurente pina azi ?

  2. Ce parare are de introducerea interdictiei de cumulare a functiilor didactice si/sau de cercetare cu functii de conducere demnitate publica? (art.215. pct.5)? Este aceasta prevedere benefica actului educational/de cercetare, prin aceea ca obliga persoana in cauza sa se dedice cu adevarat profesiei de dascal/cercetator, sustragindu-se problemelor electorale si politice?
  • RASPUNS Intrebarea 1 (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:14)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetalink

   Graţie reformei din 1996-2000, pe care am avut onoarea să o conduc, România a încheiat reforma de recuperare (adică reforma de adaptare la economia de piaţă şi stat de drept, bazat pe libertăţi şi drepturi individuale) şi a închis cu succes, deja în mai 2000, capitolul „Educaţie şi formare profesională” în negocierile de aderare la Uniunea Europeană. A fost primul capitol închis cu succes de România, spre lauda slujitorilor învăţământului românesc. A rămas singura reformă evaluată pozitiv în analizele internaţionale, iar mărturiile scrise stau la dispoziţie.
   În iunie 2000, primul ministru de atunci, Mugur Isărescu, a notificat Comisia Europeană, după ce s-a realizat Pactul pe educaţie al partidelor parlamentare, asupra continuării reformei de recuperare cu ceea ce se numeşte „reforma de sincronizare”. Am lansat – se pot vedea actele oficiale ale ministerului de atunci – în octombrie 2000, proiectul unei noi legi a educaţiei, care să susţină „reforma de sincronizare” cu practicile avansate. Această reformă trebuia prelungită ulterior cu „reforma de înfruntare a globalizării”. România trebuia şi trebuie să parcurgă, dacă vrea să conteze, aceste trei reforme, în timp scurt, chiar dacă fiecare reformă pretinde ani. În definitiv, Spiru Haret a făcut reforma sa (constând, în esenţă, în două legi bune) în zece ani, în trei mandate în guvernele liberale. Reformele trebuie să fie însă chibzuite, făcute de oameni competenţi şi cu scaun la cap. La noi, tot felul de diletanţi ajunşi demnitari cred că fac reforme schimbând lucrurile anapoda, fără proiecte discutate public! Reformele sunt altceva decât schimbările după gusturi personale!. De reformă şi de o lege competent şi înţelept elaborată România are neapărată nevoie.
  • Raspuns Intrebarea 2 (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:14)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetalink

   La noi legile au un defect originar şi se respectă din întâmplare.
   Defectul originar constă în aceea că legile sunt considerate greşit doar instrumente de promovare a intereselor de grup sau chiar a intereselor persoanelor care scriu legea. Concepţia instrumentalistă asupra legii este cancerul sistemului juridic românesc actual. Ca efect, de pildă, nici una dintre legile adoptate la repezeală în 2010 – salarii, pensii, fiscalitate, educaţie – nu va rezista în timp. La formularea legilor lucrează prea puţini jurişti calificaţi (acum predomină veterinari, pseudopsihologi, falşi pedagogi, propagandişti economici etc.) şi nu se înţelege că legile trebuie să exprime interesul public şi să reglementeze raporturi de reciprocitate (cetăţean – stat, cetăţean – organizaţii şi instituţii, cetăţean – cetăţean etc.). De aceea, la noi, unii autori de proiecte de lege vor să-şi pună în lege, cât mai direct, până şi interesul de a-şi acoperi o afacere sau de a-l lovi pe rival. În acest fel, frustrările personale sau de grup vor să devină articol de lege. În plus, textul legii, după trecerea prin parlament, este modificat de trepăduşi de la cabinetul primului ministru, până la corectura din paginile „Monitorului Oficial”, ceea ce oriunde în lumea civilizată este o infracţiune care atrage puşcăria.
   Pe de altă parte, legile sunt modificate, în fapt, de metodologiile şi instrucţiunile de aplicare. Bunăoară, legea educaţiei recent adoptată are nevoie de peste 50 de metodologii care, desigur, o modifică şi o fac întâmplătoare. Nu mai insist asupra abuzului de ordonanţe (abuz astăzi mai mare ca oricând în istoria României şi, poate, a Europei postbelice), care distruge legile şi mai ales legalitatea.
 • Admitere fara examen (Duminică, 9 ianuarie 2011, 21:32)

  Sorin [anonim]

  1.
  Cand ati fost ministru ati sustinut intrarea la facultate fara examen doar pe baza mediei de bac.
  Stiti ca la bac in multe licee se copiaza fara jena. De asemenea un elev de profil uman cu medie mare la bac se putea inscrie la o facultate de profil real in acel caz. Poate ca in alte tari era corecta aceasta masura dar nu credeti ca la noi ati gresit promovand-o?

  2.
  La liceu ati sustinut admiterea cu dosar pe baza examenului de capacitate. Nu ati implementat sistem computerizat atunci si parintii alergau cu dosarul de la un liceu la altul. La cel mai bun liceu din orasul meu au ramas 3 locuri libere pentru ca nu a mai riscat nimeni sa depuna dosarul pe ultima suta de metri. Considerati ca a fost o eroare introducerea acelei masuri fara sistem computerizat?
 • legea educatiei (Duminică, 9 ianuarie 2011, 21:35)

  mihai [anonim]

  Veti putea schimba in timp util prevederea cu pensionarea la 65 ani a prof,univ,,,,pentru a nu pierde mari valori ale universitarilor Romaniei?ideea promovarilor centrate pe valoare si nu vechime e remarcabila pentru Romania si deschide calea afirmarii unor tineri valorosi demonstrand ca democratia si valorile europene pot exista si in Romania dar excluderea automata a marilor profesori fara drept de apel e o idee gresita....se poate corecta?Se va face?
 • Intrebare (Duminică, 9 ianuarie 2011, 21:42)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  LA MULTI ANI 2011

  Incep cu reflexia agreabila, noua lege a invatamantului se apropie 80 - 85% de cele din tarile moderne si foarte apropiata de cea elvetiana.

  De aceea este foarte apreciata in mediile universitare si politice si rezultatele nu se vor lasa asteptate.

  Intrebare :

  Cum ganditi ca trebuie dezvoltat invatamantul profesional in forma de aprentisaj, 1 zi scoala si 4 zile in cadrul firmei ?

  Merci

  Stefan RADOVEANU
  GENEVE
 • Nedumerire.... (Duminică, 9 ianuarie 2011, 21:50)

  ilien [utilizator]

  Domnule Marga ati lucrat cu domnul Coposu sau cel putin cred ca ati fost in partidul dinsului. Cum veti putea lucra acum cu domnul Voiculescu?
 • PNL-PC (Duminică, 9 ianuarie 2011, 21:52)

  gina tudor [anonim]

  Mi-e rusina ca am fost sustinatoare a PNL.
  Dupa aceasta alianta cu PC,dvs. nu va este rusine?
  • Raspuns (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:39)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   Autorităţile României nu au la această oră nici o proiecţie de viitor pentru ţară, nici un proiect major nu este în curs de realizare, populaţia tânjeşte să lucreze, dar unităţile continuă să se închidă (după ce s-au închis deja peste 30.000 de unităţi în ultimii doi ani!). În 2008, „The Economist” scria că România va suferi datorită „incompetenţei” decidenţilor, iar Comisia Europeană arăta, în 2009, că România este vecină „incapacităţii administrative”. Recent, Banca Mondială acuza proiectul de buget 2010 că este făcut „după ureche”. În fapt, în 2009-2010 România a devenit univoc „lanterna roşie” a Uniunii Europene. Toate evaluările obiective, internaţionale (inclusiv temerea deunăzi exprimată la Washington DC, a „falimentului”) sunt negative în privinţa actualei Românii.
   Mai profund decât orice, România trăieşte, sub multe aspecte, cel mai grav declin instituţional de la alegerile din 1946 încoace. S-a intrat în Uniunea Europeană (începând cu decizia din decembrie 1999), în NATO (începând cu pregătirile din 1996), dar meritul nu aparţine nicidecum liderilor de astăzi: nici unul dintre aceştia nu a fost în stare să închidă vreun capitol de negocieri, nici unul nu are la activ vreo faptă remarcabilă. Alegerile prezidenţiale din 2009, probabil singulare în Europa actuală, au reluat „tradiţia” din 1946: nu a contat ce au votat oamenii, ci cum s-au numărat voturile (după ce ministrul de interne a fost înlocuit brusc), iar ambasadele României (începând cu cea de la Paris), au făcut executări de voturi cu viteză record pe continent! Apoi – tot ca premieră continentală – preşedintele (uzând de arbitrara sa confundare cu „suveranitatea poporului”) a rupt o bucată din PSD şi o alta din PNL (împotriva votului nominal şi a votului cetăţenilor) şi şi-a creat partiduţe la purtător.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:40)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   S-a ajuns astfel la „democraţia carpatică” ce guvernează astăzi România, cu rezultatele amintite, şi, apoi, la o Curte Constituţională (prin deformarea, devenită regulă, a votului în Camera Deputaţilor). Preşedintele s-a instalat în fruntea unei ierarhii, numită pe drept „africană” în lucrările de drept constituţional, îşi orientează fără orizont cetele de fideli (care amintesc adesea de trupeţii din anii treizeci) şi dirijează cu rezultate mediocre o ţară deocamdată înmărmurită. Samuel Huntington vorbea de emergenţa unui „sistem pretorian”. România confirmă diagnoza: o preşedinţie ce destructurează instituţiile şi caută fără ezitare „uzurpări constituţionale” (precum slăbirea Parlamentului) şi „uzurpări legislative” (reducerea la tăcere a unor cetăţeni) pentru a promova un sistem ciocoiesc.
   România este astăzi pradă unei patologii politice, pe care oricât am fi de îngăduitori, este realist să o luăm în seamă. Prima patologie a politicii româneşti actuale este „guvernarea prin antagonizare”: acum se caută conflictualizarea celor care lucrează în sfera privată cu bugetarii, mai ieri au fost opuşi întreprinzătorilor salariaţii, acum câţiva ani, tinerii au fost mobilizaţi contra celor mai devreme născuţi şi aşa mai departe. Dă rezultate o asemenea de politică? Se văd bine în jur efectele: stagnare în epoca celei mai accentuate dinamici din lume, necompetitivitate, reducerea, fie şi relativă, a performanţelor şi, până la urmă, sărăcia.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:40)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   De „guvernarea prin antagonizare” se leagă imediat alte patologii. Prima este „disfuncţia prezidenţialismului actual”: preşedinţia se interpretează pe sine ca o forţă în luptă deschisă (fie cu Parlamentul, fie cu opoziţia, fie cu pensionarii, ori cu poporul) şi stimulează o „competiţie sălbatică (savage competition)”, în condiţiile unei politizări mai extinse decât oricând şi decât în orice altă societate. A doua este „fuga de răspundere a celor care decid”: aceştia aruncă vina nereuşitei pe orice („criza mondială”, „greaua moştenire”, „colapsul Greciei”, comportamentul supuşilor etc.), fără ca vreun moment să îşi asume vreo răspundere în generarea vizibilă a crizelor actuale. A treia este „constituţie fără constituţionalism”: cei care conduc împing societatea într-o luptă în care nu se mai respectă nici măcar Constituţia, ei înşişi (cum s-a observat, de pildă, la formarea majorităţii guvernamentale alternative, în 2009) căutând să se sustragă controlului constituţional. A patra este „conceperea instrumentalistă a legilor”: legile promovate spre Parlament de către decidenţi nu sunt concepute pentru a exprima interesul public, ci spre a satisface interese de grup aflat în luptă. A cincea este „dictatura majorităţii aritmetice”: ideea profundă a democraţiei dintotdeauna şi de pretutindeni – aceea după care s-ar putea ca un singur cetăţean să aibă dreptate în faţa ecrasantelor majorităţi aritmetice – a rămas străină actualilor lideri din România, iar deciziile se adoptă, mecanic, cu majorităţi aritmetice. A şasea maladie, care încoronează oarecum panoplia nefericită a patologiilor politicii de astăzi din România, este mitul „guvernului tare”: la noi se proclamă obsesiv dezideratul „guvernului tare”, stabil, în vreme ce orice ţară civilizată preferă „guvern competent”. În practică, la noi, se ajunge, astăzi, la compromisuri de neadmis pe seama adevărului şi performanţelor.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:41)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   Nu voi descrie însă această situaţie, ci ceea ce a făcut-o şi o face posibilă: este vorba de proasta înţelegere a democraţiei de către cei care conduc România actuală, care face ca democraţia să nu se mai deosebească îndeajuns de „consultarea maselor” din regimul de tristă amintire sau de „democraţia faptelor” a militanţilor extremismului de odinioară. Este o neînţelegere care transformă democraţia într-o simplă unealtă de promovare a intereselor de „gaşcă” (pentru a folosi limbajul actualei puteri, căruia un distins intelectual ieşean îi caută zadarnic echivalentul în latină!) şi de controlare a societăţii. Vreau să ilustrez ideea neînţelegerii democraţiei de către autorităţile din România prin trei observaţii.
   Prima se referă la confundarea legitimităţii cu legalitatea. Trec peste faptul că la guvernanţii de astăzi nu este vreun semn că înţeleg ce înseamnă legitimitate. Ei cred că, după un scrutin legislativ la care au participat 40% dintre alegători, iar partidul lor a obţinut în jur de o treime dintre voturile exprimate, totul este în regulă. În fapt, spus fără ocolişuri, în România actuală, nu există legitimitate a deciziilor, chiar dacă, forţând „democraţia aritmetică”, se obţine o legalitate chinuită. Oriunde în lume, astfel de guvernanţi ar fi precauţi, dacă ar avea cultura legitimării.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:41)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   Este straniu comportamentul „aleşilor”: ştiind bine că nu vor mai fi aleşi a doua oară, cinismul întrece orice limită înregistrată în democraţiile europene. Peste noapte, unii devin „independenţi” (ceea ce este, în fond, ilegal, oricând aceştia putând fi acţionaţi în justiţie de către cei care i-au votat cu sigla unui partid cu tot!) şi relativizează, oportunist, toate opiniile lor anterioare. Alţii spun în privat ceea ce cred cu adevărat despre guvernanţi, pentru ca în declaraţii publice să îşi umfle pieptul, ca eroici apărători ai liniei partidului. „Reprezentarea poporului” care i-a ales au uitat-o cu totul, în numele „mandatului imperativ” al partidului, care îi târâie în soluţii proaste.
   Guvernanţii actuali din România nu înţeleg că democraţia nu se lasă redusă la numărarea voturilor şi la stabilirea celui care are un vot în plus. „Democraţia aritmetică” şi „dictatura majorităţii aritmetice” au fost criticate plenar de cultura democratică a lumii civilizate, iar un democrat onest ştie că un consens cât mai larg, mai ales atunci când aritmetica este subţire (câteva voturi în Parlament în plus) sau discutabilă (în definitiv, ce ar fi fost dacă la alegerile prezidenţiale din 2009 numărarea voturilor ar fi fost alta? sau dacă se lua în seamă victoria în ţară a candidatului rival?) este soluţia înţeleaptă. Carpaticii democraţi de mucava nu înţeleg – se vede prea bine – ce înseamnă democraţia. Până la urmă, pentru ei, poporul este cel care nu este bun (după cum arată şi remarca unuia: „nu se obţin banii de la Bruxelles, căci se lucrează cu români!” sau invitaţia recentă a preşedintelui la „a folosi libertatea câştigată pentru a părăsi ţara”).
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:41)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   Peste toate, cei care administrează România actuală nu înţeleg legătura indisolubilă dintre democraţie şi valoarea profesională a reprezentanţilor. Precum odinioară Ceauşescu, puterea apelează la persoane mediocre, încât, pe de-o parte, să nu fie vreun pericol de concurenţă din partea acestora şi, pe de altă parte, să se poată oricând arunca vina pe cineva. La rândul lor, persoanele acestea reproduc nivelul redus de competenţă şi onestitate: cei pe care îi numesc sunt, deopotrivă, mai curând incompetenţi, docili, agresivi, cu destule pete la activ. O ţară care are nevoie, ca de aer, de persoane calificate şi integre, capabile să imagineze, să gândească şi să implementeze soluţii chibzuite, cade astfel pradă unor administratori nepricepuţi, care o trag în jos. Cu un preţ uriaş, însă, pe care îl plăteşte, ceas de ceas, inevitabil, fiecare cetăţean.
  • Raspuns (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:00)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   Unde ne aflăm acum cu ţara noastră? Să amintim doar că Guvernul României din 2009-2010 a „reuşit” „performanţa” de a scădea cu 1/3 PIB-ul României, de a genera peste 600.000 de şomeri, de a mări datoria ţării la peste 90 de miliarde de Euro, de a tăia veniturile cetăţenilor cu 25-63% şi de a demotiva toate generaţiile. „Performanţa” este rară în Europa şi în lume şi nici o deviză n-a fost mai flagrant contrazisă, de faptele celor care au cultivat-o, pe cât este deviza „Să trăiţi bine!” lansată în 2004.
   Autorităţile României nu au la această oră nici o proiecţie de viitor pentru ţară, nici un proiect major nu este în curs de realizare, populaţia tânjeşte să lucreze, dar unităţile continuă să se închidă (după ce s-au închis deja peste 30.000 de unităţi în ultimii doi ani!). În 2008, „The Economist” scria că România va suferi datorită „incompetenţei” decidenţilor, iar Comisia Europeană arăta, în 2009, că România este vecină „incapacităţii administrative”. Recent, Banca Mondială acuza proiectul de buget 2010 că este făcut „după ureche”. În fapt, în 2009-2010 România a devenit univoc „lanterna roşie” a Uniunii Europene. Toate evaluările obiective, internaţionale (inclusiv temerea deunăzi exprimată la Washington DC, a „falimentului”) sunt negative în privinţa actualei Românii.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:00)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   Mai profund decât orice, România trăieşte, sub multe aspecte, cel mai grav declin instituţional de la alegerile din 1946 încoace. S-a intrat în Uniunea Europeană (începând cu decizia din decembrie 1999), în NATO (începând cu pregătirile din 1996), dar meritul nu aparţine nicidecum liderilor de astăzi: nici unul dintre aceştia nu a fost în stare să închidă vreun capitol de negocieri, nici unul nu are la activ vreo faptă remarcabilă. Alegerile prezidenţiale din 2009, probabil singulare în Europa actuală, au reluat „tradiţia” din 1946: nu a contat ce au votat oamenii, ci cum s-au numărat voturile (după ce ministrul de interne a fost înlocuit brusc), iar ambasadele României (începând cu cea de la Paris), au făcut executări de voturi cu viteză record pe continent! Apoi – tot ca premieră continentală – preşedintele (uzând de arbitrara sa confundare cu „suveranitatea poporului”) a rupt o bucată din PSD şi o alta din PNL (împotriva votului nominal şi a votului cetăţenilor) şi şi-a creat partiduţe la purtător. S-a ajuns astfel la „democraţia carpatică” ce guvernează astăzi România, cu rezultatele amintite, şi, apoi, la o Curte Constituţională (prin deformarea, devenită regulă, a votului în Camera Deputaţilor). Preşedintele s-a instalat în fruntea unei ierarhii, numită pe drept „africană” în lucrările de drept constituţional, îşi orientează fără orizont cetele de fideli (care amintesc adesea de trupeţii din anii treizeci) şi dirijează cu rezultate mediocre o ţară deocamdată înmărmurită. Samuel Huntington vorbea de emergenţa unui „sistem pretorian”. România confirmă diagnoza: o preşedinţie ce destructurează instituţiile şi caută fără ezitare „uzurpări constituţionale” (precum slăbirea Parlamentului) şi „uzurpări legislative” (reducerea la tăcere a unor cetăţeni) pentru a promova un sistem ciocoiesc.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:00)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   România este astăzi pradă unei patologii politice, pe care oricât am fi de îngăduitori, este realist să o luăm în seamă. Prima patologie a politicii româneşti actuale este „guvernarea prin antagonizare”: acum se caută conflictualizarea celor care lucrează în sfera privată cu bugetarii, mai ieri au fost opuşi întreprinzătorilor salariaţii, acum câţiva ani, tinerii au fost mobilizaţi contra celor mai devreme născuţi şi aşa mai departe. Dă rezultate o asemenea de politică? Se văd bine în jur efectele: stagnare în epoca celei mai accentuate dinamici din lume, necompetitivitate, reducerea, fie şi relativă, a performanţelor şi, până la urmă, sărăcia.
   De „guvernarea prin antagonizare” se leagă imediat alte patologii. Prima este „disfuncţia prezidenţialismului actual”: preşedinţia se interpretează pe sine ca o forţă în luptă deschisă (fie cu Parlamentul, fie cu opoziţia, fie cu pensionarii, ori cu poporul) şi stimulează o „competiţie sălbatică (savage competition)”, în condiţiile unei politizări mai extinse decât oricând şi decât în orice altă societate. A doua este „fuga de răspundere a celor care decid”: aceştia aruncă vina nereuşitei pe orice („criza mondială”, „greaua moştenire”, „colapsul Greciei”, comportamentul supuşilor etc.), fără ca vreun moment să îşi asume vreo răspundere în generarea vizibilă a crizelor actuale. A treia este „constituţie fără constituţionalism”: cei care conduc împing societatea într-o luptă în care nu se mai respectă nici măcar Constituţia, ei înşişi (cum s-a observat, de pildă, la formarea majorităţii guvernamentale alternative, în 2009) căutând să se sustragă controlului constituţional.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:01)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   A patra este „conceperea instrumentalistă a legilor”: legile promovate spre Parlament de către decidenţi nu sunt concepute pentru a exprima interesul public, ci spre a satisface interese de grup aflat în luptă. A cincea este „dictatura majorităţii aritmetice”: ideea profundă a democraţiei dintotdeauna şi de pretutindeni – aceea după care s-ar putea ca un singur cetăţean să aibă dreptate în faţa ecrasantelor majorităţi aritmetice – a rămas străină actualilor lideri din România, iar deciziile se adoptă, mecanic, cu majorităţi aritmetice. A şasea maladie, care încoronează oarecum panoplia nefericită a patologiilor politicii de astăzi din România, este mitul „guvernului tare”: la noi se proclamă obsesiv dezideratul „guvernului tare”, stabil, în vreme ce orice ţară civilizată preferă „guvern competent”. În practică, la noi, se ajunge, astăzi, la compromisuri de neadmis pe seama adevărului şi performanţelor.
   Nu voi descrie însă această situaţie, ci ceea ce a făcut-o şi o face posibilă: este vorba de proasta înţelegere a democraţiei de către cei care conduc România actuală, care face ca democraţia să nu se mai deosebească îndeajuns de „consultarea maselor” din regimul de tristă amintire sau de „democraţia faptelor” a militanţilor extremismului de odinioară. Este o neînţelegere care transformă democraţia într-o simplă unealtă de promovare a intereselor de „gaşcă” (pentru a folosi limbajul actualei puteri, căruia un distins intelectual ieşean îi caută zadarnic echivalentul în latină!) şi de controlare a societăţii. Vreau să ilustrez ideea neînţelegerii democraţiei de către autorităţile din România prin trei observaţii.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:01)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   Prima se referă la confundarea legitimităţii cu legalitatea. Trec peste faptul că la guvernanţii de astăzi nu este vreun semn că înţeleg ce înseamnă legitimitate. Ei cred că, după un scrutin legislativ la care au participat 40% dintre alegători, iar partidul lor a obţinut în jur de o treime dintre voturile exprimate, totul este în regulă. În fapt, spus fără ocolişuri, în România actuală, nu există legitimitate a deciziilor, chiar dacă, forţând „democraţia aritmetică”, se obţine o legalitate chinuită. Oriunde în lume, astfel de guvernanţi ar fi precauţi, dacă ar avea cultura legitimării.
   Este straniu comportamentul „aleşilor”: ştiind bine că nu vor mai fi aleşi a doua oară, cinismul întrece orice limită înregistrată în democraţiile europene. Peste noapte, unii devin „independenţi” (ceea ce este, în fond, ilegal, oricând aceştia putând fi acţionaţi în justiţie de către cei care i-au votat cu sigla unui partid cu tot!) şi relativizează, oportunist, toate opiniile lor anterioare. Alţii spun în privat ceea ce cred cu adevărat despre guvernanţi, pentru ca în declaraţii publice să îşi umfle pieptul, ca eroici apărători ai liniei partidului. „Reprezentarea poporului” care i-a ales au uitat-o cu totul, în numele „mandatului imperativ” al partidului, care îi târâie în soluţii proaste.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:01)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   Guvernanţii actuali din România nu înţeleg că democraţia nu se lasă redusă la numărarea voturilor şi la stabilirea celui care are un vot în plus. „Democraţia aritmetică” şi „dictatura majorităţii aritmetice” au fost criticate plenar de cultura democratică a lumii civilizate, iar un democrat onest ştie că un consens cât mai larg, mai ales atunci când aritmetica este subţire (câteva voturi în Parlament în plus) sau discutabilă (în definitiv, ce ar fi fost dacă la alegerile prezidenţiale din 2009 numărarea voturilor ar fi fost alta? sau dacă se lua în seamă victoria în ţară a candidatului rival?) este soluţia înţeleaptă. Carpaticii democraţi de mucava nu înţeleg – se vede prea bine – ce înseamnă democraţia. Până la urmă, pentru ei, poporul este cel care nu este bun (după cum arată şi remarca unuia: „nu se obţin banii de la Bruxelles, căci se lucrează cu români!” sau invitaţia recentă a preşedintelui la „a folosi libertatea câştigată pentru a părăsi ţara”).
   Peste toate, cei care administrează România actuală nu înţeleg legătura indisolubilă dintre democraţie şi valoarea profesională a reprezentanţilor. Precum odinioară Ceauşescu, puterea apelează la persoane mediocre, încât, pe de-o parte, să nu fie vreun pericol de concurenţă din partea acestora şi, pe de altă parte, să se poată oricând arunca vina pe cineva. La rândul lor, persoanele acestea reproduc nivelul redus de competenţă şi onestitate: cei pe care îi numesc sunt, deopotrivă, mai curând incompetenţi, docili, agresivi, cu destule pete la activ. O ţară care are nevoie, ca de aer, de persoane calificate şi integre, capabile să imagineze, să gândească şi să implementeze soluţii chibzuite, cade astfel pradă unor administratori nepricepuţi, care o trag în jos. Cu un preţ uriaş, însă, pe care îl plăteşte, ceas de ceas, inevitabil, fiecare cetăţean.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:02)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui gina tudor

   Peste toate, însă, din păcate, sărăcia inundă cu repeziciune, din nou, România – fapt care ar trebui să îi pună cel puţin pe gânduri pe propagandiştii politicii din zilele noastre. Efectele sunt multiple: neputinţa capitalizării, scurgerea rapidă de resurse şi pierderea prestigiului internaţional. Bucureştiul este vizitat rar, din complezenţă, reprezentanţii români contează doar formal (dacă nu cumva sunt ignoraţi sau aţipesc la reuniuni, cum se poate observa în tot mai multe filmări), adesea ei nu înţeleg problemele puse în discuţie, singurele instituţii internaţionale care mai existau la Bucureşti (precum CEPES-UNESCO), au fost desfiinţate, nu s-au putut folosi resursele Uniunii Europene şi susţinerea SUA.
   La aceste premise lăuntrice României actuale, sunt de adăugat, pentru a putea răspunde la întrebarea „ce va fi în trei ani?”, premise contextuale. Le enumăr cât mai succint. Competiţia internaţională stimulată de globalizare şi de criza declanşată în 2008 se va intensifica. Centrul economic al lumii se mută în Asia de Sud-Est. SUA rămâne principalul actor al lumii, dar China se ridică la rangul celei de a doua supraputeri, Rusia revine printre forţele hotărâtoare, iar alianţa Franţa, Germania, Rusia va avea un cuvânt mai greu de spus. Societăţile avansate trec deja la „noua economie”, iar „statul social” este supus unei revizuiri profunde şi promiţătoare.
 • intrebari pentru dl.prof.dr. AndreiMarga (Duminică, 9 ianuarie 2011, 22:06)

  NICOLAE GEORGE [anonim]

  1. Sunteti de acord ca "asigurarea calitatii educatiei" conform OUG 75/2005 aprobata prin L87/2006 este de fapt un COSTISITOR SI INUTIL SIMULACRU promovat de MECT, Parlament si Presedintie?
  2. De ce criteriile evaluarilor efectuate de ARACIS au fost mentinute timp de 6 ani atat de IRELEVANTE in context (situatie recunoscuta intr-un interviu publicat vineri in GANDUL chiar de dl.Funeriu)?
  ///
  Va multumesc anticipat pentru consideratia pe care veti binevoi s-o acordati acestor intrebari!(editat de HotNews.ro)
  • Raspuns (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:15)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui NICOLAE GEORGE

   Un cunoscut coleg de la Iaşi a spus foarte exact: ceea ce este bun în legea educaţiei este deja în reglementări vechi, iar ceea ce este nou este greşit. De pildă, tot ceea ce este lăudat de Traian Băsescu – curriculum la dispoziţia şcolii, descentralizare şi integrarea în comunitate, abolirea criteriului vechimii la accesul pe posturi, finanţarea per capita la studenţi, măsuri anticorupţie, depolitizarea, liniile de studiu, concursuri pentru funcţiile universitare şi neuniversitare şi altele – absolut totul, se află deja în reglementările reformei 1996-2000 („reforma Marga” cum spune apăsat Traian Băsescu). Legea lui Traian Băsescu adaugă opţiuni eronate, de genul „anul pregătitor obligatoriu”, malformarea liceului, distrugerea statului social al dascălului, demontarea autonomiei universitare şi masiva politizare. Chiar responsabili din Comisia Europeană le-au spus lui Băsescu şi oamenilor săi că legea e proastă, distruge corpul profesoral şi anulează autonomia universitară.
 • doua intrebari (Duminică, 9 ianuarie 2011, 22:15)

  iulius d. [anonim]

  stimate domnule Marga,
  consider ca masurile luate de dvs pe vremea cind erati ministru au fost foarte bune. De aceea, va intreb:
  1. daca veti ajunge din nou ministru, intentionati sa aduceti modificari in bine acestei legi?
  2. credeti ca mutarea cl. a 9a la gimnaziu e benefica?
  cu stima
 • Vechime vs cunostinte (Duminică, 9 ianuarie 2011, 22:18)

  Sorin [anonim]

  Domnule Rector Andrei Marga, credeti ca un preparator sau lector, nu poate avea mai multe cunostinte decat un profesor, doar pentru ca este o diferenta de ani intre ei?
  Daca un preparator sau lector, este mai bine pregatit decat un profesor, nu vad de ce trebuie sa astepte un numar de ani, ca sa poata obtine titlul de profesor si salariul marit.
  Eu cred ca exista si profesori care numai studiaza crezand ca stiu destul de multe, si astfel raman in urma cu noile descoperiri.
  Va multumesc anticipat!
 • omniprezent (Duminică, 9 ianuarie 2011, 22:51)

  me [anonim]

  Cum poate un om sa fie si rector si profesor si senator si etc ..in acelasi timp.Poate acest om sa fie omniprezent atat la Cluj la facultate de ex cat si in parlamentul Romaniei ca sa isi justifice bani atat ca senator/ministru cat si ca rector/profesor etc??
 • Ratiunea prezentei sociale a dlui Marga (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:00)

  judex [anonim]

  1) Dle Marga, la inceput ne-ati fost prezentat drept un tehnocrat.al sistemului de invatamant. Cu toate astea, istoric, cele mai multe dintre aparitiile dvs. au avut subiecte politice. In ultimii cativa ani, interventiile dvs. au fost PUR (nu vreau sa se inteleaga ca fac o legatura cu actualul PC) politice. Dvs. va considerati mai mult un dascal, un administrator sau un politician ? (stiti, exista o lege privind incompatibilitatea intre activitatile amintite). Pe ce baza ati ales dintre cele trei ?
  2) Pe care dintre cei doi sefi ai aliantei PNL-PC il vedeti ca lider al guvernului pentru care ati fost propus ?
  • Raspuns (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:16)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui judex

   Traian Băsescu mă obligă să-i răspund din nou. O fac fără să reiau ceea ce am spus recent în replica Eşecul imposturii. Este clar, după deliranta sa declaraţie din 4 ianuarie 2011, că, fiindu-i frică de căderea în sondaje şi de alegeri, el promulgă la repezeală o lege a educaţiei prin care vrea să transforme din timp directori de şcoli şi licee şi rectori în agenţii săi electorali. El ştie că altfel îl aşteaptă procesele (flotă navală, uzurparea constituţională şi altele). Poate de aceea, în declaraţia sa nici nu mai apar termeni, pentru el blamaţi, precum „profesori” sau „autonomie universitară”.
   Fac şapte observaţii factuale, cât se poate de succint.
   Prima este că reforma 1996-2000 a permis încheierea pozitivă, deja în mai 2000, a negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană pe capitolul „Educaţie şi formare profesională” (primul capitol încheiat de ţara noastră), spre cinstea slujitorilor şcolii româneşti. A fost singura reformă din România, care a fost evaluată pozitiv de agenţii internaţionale. Faptul este atestat de documente care sunt publice.
   A doua observaţie este că tocmai Traian Băsescu şi persoanele numite de el au stricat învăţământul. Cele mai greşite măsuri au fost luate în 2005-2006 – iar faptul se poate atesta, de asemenea, pe acte, cu precizie.
   A treia este că toate, absolut toate soluţiile din legea 2011, cu care se laudă Traian Băsescu (curriculum la dispoziţia şcolii, descentralizare şi integrare în comunitate, răspunderea publică a universităţilor, finanţarea per capita, ierarhizarea universităţilor, abolirea vechimii în accesul pe postul de profesor, concursul pentru decanat şi rectorat, măsurile anticorupţie şi multe altele) sunt preluate din „reforma Marga”, pentru a-l cita pe preopinent. (Se poate observa, de pildă, volumul Andrei Marga, Anii reformei (1997-2000), EFES, Cluj, 2007, 570 p.). Traian Băsescu a integrat soluţiile plagiate într-o politizare primitivă, care nu se mai practică în Europa, a învăţământului.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:17)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui judex

   A patra este că opoziţia la legea educaţiei nu înseamnă adversitate faţă de reformă (Traian Băsescu, de altfel, n-a putut face nici măcar reforma transporturilor, succesorul său din 2005 trebuind să încheie negocierile de la Bruxelles). Chiar parlamentari ai PDL i-au spus, la Cotroceni, că „legea e proastă” şi „centralizează excesiv învăţământul”. Reprezentanţi ai Uniunii Europene au exprimat, la Bucureşti, o opinie similară. Nici o forţă din învăţământ – sindicate, părinţi, studenţi, profesori – nu a agreat eronata lege a lui Traian Băsescu.
   A cincea este că Traian Băsescu vorbeşte, ca în 2004, de „baroni” (acum îi găseşte în universităţi), de plagiat, nepotism, privilegii ale profesorilor. În toate se înşeală sau minte. Plagiatorii, dacă îl interesează, îi găseşte înainte de toate printre cei care îl consiliază. Ce nepotism e mai exemplar decât promovarea unei odrasle agramate în instituţii respectabile al noii Europe? Nici un profesor nu are privilegii. Iar clanurile, dacă au existat, au fost tocmai în universităţile protejate de Traian Băsescu (una a şi creat, de altfel, un partid de buzunar al acestuia).
   A şasea este că, după ce a mobilizat angajaţi contra pensionari, nebugetari contra bugetarii, tinerii contra celor mai puţini tineri etc., Traian Băsescu incită acum asistenţii şi lectorii contra profesorilor universitari. Astfel de, „minirevoluţii culturale” nu au dat rezultate nici în 1952, nici altă dată. În fapt, Traian Băsescu este cel care este la originea opririi, în 2009, a concursurilor pentru posturi didactice, el este sursa tăierii salariilor şi veniturilor, care au lovit în aceste grade didactice. Profesorii universitari, previzibil izgoniţi de un preşedinte iresponsabil, vor fi buni în universităţi din alte ţări. Câştigă astfel România? Din păcate, nu! Tocmai într-o epocă în care fiecare ţară îşi gospodăreşte cu parcimonie specialiştii (Italia, Germania, Franţa şi alte ţări au luat deja măsuri în acest sens)!
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:17)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui judex

   A şaptea este că în orice poziţie pe care am deţinut-o – ca ministru sau ca rector – veniturile personalului, de la portar la rector, au fost una din grijile mele şi au crescut în mod legal. În 2000 s-au mărit salariile în învăţământul din ţară cu peste 45%. Bugetul Universităţii Babeş-Bolyai a avut aproape în fiecare an excedente din venituri proprii, iar cei care au lucrat au avut venituri stimulative. Nu se pot obţine performanţe fără a-i sprijini pe oameni.
   Nu mai insist asupra aberaţiilor din declaraţia lui Traian Băsescu: „directorii sunt mai mari decât rectorii”, „concurenţă între unităţile şcolare”, „suntem la finalul unei dezbaterii care a durat patru ani” etc., care se demit de la sine pentru orice om normal. Reamintesc doar că SUA aplică în momentul de faţă programul Obama-Biden de reformă a educaţiei. Una dintre opţiunile majore ale reformei este asigurarea „valorii şi demnităţii profesorului”. Traian Băsescu a ajuns să decidă lucruri la care nu se pricepe. El este prost consiliat şi vrea acum o reformă împotriva profesorilor. O astfel de reformă nu a reuşit nicăieri, iar un om câtuşi de puţin cultivat sau măcar cu scaun la cap nici nu o mai încearcă. Ne consolăm deocamdată cu observaţia unui cititor: excrocheria este însuşirea unor semeni, dar Traian Băsescu abuzează de ea.
 • Rectorat (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:05)

  Adreian [anonim]

  Cam cat timp mai doriti sa ocupati functia de rector? Cred ca toata lumea, urmarind aparitiile dvs de la televizor se gandeste ca toata lupta dvs impotriva lui Basescu auca mobil dorinta dvs de a ramane rector, sau macar de a va pastra puterea si influenta in universitate.

  De curand v-ati decernat niste premii ale universitatii dvs si sotiei dvs. Informatia este dintr-un ziar care tine cu dvs. Puteti comenta acest lucru inedit pentru invatamnatul romanesc postdecembrist.

  Multumesc si sa stiti ca respect ceea ce ati facut la Cluj, dar nu inteleg deloc pozitiile dvs si imposibilitatea dvs de a gandi in afara propriilor interese restranse.
 • 1.de ce nu ati ramas in Germania in perioada (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:06)

  Marcuse [anonim]

  1975 – 1976-DAAD, Universitatea din Freiburg im Breisgau şi Universitatea din Bielefeld (Germania,cand cu bursa !
  2.in perioada 1976-1990 ati fost cadru didactic de materialism stiintific?
  • Raspuns (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:19)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcuse

   1. TITLURI

   2005 Visiting Professor, Universitatea „Paul Valery”, Montpellier (Franţa)
   2004 – 2005 Gast-Professor, Universitatea din Viena (Austria)
   2004 „Erich Voegelin” Gast-Professor, Universitatea Ludwig Maximilians, München (Germania)
   1990 – prezent Profesor de Filosofie Contemporană şi Logică – Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj (România)


   2. NUMIRI ACADEMICE INTERNAŢIONALE (selecţie)

   2006 – prezent
   2006 – prezent
   2005 – 2007

   2005 – prezent
   2004 – 2005
   2004 – prezent
   2004 – prezent
   2001 – 2005
   2001 – 2003 Preşedinte de Onoare al Conferinţei Rectorilor Danubieni
   Membru al Academiei Europea, Salzburg (Austria)
   Membru al Consiliului Consultativ al Asociaţiei Europene pentru Educaţie Internaţională, Amsterdam (Olanda)
   Membru al Academiei Europea, Jena (Germania)
   Preşedinte al Conferinţei Rectorilor Danubieni
   Membru al Colegiului Magna Charta Observatory, Bologna (Italia)
   Membru al Consiliului Universităţii Naţiunilor Unite, Tokyo (Japonia)
   Membru al Board Asociaţia Universităţilor Europene, Bruxelles
   Membru al Comisiei Consultative Internaţionale a Universităţii de Economie, Budapesta (Ungaria)
   2001 – prezent Membru al Consiliului Institutului pentru cultură şi istorie germană din Europa de sud-est, München (Germania)
   1998 – prezent Vice-preşedinte al Board-ului CEPES – UNESCO
   1998 Vice-preşedinte al Conferinţei Mondiale a Învăţământului Superior UNESCO, Paris
   1995 – 2001 Membru al Comitetului de Învăţământ Superior şi Cercetare al Consiliului Europei, Strasbourg


   3. ROLURI SEMNIFICATIVE (selecţie)

   2008 – prezent
   2004 – 2008
   1993 – 2004 Rector, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj, România
   Preşedinte al Consiliului Academic al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj
   Rector, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:19)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcuse

   2. NUMIRI ACADEMICE INTERNAŢIONALE (selecţie)

   2006 – prezent
   2006 – prezent
   2005 – 2007

   2005 – prezent
   2004 – 2005
   2004 – prezent
   2004 – prezent
   2001 – 2005
   2001 – 2003 Preşedinte de Onoare al Conferinţei Rectorilor Danubieni
   Membru al Academiei Europea, Salzburg (Austria)
   Membru al Consiliului Consultativ al Asociaţiei Europene pentru Educaţie Internaţională, Amsterdam (Olanda)
   Membru al Academiei Europea, Jena (Germania)
   Preşedinte al Conferinţei Rectorilor Danubieni
   Membru al Colegiului Magna Charta Observatory, Bologna (Italia)
   Membru al Consiliului Universităţii Naţiunilor Unite, Tokyo (Japonia)
   Membru al Board Asociaţia Universităţilor Europene, Bruxelles
   Membru al Comisiei Consultative Internaţionale a Universităţii de Economie, Budapesta (Ungaria)
   2001 – prezent Membru al Consiliului Institutului pentru cultură şi istorie germană din Europa de sud-est, München (Germania)
   1998 – prezent Vice-preşedinte al Board-ului CEPES – UNESCO
   1998 Vice-preşedinte al Conferinţei Mondiale a Învăţământului Superior UNESCO, Paris
   1995 – 2001 Membru al Comitetului de Învăţământ Superior şi Cercetare al Consiliului Europei, Strasbourg


   3. ROLURI SEMNIFICATIVE (selecţie)

   2008 – prezent
   2004 – 2008
   1993 – 2004 Rector, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj, România
   Preşedinte al Consiliului Academic al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj
   Rector, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj
   • organizarea Universităţii „Babeş-Bolyai” ca universitate multiculturală, cu studii în limba română (89 secţii la nivel licenţă), în limba maghiară (51 secţii la nivel licenţă), şi în limba germană (13 secţii la nivel licenţă) în 20 de Facultăţi şi 18 Colegii;
   • Universitatea „Babeş-Bolyai” a devenit cea mai comprehensivă instituţie de învăţământ superior din România;
   • plasarea Universităţii „Babeş-Bolyai” în reţeaua internaţională a universităţilor;
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:20)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcuse

   2008 – prezent
   2004 – 2008
   1993 – 2004 Rector, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj, România
   Preşedinte al Consiliului Academic al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj
   Rector, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj
   • organizarea Universităţii „Babeş-Bolyai” ca universitate multiculturală, cu studii în limba română (89 secţii la nivel licenţă), în limba maghiară (51 secţii la nivel licenţă), şi în limba germană (13 secţii la nivel licenţă) în 20 de Facultăţi şi 18 Colegii;
   • Universitatea „Babeş-Bolyai” a devenit cea mai comprehensivă instituţie de învăţământ superior din România;
   • plasarea Universităţii „Babeş-Bolyai” în reţeaua internaţională a universităţilor;
   • în octombrie 2003, Universitatea „Babeş-Bolyai” a găzduit cea de-a cincea Conferinţă a Asociaţiei Universitare Europene – Working together: Joint Degrees.
   1997 – 2000 Ministru al Educaţiei Naţionale în România
   • a lansat programul reformei comprehensive a educaţiei care include: reforma curriculară, schimbări în managementul academic şi financiar în domeniul educaţiei, descentralizare, reorganizarea cercetării;
   • în 2000, Ministerul a organizat în Bucureşti cea de-a patra Conferinţă a miniştrilor europeni ai educaţiei;
   • în mai 2000, România a încheiat negocierile cu Uniunea Europeană la capitolul „Educaţie”.
   1992 – 1993 Prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj
   1990 – 1992 Decan al Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:20)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcuse

   4. PREMII INTERNAŢIONALE

   2005
   2008
   2003
   2002

   Herder Prize (Austria – Germania)
   Premiul Fundaţiei „Haim şi Sara Ianculovici” din Haifa (Israel)
   Gold Medal – Universitatea din Tübingen (Germania)
   România – Israel Award & The Medal of Jerusalem (Israel)
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:20)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcuse

   5. ORDINE DE STAT, TITLURI ONORIFICE ŞI DISTINCŢII INTERNAŢIONALE

   2010

   2010
   2009

   2008
   2008
   2006

   2006
   2006
   2005
   2003
   2003
   2002
   2000
   2000

   2000
   1999
   Doctor Honoris Causa – Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi (Republica Moldova)
   Doctor Honoris Causa – Universitatea „Corvinus” din Budapesta (Ungaria)
   Ordine della Stella della Solidarietà Italiana in grado di Cavaliere (Preşedintele Republicii Italiene)
   Cetăţean de Onoare al oraşului Carmel (Israel)
   Doctor Honoris Causa – Universitatea „Paul Valery” din Montpellier (Franţa)
   Doctor of Humane Letters – Universitatea Plymouth State, New Hampshire (S.U.A.)
   A Commendation a Guvernatorului Statului New Hampshire (S.U.A.)
   Medaglia Pontificia. Anno I. BenedictusXVI (Vatican)
   Medaglia Pontificia. Anno XXVI. Joannes Paulus II (Vatican)
   Das Grosse Verdienstkreuz (Preşedintele Germaniei)
   Doctor Honoris Causa – Universitatea din Debrecen (Ungaria)
   Palmes Académiques – Ministère de l’Education Nationale (Franţa)
   Gra-Cruz da Ordem National do Merito (Preşedintele Portugaliei)
   Doctor Honoris Causa – Universitatea „Ion Creangă” din Chişinău (Republica Moldova)
   Insigne Aureum – Universitatea din Maribor (Slovenia)
   Grand Officier de l’Ordre National du Mérite (Preşedintele Franţei)
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:21)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcuse

   6. PREMII NAŢIONALE

   2003 Premiul Naţional „Brătianu” (România)
   1985 Premiul „Simion Bărnuţiu” al Academiei Române

   7. ORDINE DE STAT, TITLURI ONORIFICE ŞI DISTINCŢII NAŢIONALE

   2010
   2009

   2008
   2006
   2004 Doctor Honoris Causa – Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia (România)
   Medalia „Prieten al Comunităţilor Evreieşti din România” – Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
   Doctor Honoris Causa – Universitatea „Petru Maior”, Târgu-Mureş (România)
   Insigna de Aur – Forumul Democrat German din Banat (România)
   Crucea Transilvană – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului (România)
   2004 Medalia „Iuliu Hossu” – Episcopia Greco-Catolică Cluj – Gherla (România)
   2000 Ordinul Naţional Pentru Merit, rangul Mare Cruce (Preşedintele României)
   2000 Doctor Honoris Causa – Universitatea din Baia Mare (România)
   2000 Ordinul Crucea Sfîntului Apostol Andrei – Galaţi (România)
   1999 Doctor Honoris Causa – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi (România)
   1999 Cetăţean de Onoare al oraşului Bistriţa (România)
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:21)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcuse

   8. EDUCAŢIE

   1976 Doctor în Filosofie Contemporană (Universitatea „Babeş-Bolyai”)
   1971 Licenţiat în Filosofie, cu specializarea secundară Sociologie (Universitatea „Babeş-Bolyai”)

   Burse de cercetare şi specializare (de cel puţin un semestru):

   1996 National Endowment for Democracy, Washington DC (SUA)
   1991 Woodrow Wilson Center, Washington DC (SUA)
   1980 – 1994 DAAD, Universităţile din Erlangen, Münster şi Frankfurt am Main; Institutul „Max Planck” – Starnberg (Germania)

   Burse de studiu (de cel puţin un an):

   1975 – 1976 DAAD, Universitatea din Freiburg im Breisgau şi Universitatea din Bielefeld (Germania)

   9. Limbi străine vorbite:
   Engleza, Germana, Franceza şi Italiana.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:21)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcuse

   12. PUBLICAŢII


   A. Cărţi – autor unic:

   1. Argumentarea, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2010, 303 p.
   2. Criza şi după criză, Editura Eikon, Cluj, 2010, 210 p. (a doua ediţie)
   3. Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger, Editura Eikon, Cluj, 2010, 370 p.
   4. Fraţii mai mari. Întâlniri cu iudaismul, Editura Hasefer, Bucureşti, 2009, 270 p.
   5. Challenges, Values and Vision, Presa Universitară Clujeană, 2009, 367 p.
   6. Philosophie der europäischen Einigung, Presa Universitară Clujeană, 2009, 380 p.
   7. Profilul şi reforma universităţii clujene, Presa Universitară Clujeană, 2009, 386 p. (a doua ediţie)
   8. La Sortie du Relativisme, Editura Limes, Cluj, 2008, 324 p. (a doua ediţie)
   9. Philosophia et Theologia Hodie, Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, Cluj, 2008, 580 p.
   10. Dialoguri cu David Ward, Henri Paul, Roland Lohkamp, Michel Grimaldi, E.S. Zenon Cardinal Grocholewski, Hans Gert Pöttering, E.S. Christoph Cardinal Schönborn, Î.P.S. Bartolomeu Anania, Robert S. Wistrich, Gianfranco Ghirlanda, Édith Cresson, Hans Küng, René-Samuel Sirat, Gianni Vattimo, Presa Universitară Clujeană, 2008, 389 p.
   11. Diagnoze: articole şi eseuri, Editura Eikon, Cluj, 2008, 550 p.
   12. Relativism and Its Consequences. Relativismul şi consecinţele sale, Presa Universitară Clujeană, 2007, 350 p.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:22)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcuse

   13. Anii reformei 1997-2000, Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, Cluj, 2007, 570 p. (a doua ediţie)
   14. Argumentarea, Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, Cluj, 2006, 428 p.
   15. Filosofia lui Habermas, Editura Polirom, Iaşi, 2006, 520 p.
   16. Speranţa raţiunii. Interviuri, Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, Cluj, 2006, 412 p.
   17. University Reform Today, Presa Universitară Clujeană, 2005, 450 p. (a treia ediţie)
   18. Bildung und Modernisierung, Presa Universitară Clujeană, 2005, 364 p. (a treia ediţie)
   19. Die kulturelle Wende. Philosophische Konsequenzen der Transformation, Presa Universitară Clujeană, 2004, 610 p.
   20. După unsprezece ani. Eleven years after, Presa Universitară Clujeană, 2004, 110 p.
   21. Religia în era globalizării, Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, Cluj, 2003, 285 p.
   22. Filosofia unificării europene, Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, Cluj, 2003, 436 p. (a treia ediţie)
   23. Introducere în filosofia contemporană, Editura Polirom, Iaşi, 2002, 560 p. (a doua ediţie)
   24. Ieşirea din trecut (Documente şi reflecţii), Alma Mater, Cluj, 2002, 264 p.
   25. Educaţia în tranziţie, Editura Dacia, Cluj, 1999, 126 p.
   26. Reconstrucţia pragmatică a filosofiei, Editura Polirom, Iaşi, 1998, 193 p.
   27. Academic Reform. A Case Study, Presa Universitară Clujeană, 1997, 100 p.
   28. Universitatea în tranziţie, Editura Apostrof, Cluj, 1996, 209 p.
   29. Philosophy in the Eastern Transition, Editura Apostrof, Cluj, 1995, 283 p. (versiune extinsă)
   30. Explorări în actualitate, Editura Apostrof, Cluj, 1995, 187 p.
   31. Introducere în metodologia şi argumentarea filosofică, Editura Dacia, Cluj, 1992, 194 p.
   32. Raţionalitate, comunicare, argumentare, Editura Dacia, Cluj, 1991, 327 p.
   33. Cunoaştere şi sens. Perspective critice asupra pozitivismului, Editura Politică, Bucureşti, 1984, 256 p.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:22)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcuse

   34. Herbert Marcuse. Studiu critic, Editura Dacia, Cluj, 1980, 250 p.
 • Cum comentati? (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:07)

  Vasilica [anonim]

  Am avut placerea sau neplacerea de a lucra in minister dupa dumneavoastra si am doua intrebari caci atat sunt permise:
  1. Cum explicati apropierea punctelor de vedere dintre dvs. si d-na Andronescu care prin delegatia oficiala a MEC la Sevilla (secretar de stat Damian) din 2001 a informat oficial organizatia europeana ca Romania se opune alegerii dvs. pentru faptul ca ati creat un dezastru in sistemul de educatie?
  2. In mandatul dvs. a demarat programul finantat de imprumutul BM pentru invatamantul rural. De ce ati acceptat sa fiti platit atat ca demnitar cat si consultant (pentru agentia de rural, director Velter) independent al carui beneficiar de program erati? Ati avea curajul sa prezentati un raport romanilor cum si pe ce s-au chetuit 85 milioane dolari, caci scolile de la sate stau marturie?
 • De la un student (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:07)

  MickeyD [utilizator]

  In 2004, l-ati recomandat pe fostul dumneavoastra student, Emil Boc, ca fiind cel mai bun candidat pentru Primaria Cluj. In 2010 l-ati numit "student mediocru", "nazist" si chiar ati facut aluzii la inaltimea acestuia. Cum se explica atacurile pe care le lansati in ultima vreme la adresa unui fost colaborator al dumneavoastra? Ca profesor vedeti aici vreo eroare de logica?

  Am observat ca profesorii universitari in general, obisnuiti cu catedra, intampina dificultati in a dialoga de la egal la egal in dezbateri contradictorii, riscand deseori sa emane aroganta si condescendenta. Cum treceti dumneavoastra peste acest defect profesional ca om politic la varf?
 • legea educatiei nationale. (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:21)

  Gigel Militaru [anonim]

  1) Legea educatiei nationala intra in vigoare luna viiitoare. In luna mai impliniti 65 de ani (multi inainte si multa sanatate).

  Va pensionati incepind cu 1 octombrie 2011 asa cum spune Art. 289. – (1) din lege?

  2) Am citit pe un blog al unei ziariste din Cluj-Napoca ca salariu lunar al dumnevoastra ca rector al UBB a fost in 2009 de aproape 300 de milioane lei pe luna. Este adevarat?

  Ar fi de peste 10 ori mai mare ca subsemnatul, desi sunt ca si dumnevoastra profesor universitar (eu la UB) dar nu sunt rector.

  Sti desigur ca in tarile vestice raportul dintre salariu unui rector si un doctorand e de maxim 5. La noi cit este raportul dintre salariu dumnevostra si un preparator universitar la UBB?

  Multumesc pentru eventualul raspuns

  prof. dr. Gigel Militaru
 • 2 intrebari (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:24)

  taranistu [utilizator]

  1. Nu vi se pare exagerat ca un politician sa paraseasca partidul pe care l-a condus din postura de presedinte (Marga, PNTCD). Ce credibilitate mai poate prezenta acest politician?
  2. Nu vi se pare rusinos ca in Biroul PNL nimeni, nici macar dvs., nu v-ati opus aliantei cu un partid fondat si condus de un Securist cu acte in regula? (PC, Dan Voiculescu).
  Va rog sa argumentati. Va multumesc, un fost student.
 • alianta PNL-PC (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:27)

  DORIN.LEPSA [anonim]

  In conditiile in care PD-L scade puternic in sondaje ca urmare a crizei si a masurilor de austeritate era neaparat necesara scoaterea PC de sub umbrela PSD?
  Oare incheierea acestei aliante nu va fi contraproductiva si nu va actiona ca o piatra de moara legata de picioarele PNL?
  In Transilvania PSD nu a obtinut niciodata de la revolutie un numar de voturi care sa-i asigure majoritatea,astfel de aliante o pot ajuta aparind ca o curatire de oameni cu un trecut deranjant cum este D-nul Voiculescu.
  • Raspuns (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:23)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui DORIN.LEPSA

   Conform diagnozei istoricilor, România a intrat în 2009 în cea mai gravă criză din perioada ei modernă. Nu este nicidecum „criza mondială” care, la propriu (cum se observă în Germania, Polonia, Franţa, China şi multe alte ţări), nici nu există, ci o criză primordial indigenă. Desigur că reducerea investiţiilor externe directe agravează situaţia, dar ţara noastră intra oricum în criză, fiind gestionată fără pricepere, cum se vede. Criza din România este, înainte de toate, criza capacităţii administrative, criza calificării demnitarilor şi criză de motivaţie, la un loc. Observatori, precum Comisia Europeană şi publicaţii internaţionale majore, le-au semnalat în ultimii doi ani, pe bună dreptate. Cercurile politice occidentale au început să sesizeze ceea ce se petrece.
   În România, autorităţile au început anul 2009 prin a postula imunitatea ţării la „criză”, apoi au tăinuit criza, pentru ca în 2010 să ia, la repezeală, măsuri greşite, iar recent să decreteze ieşirea din criză. Nu există nici acum vreo analiză a cauzelor crizei din ţară şi măsuri de combatere propriu-zisă a acesteia. Nici o lege adoptată recent nu face faţă examenului gramatical, logic, de constituţionalitate şi de conţinut, optica fiind anacronică şi caducă, încât urgenţa a devenit izbăvirea ţării de decizii proaste. Autorităţile confundă, în continuare, echilibrarea anapoda a bugetului cu ieşirea din criză.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:24)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui DORIN.LEPSA

   România plăteşte costurile enorme ale corupţiei. Preşedintele actual a câştigat la limită în 2004, chemând populaţia la combaterea corupţiei, pentru ca, în 2010, corupţia să ajungă la pătrat. Se acuză corupţia din ţară, dar, trebuie spus, în România de azi corupţia coboară de la vârf. În definitiv, ce ţară din Uniunea Europeană etalează un asemenea dispreţ al instituţiilor europene, încât odrasle agramate devin parlamentari europeni? în ce ţară guvernul dă bani parlamentarilor pentru a-şi asigura votul acestora? în ce ţară bugetul este făcut prevăzând pungi la îndemâna celor ce guvernează pentru a mitui comunităţi locale? în ce ţară se fac alegeri precum recent, în Haţeg, în care cârnaţii, salamul şi ţuica devin „argumente” electorale ale partidului de guvernământ în faţa unei populaţii păcălite şi obosite de sărăcie? în ce ţară se adoptă legi eronate prin proceduri nelegale? Şi altele şi altele…
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:24)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui DORIN.LEPSA

   Administrarea ţării a intrat pe mâinile unor persoane fără reuşite la activ. Preşedintele s-a angajat pe multe domenii – navele ţării, capitala, transporturile, justiţia, sănătatea, bugetul, educaţia: în fiecare domeniu a lăsat în urmă insuccese. Neavând realizări, el conduce, cum scria recent o publicaţie internaţională, „şmechereşte”, prin decizii „întunecate”, politică plină de patologii. Bunăoară, în vreme ce democraţiile caută dezbaterea şi integrarea forţelor, România este guvernată prin antagonizare (nebugetari contra bugetari, tineri contra mai puţin tineri, cei activi contra pensionarilor, etc.). În timp ce în alte ţări se caută specialişti şi politicieni pricepuţi, în România se selectează persoane mediocre în răspunderile principale. Pe când democraţiile evoluează spre găsirea de soluţii filtrate de contraargumente, la noi s-a instalat democraţia aritmetică. În democraţii serioase, legitimitatea este scop, la noi o legalitate chinuită (ceva peste o treime din electoratul de 40% prezent la vot a votat partidul ce conduce) este luată abuziv şi incult drept legitimare. În epoca pluralismului democratic, la Bucureşti s-a instalat o „preşedinţie de tip african” (cum ne spune dreptul constituţional!), care desface partide, favorizează clici şi desfigurează democraţia. Lipsit de analiză competentă şi asistat inadecvat, preşedintele perorează şi debitează propoziţii care aruncă, dintr-o lovitură, în şomaj, sărăcie şi neputinţă zeci de mii de oameni. Peste toate se desfăşoară o politizare agresivă, care aminteşte de anii treizeci.
   Indicatorii de „performanţă” ai guvernării actuale vorbesc de la sine. În doi ani, produsul intern al României s-a prăbuşit cu peste o treime. Mai mult de 600.000 de oameni au fost trecuţi în şomaj, după ce zeci de mii de întreprinderi au fost anihilate. Veniturile personalului au scăzut cu 25-63%.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:25)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui DORIN.LEPSA

   Datoria ţării s-a mărit la peste 90 de miliarde de Euro. Abandonul şcolar a atins câteva sute de mii de elevi. Fiecare instituţie a fost dislocată din rosturile ei fireşti. Multe domenii au fost aduse sub nivelul, deja dezastruos, de dinainte de 1989. Constituţia este prost înţeleasă de vârfurile puterii şi, până la urmă, desconsiderată. O vastă demotivare s-a aşternut printre oameni, ţara pregătind cea mai extinsă emigraţie din istoria ei recentă. Voluntarismul acţional vrea, precum odinioară la Goebbels, să înlocuiască cultura civică. Aproape orice măsură de mai bine este subminată. Nici o minte de la conducerea ţării nu este capabilă de privire cuprinzătoare asupra situaţiei. Obligaţiile asumate de România la intrarea în Uniunea Europeană sunt relativizate de chiar reprezentanţii tării. Politica externă s-a descompus, cei aflaţi la conducere şi-au pierdut prestigiul indispensabil. În afară, românii sunt suspectaţi şi socotiţi de mâna a doua.
   În orice ţară intelectualitatea a rămas senzor al situaţiilor. La noi, mulţi licenţiaţi se înghesuie pe coridoarele partidului de guvernământ pentru joburi plătite în valută forte. Alţii trec sub tăcere faptul că cei care guvernează sunt, oriunde şi oricând, responsabili de o situaţie. Propagandiştii regimului abuzează de logica formală pentru a apăra mistificări („toţi suntem de vină”, „toată clasa politică are păcate”, „douăzeci de ani sunt cauza situaţiei” etc.) care împiedică accesul la adevăr şi găsirea soluţiilor efective. Intelectuali cu galoane fac chiar fenomenologia „spontaneităţii” preşedintelui, încercând să transpună pretenţios (precum în 1933, când neinspiratul Heidegger îl conceptualiza pe Hitler) subţirelele însuşiri ale persoanei. Unii se joacă cu termeni precum „dreapta” şi „stânga”, după ce au pierdut de mult contactul cu analizele societăţii de astăzi.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:25)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui DORIN.LEPSA

   Mario Varga Llosa vorbeşte, în Peştele în apă. Memorii (1933), de „intelectualul respectabil”, adică de cel care „spune ce crede, face ceea ce spune şi nu-şi foloseşte ideile şi cunoştinţele ca un alibi pentru a parveni”. El deplânge raritatea acestui tip şi notează că, în schimb, sunt mulţi cei care reprezintă „intelectualul de doi bani” – adică „pungaşul, cinicul, impostorul şi canalia”, care, prin „activităţile personale”, dezmint adesea „ceea ce preconizau cu atâta convingere în scrierile şi în apariţiile lor publice”. În România de astăzi, trebuie spus, „intelectualul de doi bani” este amplu reprezentat, cu cel puţin două diferenţe faţă de situaţia descrisă de recentul premiat Nobel: la noi sunt luaţi drept intelectuali inşi vocali faţă de cei din jur şi docili faţă de şefi, care nici măcar nu au scrieri şi, ceea ce este mai caracteristic, tocmai pe partea care se bate cu pumnul în piept că formează „dreapta” (o „dreaptă” de fapt fripturistă, străină de ceea ce, la propriu, este dreapta) se opintesc acum „intelectuali de doi bani”, în accepţiunea ilustrului scriitor peruan.
   Mai presus de toate, România a intrat într-un marasm economic, pe care-l sintetizează indicatorul neputinţei de a-şi plăti salariile şi pensiile din economia proprie. Ţara noastră a intrat într-un marasm instituţional, pe care-l exprimă concentrat eforturile de demontare a democraţiei de către un nazism inconştient. România a intrat într-un marasm cultural, pe care-l redă cel mai direct confuzia valorilor şi antiselecţia personalului pentru demnităţi publice. Ţara noastră şi-a slăbit în ultimii ani toate sectoarele şi resursele, inclusiv resursa motivaţie.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:26)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui DORIN.LEPSA

   Cum se poate ieşi din acest marasm întins mai mult ca oricând după 1989? Oricât de iritant poate părea unora, răspunsul este că această degradare este produsul certificabil al politicii actualei puteri şi nu se poate depăşi decât înlocuind actuala putere politică a României. Trebuie cetăţenii să se manifeste politic? Unii cred că problemele sunt economice, alţii că este vorba de morală, ba chiar de sărăcirea vieţii spirituale. Se poate discuta orice ipoteză, dar nu se poate evita, rămânând realişti, interogarea politicii: în democraţiile moderne, vrem nu vrem, problemele vieţii oamenilor trec prin politică, în bine sau în rău. Nu se poate tăgădui mijlocirea politică a vieţii fiecăruia, încât este realist să o luăm în seamă, în loc să o trecem sub tăcere în mod ipocrit.
   Pe de altă parte, cultura veritabilă din epoca modernă este cea care tematizează explicit politica. Este o iluzie carpatică mereu păguboasă (vezi şi efectele „apolitismului” proclamat pe Dâmboviţa în 1990, care a făcut ca România să întârzie toate schimbările spre societatea deschisă!) aceea că ne putem sustrage fără costuri majore dezbaterii explicit politice. O citez din nou pe Angela Merkel: „creştinismul nu este apolitic”, încât, prin implicaţie, concepţii inevitabil mai puţin axate pe morală şi conştiinţă de sine decât învăţătura creştină nu sunt deloc „apolitice”. Pe scurt: apolitismul (care, în cultura sumară a unora, nu se distinge de apartidism!) este mereu o politică – politica ipocrită a oportunismului.
   După ce democraţia a fost desfigurată, s-a proclamat reforma statului, rămânând în fapt confuze, pentru cei răspunzători, şi ceea ce este reforma şi ceea ce este statul. Caracteristica actualei puteri din România este că mai întâi distruge sau afectează grav, din nepricepere, şi apoi se autoproclamă „salvarea”.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:26)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui DORIN.LEPSA

   Afectându-se, de pildă, regimul fiscal în 2009, s-a declanşat dezechilibrul bugetar, iar acum preşedintele se declară salvatorul situaţiei. S-au luat cele mai greşite măsuri în educaţie, în 2005-2006, iar acum se vorbeşte de „reformă” nemaipomenită. S-au redus abuziv salariile şi veniturile şi s-a comprimat piaţa internă, dar aceiaşi decidenţi se pun în fruntea recuperărilor de venituri tăiate aiurea. La naivi mai are, încă, trecere faptul că o guvernare pionerească şi o conducere nepricepută a statului apelează la asemenea şmecherie („mai întâi se distruge şi apoi se proclamă salvatorul”), dar credulitatea este până la urmă contraproductivă. Pe de altă parte, nu există în practicile actualei puteri, nici în analizele şi programele ei ceva care să prefigureze ieşirea din marasm. Dimpotrivă! Aşa cum au început să semnaleze analizele calificate, din punct de vedere economic regimul politic actual este epuizat. Împrejurarea că unii dintre proprii primari şi preşedinţi judeţeni vor să se prezinte publicului la distanţă de puterea actuală este, între altele, grăitoare.
   Situaţia face ca liberalilor, social-democraţilor, conservatorilor şi altor forţe ataşate pluralismului democratic să le revină rolul scoaterii României din marasmul actual. Aceasta este coaliţia de guvernare a partidelor care nu au creat politicile greşite ce au dus ţara în impasul de astăzi. Este o coaliţie care nu s-a mai încercat în România. Este coaliţia care dispune de personal calificat să exercite responsabil şi competent demnităţile publice. Este o coaliţie care are precedente de succes în multe ţări. Nu este nici un necaz că fiecare dintre aceste partide vrea să se consolideze în dreptul valorilor proprii! Importantă este disponibilitatea la cooperare a oamenilor de bună credinţă pentru scoaterea ţării din marasm. În fapt, România are nevoie de trecerea neîntârziată de la actuala coaliţie, bazată pe mituire, la o coaliţie de guvernare bazată pe valori lămurite prin dezbatere publică.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:27)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui DORIN.LEPSA

   În pofida prejudecăţii – întreţinută de propagandiştii de sezon – conform căreia liberalii şi social-democraţii nu s-ar putea coaliza datorită doctrinelor lor prin tradiţie concurente, tocmai caracteristicile societăţii actuale încurajează coaliţia menţionată. Bunăoară, trăim, tot mai perceptibil, într-o societate care adânceşte ceea ce sociologii, de la Max Weber, trecând prin Parson, la Luhmann, au numit „diferenţiere”, astăzi fiind vorba de o „diferenţiere funcţională”. Între individ şi stat se interpun inevitabil instituţii de niveluri felurite, între local şi statal aşişderea, internaţionalizarea şi globalizarea afectează până la urmă viaţa oricărei comunităţi, domeniile vieţii sociale – economia, administraţia, cultura, educaţia, cunoaşterea, religia, arta, familia – s-au autonomizat şi mai mult. „Simplitatea” societăţii, constând în aceea că întreaga societate se putea aborda cu succes din optica unuia dintre domenii sau cu o singură valoare, nu mai există. Societatea a devenit atât de complexă încât nu mai face posibilă cuprinderea întregului cu mijloacele unui domeniu sau în optica unei singure valori. Consecinţa nemijlocită a acestei situaţii, pentru problema pe care o discutăm, este nevoia de deschidere spre înnoire a fiecărei doctrine. Liberalii lucizi ştiu prea bine că societatea nu se lasă redusă la competiţia economică, chiar dacă, aceasta rămâne de importanţă esenţială, iar statul are, de asemenea, scopuri – scopul major fiind prezervarea cadrului care asigură libertăţile şi drepturile fundamentale ale persoanei umane. Social-democraţii lucizi ştiu prea bine că nu se poate redistribui decât ceea ce se produce, chiar dacă redistribuirea este socialmente necesară, iar statul nu poate fi împovărat cu orice sarcină.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:27)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui DORIN.LEPSA

   Aceste partide vor trebui să ia în seamă evoluţiile amintite şi să propună neîntârziat o majoritate alternativă, capabilă să preia conducerea ţării. În nici o societate, însă, nu a dat şi nu dau rezultate nu numai inerţia partidelor, ci şi pasivitatea cetăţenilor. Odată cu iniţiativa partidelor, este necesară ieşirea din pasivitate a cetăţenilor şi a organizaţiilor lor. Se aşteaptă zadarnic schimbări majore stând cu braţele încrucişate şi privind la televizor, comentând şi lăsând în fapt lucrurile cum sunt! Fiecare ar trebui să-şi exprime public opinia! Ştim că acţiunea individuală nu este suficientă, dară fără cetăţeni care-şi spun răspicat părerea nu există acţiune comună aducătoare de succes.
 • ..noua lege... (Duminică, 9 ianuarie 2011, 23:31)

  John [anonim]

  ...va creea oare conditiile necesare pentru implementarea unui sistem educational unde se stie ce inseamna formarea caracterului, a fondului etico-moral si spiritual - ?
  ...va elimina - cel putin partial - mentalitatea actuala unde orice ilegalitate si imoralitate este considerata acceptabila - ? (cu referire la standardele existente in special in zona universitara si post universitara)
 • Care vor fi ... (Luni, 10 ianuarie 2011, 0:15)

  T. Balaceanu [anonim]

  Care vor fi principalele modificari pe care le veti aduce Legii educatiei dupa ce veti redeveni ministru?
 • Doua intrebari (Luni, 10 ianuarie 2011, 0:47)

  Radu [anonim]

  Buna ziua, voi fi scurt:

  1. Cum comentati propozitia spusa de dvs (citez din memorie) "nu dorim ca o cariera in cadrul UBB sa devina un refugiu pentru impotentii financiar"?
  2. Cum comentati faptul ca, desi sunt absolvent UBB de Litere, sectia engleza, la inscrierea la ISE pentru masterat trebuie sa mai sustin, CONTRA COST, o proba de limba engleza, CHIAR DACA SUNT LICENTIAT SI DISPUN SI DE CERTIFICAT DE TRADUCATOR emis chiar de Min. Culturii? Nu este, totusi, aberanta solutia aceasta de mai aduce niste banuti in vistieria ISE?

  Va multumesc,
  Radu
 • simulari, valoare si respect (Luni, 10 ianuarie 2011, 2:06)

  Latitante [anonim]

  Buna ziua
  Sunteti de foarte mult timp seful unor mari institutii si, probabil, nu mai sunteti familiarizat cu unele metehne de fond ale mafiei academice romanesti (desigur, cititorii neavizati sa nu creada ca aceasta e doar o chestiune romanesca!). V-am citit insa cateva carti si am vazut ca ati aplicat pragmatismul si asupra comunitatilor academice. Sper, asadar, ca veti rspunde in acelasi mod, 'pragmatic'...
  Fac parte din 'Sistem' (il scriu intre ghilimele pentru a face trimitere la 'Gomora' lui Roberto Saviano) si nu cred ca noua lege va schimba prea mult asa-zisele 'practici'. Pentru mine cel putin pare interesant sa va pun o intrebare de natura diferentiala. Ma limitez doar la 3 aspecte relevante pentru aceste 'practici':

  1) In ce masura proiectul legislativ coordonat de dv. aducea mai multe posibilitati pentru constructia unor mecanisme de evaluare care sa limiteze: promovarile prin clicile universitare; 'criteriile internationale' aplicate de 'evaluatori romani' impartiali; proiectele de cercetare evaluate 'cu cartle pe fata' dar, in final, atribuite de comitete oculte; 'punctaje' mari obtinute prin articole improvizate in reviste fara circulatie reala in comunitatea stiintifica (in universitatile occidentale se vorbeste chiar de 'Balkanian ISI Journal') si/sau din carti citite doar de pisica matusicilor - pe care nu le citeaza decat studentii, doctoranzii si ciracii asistenti - la edituri obscure (dar au prins smecheria si editurile mari - vezi editiile speciale pentru promovarea in lumea academica).
  2) Ce credeti despre devalorizarea "ideii de invatamint" prin fabricile de diplome (la 'particulare', mastere gaunoase, doctorate 'speciale' etc)
  ///(editat de HotNews.ro)
 • Legea educatiei (Luni, 10 ianuarie 2011, 2:22)

  Mihai-Grecia [anonim]

  1. Veti sustine modificarea articolelor din noua lege referitoare la predarea istoriei si geografiei in lb maghiara ?
  2. Cel putin in ultimul an, tema preferata de dezbatere a fost invatamantul, de fapt doar directia referitoare la corpul profesoral: salarii, titularizari, etc. Despre directia cealalta a invatamantului prpriu-zis: materii, manuale, calitate, elevi, s.a.m.d cum comentati?
 • Educatia nationala in viitor (Luni, 10 ianuarie 2011, 5:41)

  Emil [anonim]

  Am si eu rugamintea de a-mi raspunde la doua intrebari:
  1) Va rog sa dezvoltati afirmatia dumneavoastra privind tendinta acestei legi de a relua anumite teme specifice fascismului, cum ar fi cea a formarii pe baza de competente. Credeti ca puterea portocalie s-ar putea apropia de miscarile de dreapta fasciste, avand tendinta evidenta de a trece la autoritarism si de migratie permanenta catre spectrul de dreapta al esichierului politic?
  2) Daca alianta aflata acum in formare, intre PNL, PSD si PC, va castiga alegerile din 2012 care vor fi primele cinci masuri pe care le vedeti ca necesare pentru a corecta Legea Educatiei abia promulgata si ce implicatii vor avea aceste masuri asupra viitorului invatamantului romanesc?
 • Noua coalitie antiliberala (Luni, 10 ianuarie 2011, 7:54)

  Claudiu POPA [anonim]

  Buna ziua,
  In primul rand vreau sa va urez un sincer LA MULTI ANI ! Sunt un simpatizant al partidului liberar din 'tata in fiu' as spune adica parintii mei au fost liberari, bunicul si bunica la fel si cred ca as mai putea continua cu enumerarile. As dori sa va intreb in legatura cu noua alianta urmatoarele:
  - de ce il lasati pe dl. Antonescu sa ne jigneasca cu aceasta alianta impotriva naturii as spune? Cum credeti ca as putea eu sa accept un partid conservator care ii are printre membrii marcanti (fondatori sau chiar finantatori) un Dan Voiculescu, Sergiu Andon sau dna Maria Grapini? Sincer, m-am saturat de minciuni si de jocuri politice care iti distrug toate valorile morale acumulate de-a lungul timpului.
  - v-am urmarit si in interventiile televizate de la Antena si Realitatea. Chiar credeti ca legea Andronescu e mai buna decat cea facuta de cei de la putere? Se vede in ce hal a ajuns invatamantul romanesc. Dumneavoastra, ca fost ministru, va asumati degradarea continua a invatamantului nostru.
  As dori niste raspunsuri sincere si nu politice venite din partea unei persoane cu adevarat liberale si profesioniste asa cum va stiu ca sunteti.
  Va multumesc anticipat.
  • Raspuns (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:29)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu POPA

   Eroarea politicii actuale este de direcţie, înainte de a fi de alte naturi. Atunci când, la începutul anului 2009, s-a configurat dezechilibrul bugetar, în loc să se consulte specialişti reali şi să se caute o direcţie de dezvoltare pentru România, s-a apucat direcţia comprimării activităţilor, care a fost şi este oriunde în lume contraproductivă. Spus mai simplu: abordarea oficială din România a crizei financiare şi economice începute în 2008 este eronată! Nu s-a lămurit nici un moment provenienţa crizei (cum s-a produs criza? ce decizii au fost luate în prealabil? cine le-a luat? a cui este răspunderea?) şi, în abordare, se izolează, deficitul bugetar, acuzat exclusiv, de structura bugetului, ultima fiind ruptă de economie, iar economia de politici şi de mişcările din societate. Izolările acestea triple ar fi chestiune de interes doar euristic dacă nu s-ar lua decizii pe baza lor. Aceste decizii nu dau rezultate nu numai pentru că ating interesele foarte multor oameni, nu doar pentru că cetăţenii sunt afectaţi şi-şi exprimă nemulţumirea. Ele nu dau rezultate deoarece sunt greşite tocmai din punct de vedere economic, iar dovada peremptorie este împrejurarea că nici o ţară nu practică astfel de „soluţii”.
   România s-a umplut treptat de mistificări, care împiedică înainte de orice discutarea onestă a situaţiei. Se decretează de sus că numai cu o persoană anume „România va traversa deşertul”. Că nimeni nu are proiecte alternative. Că de vină este „criza mondială”. Că am fi după două decenii de erori. Şi altele. Ca şi în anii optzeci, înainte de înlocuirea lui Ceauşescu, este de procedat astăzi la demistificări şi la aducerea pe agenda publică a veritabilelor probleme ale ţării.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:29)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu POPA

   Situaţia României este pe muchie (tehnologic, economic, social, politic, cultural), încât la întrebarea „câţi ani vor trebui reparaţiei celor stricate în 2009-2010?” economişti de bună calificare spun aproape automat opt-zece ani. Este adevărat că Paul Krugman argumenta nu de mult că şi criza din 1929 s-a încheiat abia în 1945! Eu cred că schimbarea politică neîntârziată din România ar pune ţara în mişcare în trei-şase luni, iar un nou mod de dezvoltare ar putea fi instalat destul de repede, cu cetăţeni pricepuţi şi devotaţi. În puţini ani, România nu numai că ar înlătura daunele grele ale lui 2009-2010, dar ar reintra între ţările respectate ale lumii.
   Nu vreau să proiectăm utopii sau să ne lăsăm în seama reveriilor. Dar nici nu este cazul să se cedeze actualelor direcţii şi persoane, demult compromise. Este vorba de a ne clarifica şi de a acţiona energic, ca altădată la Alba Iulia. Pun în joc, fie şi doar numindu-le aici, şapte concepte ale schimbării: „stat ca păzitor al ordinii”, „democraţie ca formă de viaţă”, „nouă industrializare”, „consolidare a pieţei interne’, „independenţa justiţiei”, „descentralizare prin subsidiaritate”, „reconstrucţia democratică a statului” şi lansarea dialogului în societate.
   Deunăzi, la Torun şi Roma m-a întâmpinat aceeaşi întrebare: ce aţi face în România, ce deviză aţi recomanda? Am răspuns fără ezitare cu o formulă biblică deja folosită cu succes de multe ori în istorie: „Nu vă fie frică!” Am adăugat însă o formulă din aceiaşi sursă: „Să trăim în adevăr!”. Curajul şi adevărul ar fi timpul să redevină virtuţi carpatice! Dar se cuvine să fim lucizi: nu va fi posibil fără acţiunea conştientă şi responsabilă a intelectualităţii.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:30)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu POPA

   Ce va fi peste trei ani? Să răspund la întrebarea cu care am început. Dacă se continuă ceea ce este acum, atunci vom avea o ţară lovită de sărăcie, la coada Europei, în care unii se vor bucura că au ceva mai mult decât alţii. Dar toţi vor suferi, fizic şi în alt fel, sub o cohortă de trupeţi care vor avea o victorie ceva mai puţin stingherită decât a fraţilor de spirit, adoptaţi incult şi, poate, involuntar, precum Goebbels sau Sauckel. Îmi vine în minte împrejurarea că, în dramatica dezbatere din Germania anilor treizeci asupra cauzelor prăbuşirii democraţiei în ţara sa, Thomas Mann a atras atenţia asupra venirii la conducerea ţării a categoriei celor mai necalificaţi şi mai corupţi. În intervenţia la „Vocea Americii”, din 10 aprilie 1945, celebrul romancier făcea astfel bilanţul: „În Germania, acum doisprezece ani, ultimii şi cei mai de jos, din punct de vedere uman, au venit la conducere şi au determinat faţa ţării”. Bilanţul era trist, catastrofa Germaniei se produsese. La noi, trebuie oare aşteptată prăbuşirea în continuare, fie ea şi paşnică?
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:30)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu POPA

   Dacă curajul şi pasiunea adevărului vor prevala, dacă intelectualii acestei ţări îşi vor spune cuvântul, atunci va fi altfel. Ne amintim ce spunea Seton Watson: „toate trăsăturile menţionate, mizeria ţăranilor, brutalitatea birocratică, educaţia falsă şi o clasă privilegiată căreia îi lipseşte orice simţ al responsabilităţii sociale, ai căror cei mai privilegiaţi membri au fost gata să-şi trădeze de la o zi la alta principi¬ile, în schimbul unei primiri la liderul suprem, toate acestea au existat în România în grad proeminent”. Iar acestea le scria un foarte mare filo-român, în cartea Eastern Europe between the wars (Cambridge University Press, 1945). Citez, în continuare: „Democraţia nu poate înflori într-o asemenea atmosferă. Procesul decăderii a mers în România mai departe decât în alte părţi ale Europei răsăritene. Nici un progres nu va fi făcut până când nu se abandonează aceste metehne, iar o nouă abordare va fi pregătită să-i ia locul. Perioada tranziţiei va fi lungă şi dureroasă. Dar atunci când va fi încheiată, marile energii şi calităţi ale poporului român, al doilea ca efectiv şi probabil cel mai talentat din Europa răsăriteană, îi va asigura acea poziţie onorabilă pe care nu a fost încă în stare să o atingă”. Nu ar fi cazul ca intelectualii să se decidă şi să încheie astăzi, în sfârşit, tranziţia lungă şi dureroasă?
 • raspuns la subiect (Luni, 10 ianuarie 2011, 8:40)

  ioan curt [anonim]

  1.va rog sa argumentati citand din textul legii,sau macar indicand articolele,prin ce politizeaza aceasta lege invatamantul?
  2. avand un vedere ca sunteti vicepresedinte pnl, considerati ca ubb este politizata?
  cate mari universitati au rector pdlist si care sunt acestea?dar psdisti si pnlisti?(editat de HotNews.ro)
 • intrebari (Luni, 10 ianuarie 2011, 8:50)

  atreus [anonim]

  1. Ce ajustari ati face dvs la aceasta noua lege a educatiei, dat fiind ca nu este perfecta?
  2. Desi raspunsul mi se pare de bun simt totusi va intreb: sunteti de acord cu o administratie de tip corporatist a universitatile (in stilul MIT, Harvard si a majoritatii universitatilor americane)? De ce?
 • Buna ziua d-le Marga ! (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:02)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  Ca minsitru ati convenit cu Banca Mondiala proiectul de Reforma in preuniversitar pentru care s-au alocat peste 13 mil USD cheltuiti in perioada 1995-2000.

  Acesta prevedea : descentralizarea administrativa, administrarea scolii prin CA, bugetul scolii bazat pe alocatia pe cap de elev, profesionalizarea directorilor, a profesorilor si a inspectorilor.

  Cea mai mare parte a acestor deziderate se regaseste in actuala lege in forma realizata prin acest proiect.

  Va rog sa comentati ce aspecte nu coincid cu opiniile dvs.
 • universitatile romanesti (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:03)

  mariuss [anonim]

  Domnule Marga,

  1. Exista o statistica a unor reputate institutii de certificare citata si de presedinte si vreau sa va intreb de ce nu avem nicio universitate romana in Top500 al universitatilor din lume?

  2. De ce apar tot mai des cuvinte tip "clan" sau "baron" legat de mediul universitar?
  • Raspuns (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:33)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariuss

   Astăzi în România s-a ajuns ca persoane cu infracţiuni la activ să propună coduri de etică academică, oameni fără vreo realizare să predice ce este în universităţile occidentale, fabricanţi de articole lipsite de efecte să dea lecţii de productivitate ştiinţifică, diletanţii să vorbească de ierarhii universitare. Peste toate, amatorismul proliferează în cele mai înalte poziţii din administraţie şi din stat, iar noul cal de bătaie este reproşul: „nici o universitate din România nu este în primele 500 de universităţi din lume”. Dacă reproşul l-ar formula oameni cu capul pe umeri şi cu realizări la activ, ar fi de înţeles.
   Desigur, orice ierarhizare a universităţilor este de luat în seamă, dacă este făcută după un criteriu explicitat şi pe bază de informaţii acurate. Ierarhizările sunt, în fapt, excelente mijloace pentru a orienta dezvoltarea unei universităţi. Ele sunt, de altfel, elaborate tocmai pentru a fi folosite ca astfel de mijloace (exemplu cel mai edificator fiind clasamentul Shanghai).
   Este de adăugat, însă, imediat că nu există ierarhizare a universităţilor după criterii cuprinzătoare. Ierarhizările Times, Der Spiegel, Focus, sunt mai complexe decât altele (celebra Shanghai luând în seamă firesc, conform intereselor legitime ale atât de dinamicei Chine, mai mult criteriul publicaţiilor ştiinţifice). Nici o ierarhizare de universităţi nu dă seama suficient de impactul tehnologic al publicaţiilor ştiinţifice, de descoperiri şi inovaţii efective, de efectele culturale ale universităţilor. De aceea, Uniunea Europeană pregăteşte în momentul de faţă o nouă ierarhizare.
   Încă o dată: ierarhizările existente de universităţi trebuie luate în seamă şi folosite ca instrumente de schimbare. Nimeni nu poate pretinde, însă, completitudine pentru vreo ierarhizare, oricare ar fi ea. Aceasta din motivul simplu că nu avem vreo ierarhizare cuprinzătoare în raport cu funcţiile actuale ale universităţilor.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:34)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariuss

   Clasificarea pe care amatorii, care dau tonul în deciziile privind învăţământul actual din România o invocă (fără să o cunoască deajuns!), este cea după criteriul publicaţiilor ştiinţifice. Orice om prevenit ştie că importanţa publicaţiilor pentru un universitar este crucială. Nu eşti universitar veridic fără publicaţii recunoscute internaţional.
   De ce România nu are universităţi în primele 500 din ierarhia mondială? Trebuie spus, din capul locului, că niciodată în istorie ţara noastră nu a avut universităţi în primele 500 din lume. Cauzele sunt multiple. Pe teritoriul actual al României universităţile au fost înfiinţate târziu (1860 la Iaşi, 1864 la Bucureşti, 1872 la Cluj etc.), iar aceste instituţii au avut nevoie de timp pentru consolidare. Echiparea şi finanţarea au fost mai mult în suferinţă. Politizarea a rămas excesivă. Autonomia universitară a fost prea adesea încălcată de autorităţi. Asemenea cauze vin până în zilele noastre, doar că acum se încearcă să se politizeze şi mai mult universităţile, abolind autonomia în accepţiunea europeană, sub pretextul că universităţile existente nu sunt în primele 500 din lume.
   Remarc faptul că Universitatea Babeş-Bolyai se apropia, graţie multor măsuri luate din 2006 încoace (modernizarea infrastructurii, echiparea la vârf a laboratoarelor, mărirea veniturilor personalului, politică proactivă a cercetării ştiinţifice, angajarea masivă de personal nou, sprijinirea personalităţilor ştiinţifice existente, angajarea politicii excelenţei etc.) de intrarea în primele 600 şi era limpede că, cel mult în doi-trei ani, putea intra în 500.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:34)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariuss

   Trebuiau satisfăcuţi, însă, câţiva parametri structurali: coborârea sub 18 studenţi la un post didactic, existenţa a cel puţin 15-20% profesori universitari din totalul de corpului didactic (lectori, asistenţi, conferenţiari etc.), buget de cel puţin 300 de milioane de Euro pe an şi alţi parametri. În plus, o astfel de universitate, fiind extrem de comprehensivă (reunind aşadar ştiinţe, inginerii, ştiinţe sociale, umanioare, teologii, arte etc.) are nevoie de susţineri aparte pentru a putea intra în 500.
   Un distins rector din Budapesta, care a lucrat, în numele Băncii Mondiale, mulţi ani, la Bucureşti, ne spunea:”nu se poate face cu succes politică a excelenţei într-o universitate dacă politica autorităţilor naţionale nu este orientată spre excelenţă”. Din nefericire, a avut dreptate. Din 2009 încoace nu contenesc deciziile greşite ale guvernului şi ministerului. Blocarea (ilegală în fond) a ocupării posturilor, tăierile bugetare, ocuparea cu personal necalificat a ministerului sunt doar câteva dintre acestea. Pe de altă parte, nu se va intra în 500 dacă profesorii de vârf, sunt loviţi sistematic de legislaţia ce se propune. Cum să intre România în 500 cu un guvern incompetent? În definitiv, instituţiile care decid viaţa românilor şi şefii ţării sunt pe locuri apreciabile în lume? Nu mai insist asupra altui fapt: cum să intre universităţile autohtone în 500 cu măsuri anacronice, de felul reglementării masteratului şi doctoratului din 2005? Dacă inventariem piedicile puse, prin politica universitară eronată, la intrarea vreunei universităţii din România în 500, atunci actuala administraţie a ţării iese, cu siguranţă, campioană.
  • Completare (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:35)

   Andrei Marga [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariuss

   Fireşte, este de luptat pentru a intra în faţă în clasamente. Dar rezultatul luptei nu depinde doar de luptători, ci şi de cei care le afectează, prin legi şi reglementări eronate, acţiunea. În orice variantă, însă, autonomia universitară, în înţelegerea internaţională (vezi Declaraţia de la Lima, 1988, sau Magna Charta, 1988, a universităţilor europene), rămâne condiţie sine qua non a performanţelor universitare. Din păcate, la noi se înţelege anevoios că autonomia universitară nu este cadoul sau gestul generos al cuiva, ci o valoare în sine, imanentă pluralismului modern.
 • Domnule Andrei Marga (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:27)

  Pro-Europa [anonim]

  1. Cum vedeti dvs., un doctrinar al unificarii europene, Alianta de Centru Dreapta dintre PNL si PC, din perspectiva spectrului politic european? Am in vedere ca PNL apartine unui grup politic liberal-democrat, vazut mai degraba de centru-stanga in Europa, precum si apartenenta PC la o alianta de centru-stanga, cu PSD.

  2. In calitate de filozof consacrat, as astepta de la dvs. o viziune globala asupra viitorului Romaniei. Puteti sa ne spuneti, pe scurt, cum credeti ca ar trebui sa se dezvolte Romania in urmatorii 10 ani?

  Multumesc pentru raspunsuri.
 • 2 probleme (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:39)

  berenger [utilizator]

  1. numiti, va rog, trei persoane care au vechime mai mare decat dvs (18 ani) in conducerea unei institutii de stat din romania
  2. ati considerat necesara alianta de centru dreapta pe considerente de ”unitate doctrinara”. nu are rost o discutie legata de principii comune ale liberalismului si conservartorismului, pentru ca se pot scrie carti intregi pe tema asta. intrebarea e: ce anume ”conserva” partidul conservator din romania?
 • Doua intrebari (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:43)

  Vasile [anonim]

  Domnule profesor,

  1. Ce faceti atat de grav (dvs. si doamna Andronescu) de exista atata agresivitate indreptata impotriva dvs? S-au de le e frica la altii de dvs?

  2. Ce se intampla cu legea invatamantului discutata in Senat?
 • 2 intrebari (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:46)

  machiavelli [anonim]

  Domnule Marga, a facut PNL alianta cu PC ptr a-si asigura acces preferential la trustul media apartinand lui Dan Voiculescu? Si a doua intrebare: multi liberali au declarat in weekend ca PC nu este Dan Voiculescu. Ne puteti explica in cateva cuvinte ce ALTCEVA este PC in afara lui Dan Voiculescu!? Va multumesc anticipat ptr raspunsuri!
 • Ce i-ati raspunde profesorului Mircea Mihailescu (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:49)

  Marcela Trandafir [anonim]

  Buna ziua,
  M-a onorat cu prietenia profesorul Mircea Mihailescu si de aceea l-am auzit de multe ori elogiindu-va calitatile, in prezenta unor persoane care in plan moral si politic au ramas cu adevarat deosebite, cu scopul de a fi domnia voastra numit ministru si ulterior ales presedinte al P.N.T.C.D., ceea ce s-a si intamplat.
  Va intreb daca in contextul formarii aliantei politice recent anuntate PNL _ PC nu credeti ca PNTCD, afiliat la PPE, ar avea oportunitatea reafirmarii pe scena politica? Nu ar fi fost locul domniei voastre mai potrivit intr-o alta alianta in care ar fi si PNTCD?
 • alianta cu pc (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:52)

  ioan curt [anonim]

  considerand ca liberalii chiar sunt liberali,(judecand dupa actiunile din 2007-2008 am mari indoieli) cum explicati alianta cu conservatorii(considerand ca acestia chiar ar fi conservatori)?nu credeti ca greu ar mai putea fi gasite doua doctrine mai ireconciliabile?
 • legea (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:52)

  vasile [anonim]

  Legea: Art 255/Al 3)Se anuleaza concursul pentru un post didactic ocupat, INDIFERENT CAND< de catre o persoana dovedita ca a plagiat.

  CONSTITUTIA.: Universalitatea ARTICOLUL 15
  (2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.

  In plus: daca persoan respectiva a fost sanctionata deja - va mai suporta o pedeapsa pentru aceeasi fapta ???
 • Legea 213/2004 - Drept de libera practica (Luni, 10 ianuarie 2011, 9:58)

  Andreea [anonim]

  Stimate Domnule Marga,

  1.Referitor la legea nr 213 din 2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea , organizarea si functionarea Colegiului psihologilor din Romania, VA ROG SA_MI SPUNETI CE PUTEM FACE NOI - ABSOLVENTI DUPA 2004 DE PSIHOPEDAGOGIE SPEC IALA, ca sa putem obtine dreptul de libera practica. Se cunoaste faptul ca absolventii care au terminat inainte de 2004 pot obtine dreptul de libera practica iar cei care au terminat DUPA 2004 NU MAI POT OBTINE ACEST DREPT DE LIBERA PRACTICA.
  2.Cum va explicati ca un psiholog poate avea drept de libera practica si in domeniul psihopedagogiei speciale si a logopediei si un absolvent de psihopedagogie speciala nu are acest drept.

  3.Ce puteti faceti dumneavoastra ca si Rector al Univesitatii pentru drepturile absolventilor si ce ce veti face dumeavoastra in acest sens.
  Sper ca nu le dati sansa doar in invatamant pentru ca stiti si dumneavoastra ce nevoi au aceste persoane si ce se intampla in acest moment in invatamant.
 • legea invatamantului (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:05)

  Vily [anonim]

  Ati criticat noua lege a invatamantului. In cazul in care Alianta de Cemtru - Dreapta v-a castiga alegerile si fiind ministru, veti aplica aceasta lege sau veti initia o noua lege.
  Legea Andronescu poate constitui o optiune a guvernului constituit de Alianta de Centru-Dreapta?
 • Intrebari pentru d-nul prof. Marga (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:19)

  Camelia Popescu [anonim]

  D-nule profesor,

  Lucrez de mult timp in cercetare in afara tarii si as dori daca este posibil sa gasesc raspuns la citeva intrebari:

  1. Care este calitatea muncii pe care o presteza un om care indeplineste concomitent funciile de: ministru, decan , profesor universitar si senator/deputat? Cum poate fixic, o fiinta sa indeplineasca in acelasi timp, atitea functii pentru care este remunerat.
  2. IN USA unde este cel mai performant invatamint, nu exista assistent, lector, conferentiar etc. ci esti profesor in devenire sau definitiv. Cel mai important criteriu de a promova ca profesor definitiv este calitatea CERCETARII pe care o faci si care este evaluata in afara univesitatii de catre profesori de pe toate continentele. Nu vi se pare ca asa s-ar putea termina cu impostorii si gastile si de la noi? Am intilnit la congrese in US, profesori si cercetatori romani veniti cu un poster, da cu un poster ca elevii de high school, si nu stiau o boaba engleza. Nu sint putini cei despre care vorbesc si majoritatea sint peste 50 de ani. Cum comentati calitatea cercetarii romanesti care ar trebui sa fie baza de dezvoltare a societatii. Avem institute de cercetare si cercetatori mai multi ca si Canada dar rezultate mai de loc.
 • Intrebari pentru dl. Marga (Luni, 10 ianuarie 2011, 10:47)

  I Popa [anonim]

  Pe LEN care este in vigoare acum, a fost posibil ca un profesor/conferentiar cu vechime de la facultatile de stiinte exacte ale UBB sa fie salarizat in momentul acesta sub 3000/2000 lei/luna, in timp ce la alte facultati salariile erau mult mai mari.
  1. De ce nu s-a facut o distribuire a veniturilor UBB, astfel incat si acesti oameni, care contribuie covarsitor la imaginea UBB prin articole publicate in reviste de mare importanta internationala, sa aiba un trai decent si in viitor o pensie care sa le permita sa traiasca?
  2. De ce s-a preferat marirea veniturilor celor cu functii de conducere (vizibile din declaratiile de avere, in momentele cand acestea erau facute publice), in timp ce angajatii cu activitate stiintifica deosebita aveau coeficienti de salarizare foarte mici?
 • "salariat" in UBB (Luni, 10 ianuarie 2011, 11:01)

  AP [anonim]

  De ce la UBB nu sunt sustinuti tinerii profesori?

  De ce nu sunt bani pentru a se plati salariile pentru asistenti si seminaristi si li se recomanda pentru a munci pe gratis pentru CV in timp ce unele cadre au salarii de cateva mii de RON?
 • Povesti nemuritoare (Luni, 10 ianuarie 2011, 13:03)

  Bibicu [anonim]

  Domnul Marga se vede ca a ramas cu mentalitatile din trecut. Mi-a fost foarte greu sa urmaresc filozofiile dansului in termeni complicati in loc sa raspunda simplu si concret pentru noi muritorii de rand la intrebarile puse de cititori.

  De fapt asta este problema multora din vechiile generatii, vorba multa si saracia omului vorba proverbului.

  De exemplu domnul Marga nu a raspuns la o intrebare foarte decenta a unei cititoare (Camelia Popescu) a propos de calitatea muncii la cei care au concomitent functii de parlamentar/rector/decan/presedinte de comitii/de partid etc care ii include de fapt foarte multi din "elita" invatamantului actual care se opun asa de inversunat oricarei reforme veritabile a invatamantului.

  Eu zic ca cea mai importanta chestiune pe care aceasta noua lege ar trebui sa o realizeze va fi eradicarea in mare parte a nepotismului si clientelismului din invatamantul universitar.
 • nu ma pot abtine (Luni, 10 ianuarie 2011, 13:31)

  georgeb [utilizator]

  ok acum ca interviul s-a incheiat, imi dau cu parerea despre raspunsuri.

  Nu cunosteam aproape nimic despre Andrei Marga. Stiam ca a fost ministru al educatiei in perioada 1996-2000 si stiam ca a fost autorul unei reforme. Mai cunosteam ca este extrem de apreciat de catre cadrele didactice pe care le cunosc personal.

  Am incercat cu sincera buna credinta sa citesc raspunsurile lui in interviul asta. In ciuda tutuor eforturilor nu am reusit sa gasesc in discursul politic care abunda in limbaj de lemn macar un raspuns sau o referire fie si tangentiala la intrebarile la care a pretins ca da raspuns.

  Andrei Marga din interviul asta putea fi inlocuit fara probleme cu un bot elisa preprogramat cu toate discursurile politice ale personajului, si nu puteai face diferenta. Andrei Marga de aici ar fi reusit sa fie primul om care pica testul Turing.

  Este un exercitiu foarte rar, un spectacol grotesc unic, sa vezi cum se poate compromite complet un om intr-un singur interviu.
 • subscriu (Luni, 10 ianuarie 2011, 13:53)

  ernest [anonim]

  Subscriu intru totul la opinia exprimata de georgeb! Cine mai avea vreo iluzie in ce-l priveste pe Marga, are ocazia sa renunte definitiv la ea! Felul lui de a "dialoga" arata cine este. Nici cei mai rai dusmani nu ar fi putut sa-l prezinte mai bine decit s-a autoprezentat! Ma intreb cum a iesit la controlul psihologic anual, obligatoriu pt oprofesori! Sau controlul acesta nu mai e obligatoriu cind vorbim de rectori?
 • comentariu, nu intrabare (Luni, 10 ianuarie 2011, 13:54)

  Maria [anonim]

  Sincera sa fiu, dincolo de anumite rezerve fata de unela actiuni ale politicianului Andrei Marga, am continuat sa consider ca are merite academice. Stau si ma intreb ce activitate academica (am rezerve in a o numi stintifica) poate avea un om care a batut campii atat de degajat in acest interviu. Si cred ca nici nu si-a dat seama ca nu a raspuns la nici o intrebare :)
 • Unde sunt raspunsurile d-lui Maga? (Luni, 10 ianuarie 2011, 14:14)

  daniela [anonim]

  Am incercat sa citesc raspunsurile dlui Marga dar imi este imposibil! Pur si simplu bate campii! Nu a raspuns la nicio intrebare. Ne-a listat toate titlurile si performantele sale ca si cind doar asta a avut de spus. Orice l-am fi intrebat tot asta am fi obtinut.
  O dovada in plus ca omul e depasit! Sa-i lase pe cei tineri sa se afirme!!
 • Jalnic (Luni, 10 ianuarie 2011, 14:19)

  ion [anonim]

  Chiar am incercat sa citesc. Sincer. Am vrut sa vad si o critica adusa legii adoptate recent. Dar mi-a intrat rumegusul in ochi de la atata limba de lemn.

  Exemplu de intrebare:

  "Sunt curios care este opinia Dvs. despre titulatura?"

  Si "raspunsul":
  "România are nevoie de altceva, de o legislaţie efectiv modernă a educaţiei, care să o ataşeze lumii civilizate. Din aceste raţiuni, care pot fi detaliate până în amănunt, această lege a educaţiei va fi înlocuită de îndată ce o altă majoritate parlamentară şi o guvernare nouă intră în rol. Demnitatea socială şi salarială a dascălului trebuie restabilită urgent, autonomia universitară trebuie recunoscută, profesionalizarea temeinică trebuie sprijinită, pluralismul trebuie reafirmat, etc etc etc etc"

  Jalnic. Domnul Marga a avut niste texte prefabricate, pregatite de ceva vreme. Nu conta intrebarea, domnul Marga spargea cumva textul prestabilit si trantea raspunsul. Catavencu ar fi fost invidios pe raspunsul de mai sus.
 • O lipsa de respect (Luni, 10 ianuarie 2011, 14:28)

  Vlaston Stefan [utilizator]

  Fata de cititorii de buna credinta care i-au adresat intrebari simple, la care asteptau raspunsuri la fel de simple. Daca a pune un asistent sa faca copy-paste din articole de iar sau carti proprii inseamna dialog cu societatea, atunci la ce sa ne asteptam cand ar ajunge la guvernare. Sau hotnews este clasat in categoria dusmanilor si nu merita altceva.

  Sunt curios daca va exista si un interviu direct cu Dan Tapalaga.
 • Nu inteleg... (Luni, 10 ianuarie 2011, 14:42)

  tikitaka [utilizator]

  Am citit intrebarile si raspunsurile, la multe nu s-a raspuns, iar la care s-a raspuns s-a facut prin texte lungi in cele mai dese ori nelegat de intrebare. Nedumerirea mea e simpla: a fost discutie online sau doar copy-paste-uri la un material deja pregatit puse acolo unde intrebarile cititorilor s-au apropiat cel mai mult de respectivul material pregatit?

  Precizez ca fac aceasta postare DUPA ce discutia s-a incheiat si-am citit toate intrebarile si raspunsurile. Asadar rog redactia hotnews sa lamureasca cititorii cum s-a ajuns la acest "dialog" cel putin ciudat. Va multumesc!
 • interviu cu raspunsuri copy/paste (Luni, 10 ianuarie 2011, 14:44)

  Mihaela [anonim]

  Nu am vazut niciodata niste raspunsuri atat de cretine la niste intrebari punctuale si pertinente. Si uite asa incep sa cred ca "legea Funeriu " e O.K. Nu ca as cunoaste-o
 • Ce-i asta?? (Luni, 10 ianuarie 2011, 14:49)

  Berzelius [utilizator]

  Copy-paste dintr-un material pregatit dinainte?

  Domnule Marga, cu tot respectul, n-ati raspuns pertinent niciunei intrebari adresate! La capitolul "batut apa in piua" insa sunteti maestru emerit.

  Va puneti CV-ul in comentarii? Asta e raspunsul Dvs? Imi cer scuze, poate par deplasat, dar de ce nu dati mai simplu un link pe internet catre CV-ul Dvs in loc sa umpleti pagina cu diversele titulaturi si premii? De ce nu raspundeti prompt si direct, fara ocolisuri, intrebarilor adresate?
  Cu parere de rau domnule Marga, va transmit ca mesajele Dvs politice nu tin loc de raspunsuri.
 • Re: Nu inteleg... (Luni, 10 ianuarie 2011, 14:54)

  georgeb [utilizator]

  Chiar asa, tikitaka ridica o problema foarte corecta.

  Cineva din redacita hotnews a fost prezent cand acest profesor a scris/dictat intrebarile? Sau domnul rector a stat la dumnealui in birou si a dat raspunsurile online?

  Daca Marga a fost in studiourile hotnews cand a dat raspunsurile, as fi si eu curios sa stiu daca au fost dictate cuiva, scrise de dumnealui la tastatura, sau a facut copy/paste de prin cine stie ce surse?

  Tind sa cred ca este evident copy/paste-ul. Vezi CV-ul pe care l-a intins pe zece raspunsuri fara macar sa stie ce copiaza, si ca e cel putin incorect formatat. Daca este asa, atunci poate cineva din redactia hotnews sa ne spuna daca si alti invitati au obiceiul asta?

  Pana la urma, Marga s-a discreditat pe sine (in mod cat se poate de evident din toate reactiile celor care au indraznit sa citeasca raspunsurile), dar risca sa discrediteze, in absenta unei reactii, insasi rubrica asta. Cred ca hotnews ar trebui sa condamne fara echivoc practica copy/paste-ului in interviurile online.

  E clar ca Marga ne ia pe noi toti cititorii de prosti.
 • Nu îmi vine să cred (Luni, 10 ianuarie 2011, 14:55)

  arpagic [anonim]

  La fel ca și cititorii de mai sus, mă frec la ochi și nu îmi vine să cred: domnul Marga nu a răspuns la nici una dintre întrebările punctuale adresate de cititori. Ce pretenții poți avea de la un om (pe deasupra profesor) care nu este capabil să intre într-un minim dialog cu ceilalți, care se aseamănă mai mult cu o placă de patefon stricată decât cu o inteligența critică pe care ar dori să o afișeze.
  Sper sincer că aceste răspunsuri sunt false, că domnul Marga nu a mai ajuns la întâlnire și a trimis pe mail o declarație din care s-au extras apoi (probabil aleator) răspunsuri.
 • cea mai cretina discutie la care am asistat... (Luni, 10 ianuarie 2011, 14:55)

  dodu [anonim]

  - NICI UN RASPUNS concret!!!
  - zeci de pagini aiurea pe post de raspuns, in loc de un simplu DA sau NU
  - cel mai slab interlocutor de pana acum la aceste interviuri
  - lipsa clara de viziune a raspunsurilor(parerea mea ca bate campii)
  am vaga impresie ca ceilalti co-comentatori au dreptate cu actiunea "copy/paste", ceea ce e rusinos pt d-l Marga!
 • Ce mai dialog! (Luni, 10 ianuarie 2011, 15:12)

  ruxandra [anonim]

  Domnule Vlaston, acum ati vazut cam ce fel de dialog poti avea cu rectorul Marga? Mie nu mi-a raspuns la intrebari pe L 544 ani de zile.
  Dar mai grav este ca a facut o adevarata scoala din limbajul propagandistico-agresiv. la articolele de pe Gazetino a fost nevoie sa sterg comentarii, pentru ca erau foarte jignitoare, mizerabile, unele cu amenintari. Are, nu doar supusi care-i scriu raspunsurile, dar il si apara de ”atacurile” greu de indurat din partea unui blog.
 • discutie on-line? (Luni, 10 ianuarie 2011, 15:14)

  Bazil [anonim]

  D-le Tapalaga, asta a fost discutie on-line? Cred ca d-l Marga si-a trimis la hotnews unul din asistenti. Daca totusi, a fost prezent la hotnews, pentru dansul, pensionarea la 65 ani este bine-venita. Observ ca stie cateva limbi straine (bravo lui), dar se pare ca are probleme cu intelegerea limbii romane. Numai asa imi explic modul elegant in care a batut campii la intrebari punctuale, ce nu erau rau-voitoare.
 • un interviu ciudat (Luni, 10 ianuarie 2011, 15:16)

  Bibicu [anonim]

  Si cand ma gandesc ca acum 10 ani era vazut ca reformatorul invatamantului romanesc in conditiile cand nu este in stare sa raspunda la intrebari simple de clasa a V-a.

  Iar pentru editorii de la Hotnews le-as recomanda sa ne explice si dansii care e formatul de interviu online pe care il fac, in studio, remote, prin telefon ?

  Nu de alta dar cred ca domnul Marga ar fi fost foarte bun de dactilograf avand in vedere viteza de scriere la texte asa de lungi, aceasta daca a facut-o live.
  Dar daca tot a pus dumnealui CV-ul pe hotnews.ro de ce lipseste perioada 75-89 din lista de locuri de munca ?
 • De fapt... (Luni, 10 ianuarie 2011, 15:23)

  Berzelius [utilizator]

  Domnul Profesor Andrei Marga, prin modul in care a dat raspunsurile, incurajeaza exact ceea ce stie mai bine sa faca invatamantul romanesc, promovat de catre domnia sa: COPY-PASTE.
  Copy-paste fac si elevii la teze si examene, copy-paste fac si profesorii cand scriu lucrarile folosindu-se de "surse" ale autorilor din strainatate. Copy-paste reflecta atitudinea de ipocrizie ajunsa si promovata la cel mai inalt nivel.

  Cum puteti, Domnule Profesor Marga, sa va afisati in public dupa acest interviu? Eu as intra in pamant de RUSINE!
  Cel putin in fata mea v-ati compromis in mod IREMEDIABIL.

  Nu pot sa inchei cu formula "Cu stima". Voi folosi alta:

  Cu profund dezgust,
  Un cetatean.
 • deprimant acest interviu (Luni, 10 ianuarie 2011, 15:45)

  ion [anonim]

  Sunt uimit de aces domn Andrei Marga de care auzisem multe lucruri bune.
  Am incercat sa citesc cat mai mult din ce a scris si sunt uimit de cat de mult a vorbit fara nici o legatura cu intrebarile si aproape fara nici un argument.
  Incep sa cred ca in PNL nu doar Crin Antonescu este o avalansa de vorbe fara continut...
 • ??????? (Luni, 10 ianuarie 2011, 16:02)

  azalee [anonim]

  n-am inteles nimic. Am zis ca poate la primul, al doilea raspuns pana ce isi limpezeste ideile dar pana la sfarsit interviul este o ciulama. Nu se intelege nimic. Daca a raspuns el, Marga, in persoana inseamna ca are mari probleme de gandire logica, este un fel de diaree lingvistica lipsita de continut. In schimb abunda ura, dispretul fata de presedinte, isi ridica osanale singur, ce sa mai zic, narcisist 100%. Bine ca are salariu cat 5 rectori la un loc din Italia unde am studiat eu. Astia au facultati printre primele 500 dar nu au salarii ca unii prof. univ din Romania. Pt ca asa cum zice Marga, legea noua nu tb pusa in aplicare deoarece inv. romanesc este asa de modern ca il depaseste cu mult pe cel din occident. In schimb, problema lui e Basescu. Obsesie, gandire comunista, limbaj de lemn si ceva psihic sigur.
 • Marga (Luni, 10 ianuarie 2011, 16:06)

  Sorin [anonim]

  Marturisesc ca eu sunt un asa-numit "anti-basist".
  Dar Andrei Marga nu mi-a placut niciodata. Eu din fericire am intrat la liceu inainte de reforma lui in care parintii alergau cu dosarele ca sa isi inscrie copiii.

  El a venit cu reforma de intrare la facultate pe baza bacului. Toti care au dat bacul stiu cum se copiaza in unele clase incat rezultatele sunt o loterie. Cei care au venit dupa el au mai remediat prostia incat media de la bac conteaza in prezent doar partial in functie de facultate.

  Iar la intrebari...la a mea nu a raspuns deloc, nici macar cu copy-paste. A raspuns la restul cu copy-paste si cu o aroganta pe care am vazut-o la mult profesori universitari. Nu inteleg de ce multa lume are o parere extraordinara despre el, probabil nu au avut contact cu reforma lui.

  Cineva mai sus il compara cu Crin la vorbe goale. Crin Antonescu chiar raspunde la intrebari in mod coerent si nearogant, e o mare diferenta intre cei doi la capitolul asta.
 • Domnului Vlaston (Luni, 10 ianuarie 2011, 16:07)

  Luke [anonim]

  Asteptam reactia dumneavoastra la raspunsul primit de la Marga.
  Desi nu aveti nici o obligatie fata de (ceea ce nu poate fi numit) raspuns, sper totusi ca-i veti arata ce inseamna a raspunde punctual unui interlocutor.
 • jenant... (Luni, 10 ianuarie 2011, 16:26)

  tulipa [utilizator]

  doar atat: jenant, domnule Marga!
 • AR FI INTERESANT (Luni, 10 ianuarie 2011, 16:27)

  carat [utilizator]

  Ar fi interesant sa aflam parerea si comentariul domnului Stefan Vlaston la raspunsul cu 12 (douasprezece !!!) completari pe care le-a primit la intrebarea scurta si concisa a domniei sale:

  *Este adevarat ca in 2001, dna Andronescu a anulat toate masurile de reforma pe care le-ati implementat in mandatul dv.? *

  Cu primul articol pe care il va scrie, voi profita de ocazie, si indiferent de tema pe care o va aborda dl. Vlaston, il voi ruga sa faca o analiza asupra acestui subiect.
 • Exact cum ma asteptam (Luni, 10 ianuarie 2011, 16:35)

  MickeyD [utilizator]

  Acest profesor universitar si om politic pe deasupra nu stie ce-i dialogul de la egal la egal ci doar sa tina prelegeri din carti unui public inferior staturii sale.
 • carti (Luni, 10 ianuarie 2011, 16:48)

  Bazil [anonim]

  D-l prof. Marga a scris 34 carti. Din pacate nu am citit din opera dansului. Sper ca nu sunt scrise la fel ca raspunsurile de azi. In mod normal, ar fi fost interesant sa afiseze si lucrarile ISI ale domniei sale. Cu siguranta exista, dar din modestie nu a vrut sa le "copy-paste" la raspunsurile date.
 • Oameni buni, (Luni, 10 ianuarie 2011, 18:18)

  Mih. [utilizator]

  Nu aveti dreptate cand il acuzati pe Marga ca nu a raspuns la intrebari.
  A raspuns foarte clar: castravetele are 99% apa...
  si gata...!!!
 • Cred ca sunteti complexat (Luni, 10 ianuarie 2011, 18:21)

  draqulea [anonim]

  ma enervati deja, raspundeti cu texte foarte lungi la intrebari scurte si lasati o impresie de persoana frustrata. Daca ati fi mai tanar, as fi convins de ceea ce am scris, asa insa va mai dau credit.
  Eu raman la parearea ca sunteti unul din principalii vinovati ai declinului invatamantului romanesc. Va salveaza doar masurile in domeniul cercetarii care nu exista institutionalizata pana atunci.

  Ati distrus invatamantul pentru ca ati eliminat concurenta si motivatia.
  Ati distrus invatamantul pentru ca ati institutionalizat invatamantul - fabrica de diplome pe bani.
  Ati distrus invatamantul pentru ca ati perimat idea de a fi mai bun, mai pregatit. Ne-ati bagat pe toti in aceeasi oala a absolventilor de facultate.
  Ati perimat idea de a fi muncitor, toti ne dorim sa avem studii universitare si sa fim sefi, atat cei care merita cat si cei care nu merita.

  Aceste lucruri nu vi le reprosati domnule Marga????

  Chiar asa, e mai usor sa vedeti paiul din ochiul altuia dar pe al dumneavoastra nu vi-l vedeti???
  Poate ar fi cazul sa va analizati legea dumneavoastra si sa ne spuneti mai intai care erau greselile facute de dumneavoastra, pentru ca altfel eu voi intelege ca era asa de buna incat nu trebuia schimbata, dar totusi nu era aliniata la cerintele economiei de piata si cuplata la cea europeana.

  Deci, legea dumneavoastra era sau nu era buna? Daca era buna, nu se justifica modificarea iar daca era proasta, poate ne spuneti ce era prost. Eu v-am spus ce era prost.
 • Categoria 'rasu-plansu' (Luni, 10 ianuarie 2011, 19:03)

  Felix [anonim]

  Este deranjanta insistenta cu care acest profesoras de liceu (ma refer la Mr. Vlaston) incearca sa-i dea lectii Profesorului Marga. Dupa ce toata viata n-a putut depasi batatura unui liceu industrial, n-a putut sa-si ia un doctorat, acolo de ochii lumii, acum vine si se da mare specialist in organizarea universitatilor. Imi vine in minte cunoscutul banc, cu elefantul si puricele care s-au intalnit pe un pod. Plin de el, puricele zice ‘Tropaim, tropaim’.
 • @Felix... (Luni, 10 ianuarie 2011, 19:32)

  Matache M. [anonim]

  Ori nu ai citit thread-ul, ori ai o fixatie. Dl Vlaston a pus o singura intrebare simpla (la care Dl. Marga a raspuns cu un urias copy/paste) si si-a exprimat dezamagirea ca dl. Marga nu a raspuns la NICI UNA DINTRE INTREBARI - lucru evident pentru oricare cititor, cu exceptia ta, se pare.
  Pentru mine, ca cititor, ceea ce scrie Dl. Vlaston de obicei este corect, la obiect, cu bun simt si profesionalism. Prin comparatie, Dl. Marga a batut campii cu gratie, atat aici cat si si interviul pe care l-a dat redactiei Hotnews.
  Am avut profesori de liceu pe care ii respect si ii respecta generatii. Am avut profesori de facultate pe care nu i-a respectat nimeni niciodata, din "N" motive.
  A avea logica, a avea bun simt si a respecta interlocutorii sunt atributele unui om respectabil, faptul ca ai scris o multime de carti nu-ti scuza lipsa de respect fata de interlocutori.
  Bancul tau nu are haz in contextul de aici, se poate ca Dl. Marga sa fie o somitate, insa nu a fost profesorul majoritatii cititorilor Hotnews, iar aici a demonstrat ca are logica "puricelui" din banc.
 • Ireal !!! (Luni, 10 ianuarie 2011, 19:42)

  Uluit [anonim]

  Deci e rector? A fost ministru...?? De unde vin raspunsurile astea? Unde i-au instalat pupitrul tehnic? in parcul unui sanatoriu?

  Sincere complimente celor care s-au straduit sa-l citeasca. Meritati o despagubire.
 • misterioasa banalitate (Luni, 10 ianuarie 2011, 20:53)

  fost cirac [anonim]

  de aceasta maladie dialogala sufera de la o vreme interventiile publice ale dlui prof. Andrei Marga.
  Acel gen de banal care nu merita efortul de a-l denunta. Vada insa in interventiile de pe forum mai multe incercari de a-l "scutura" nitel. Asa socotesc ca pertinenta si incercarea de a dialoga a dlui. Vlaston.
  Intervenita lui "Felix" pare mai curand o "fenta" retorica pentru a ironiza banalitatile crase ale dlui Rector.
  Am ascultat acuma si interviul sau la RFI. O retorica ingogosata cu seriozitate [si eu sunt ardelean si stiu cum in Ardeal se joaca fein cartea asta!]
  Pentru ca dl. prof. Marga m-a dezamagit enorm, scriu intentionat cu oarecare malitie cateva simple observatii asupra "bibliografiei":
  - Cartea "Raţionalitate, comunicare, argumentare, Editura Dacia, Cluj, 1991" - o sinteza workaholica de cursuri de prin RFG, dar bunicica fata ce se scria in Romania pe vremea aceea. (Daca vreti sa fiu rau: pentru studenti cam prolixa, pentru asistenti inutila!)
  - Argumentarea, Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, Cluj, 2006 - sufera de incompletitudine (nici nu pomeneste de unele paradigme)
  - Filosofia lui Habermas, Editura Polirom, Iaşi, 2006, - buna sinteza, se pare ca a citit paradigme concurente dar nu face efortul macar de a le prezenta
  - University Reform Today, Presa Universitară Clujeană, 2005, 450 p. (a treia ediţie) - are idei macro-structurale, desi se vede ca nu e specialist in domeniu (intrebati pe cineva de la sectia de psihopedagogie...en prive va avea curajul sa va spuna mai multe...)
  - Religia în era globalizării, Editura Fundaţiei pentru Studii Europene, Cluj, 2003, 285 p - un 'religio-tourism' superficial; calchiere dupa dialogurile Rorty-Vattimo-Derrida

  *Profesorul Andrei Marga are marele merit de a fi introdus deja in Romania socialista filosofia si sociologia lui Habermas
  Dar ce ar zice oare "profesorul" sau despre noul stil politrucist, radical diferit de modelul habermasian de comunicare?
 • Pacat (Luni, 10 ianuarie 2011, 22:46)

  eugen [anonim]

  Credeam ca acest domn Marga are bun simt. In 90% la suta din cazuri nu s-a obosit sa raspunda intrebarilor ci a facut copy-paste din programul sau politic.

  E mare pacat, tara asta are nevoie de o opozitie credibila si constructiva nu de politruci.
 • A. Marga (Marţi, 11 ianuarie 2011, 7:14)

  atreus [anonim]

  ne demonstreaza din noi ca "meseria" de filosof nu exista! Sunt perfect de acord cu cei ce au scris mai sus. Nici un raspuns la vreuna din intrebarile concrete puse de cititori. Nici o solutie alternativa oferita. Era normal ca invatamantul sa nu functioneze daca legea dupa care functiona a fost scrisa de cineva complet lipsit de coerenta. Sau poate incoerenta se invata intr-un curs special de filosofie...
 • pai (Miercuri, 12 ianuarie 2011, 4:15)

  well [anonim]

  si uite asa se pierde capitalul politic.
  trebuie sa fii simpatic, nu arogant, domnule Marga. Si Vanghelie stie asta si nu trebuie sa iei premiul Herder pt o astfel de minima concluzie.
 • Andrei Marga - chat fals (Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 1:24)

  ivona_m [anonim]

  Acest chat e fake de la cap la coada. Nu asa "discuta" un om pe chat. E un copy/paste total.
 • Parerea mea (Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 12:07)

  dora [anonim]

  Am avut un respect pentru d-l Marga si reforma domniei sale mi s-a parut benefica,crezand ca se misca ceva din loc in invatamantului romanesc.Peste ani am vazut ca, de fapt, sistemul educational a regresat nicio imbunatatire nu s-a inregistrat,din contra.

  Pe urma,d-l Marca nu presteaza in acest interviu un comportament de om dedicat scolii,este un politician ca toti ceilalti.Si mai vorbeste de politizarea invatamantului din partea portocaliilor.Dupa domnia sa doreste un control politic al galbenilor sau albastrilor,cine mai stie din ce parte a spectrului solar sa priveasca.O deziluzie la fel de mare ca recenta alianta de centru-dreapta cu cel mai nociv securist roman.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by