Biroul Politic al PNL a votat miercuri, in unanimitate, incheierea unei aliante cu Partidul Conservator a anuntat presedintele PNL Crin Antonescu. Potrivit surselor HotNews.ro, alianta se va numi Alianta de Centru Dreapta -PNL-PC si va fi semnata la tribunal cel mai probabil saptamana viitoare. Protocolul PNL-PC prevede ca cele doua partide sa aiba grupuri parlamentare comune si sa se sustina la alegerile din 2012. Anuntul vine la o zi dupa ce Dan Voiculescu, presedintele-fondator al PC, a afirmat intr-un interviu pentru Agerpres ca vrea "o alianta politica in trei, PSD, PNL, PC, pe termen lung, 5-10 ani, care sa acopere mai multe cicluri electorale". Voiculescu a avansat ca termen-limita pentru realizarea unei astfel de aliante data de 31 ianuarie 2011.

Crin Antonescu a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca Alianta PNL-PC va avea grupuri parlamentare comune dar a tinut sa precizeze ca in cazul in care conservatorii vor dori sa-si infiinteze grupuri separate au toata liberatatea sa o faca.

"Va fi o situatie ca si pana acum, in sensul ca a fost alianta PSD+PC si in consecinta grupuri parlamentare comune PSD+PC. Vom avea grupuri parlamentare comune PNL+PC, daca nu cumva PC se va reuni in grupuri de parlamentari pentru a construi grupuri proprii pentru ca exista si posibilitatea aceasta. In Senat este destul de posibil asa ceva. Daca se constituie un grup PNL+PC nu avem nici un fel de problema in a propune domnului senator Dan Voiculescu pozitia pe care a avut-o si in formula PSD+PC, si anume cea de vicepresedinte al Senatului', a declarat, Crin Antonescu.

In ceea ce priveste alegerile parlamentare, sursele citate sustin ca liderii conservatorilor vor avea locurile asigurate pe listele PNL.Delegatia Permanenta a PNL se va intalni saptamana viitoare in sedinta pentru a valida alianta cu PC si cel mai probabil va urma semnarea protocolului si inregistrarea acestuia la tribunal.

Presedintele Partidului Conservator Daniel Constantin a declarat si el ca forul de conducere al partidului a aprobat, in principiu, la propunerea sa, o alianta politica cu PNL, relateaza Agerpres. "Biroul Politic a convocat Consiliul National al PC in data de 10 ianuarie, ora 11,00, cand aceasta propunere va fi validata sau invalidata. (...) Cu PNL vom avea alianta inregistrata la tribunal, daca lucrurile vor merge bine si Consiliul National al PC va aproba aceasta alianta, luni, speram sa si depunem protocolul la tribunal'', a afirmat Constantin.

Presedintele PC a adaugat ca ca probabil alianta cu PSD va fi intrerupta dupa semnarea protocolului cu PNL si a tinut sa-i multumeasca lui Victor Ponta "pentru maniera eleganta in care a inteles sa trateze aceasta problema".

De partea celalata, presedintele PSD, Victor Ponta a salutat intentia PC de a pleca de langa social-democrati pentru a forma o alianta cu PNL."PSD va milita pentru crearea unei astfel de aliante puternice a opozitiei. Avem incredere ca si Crin Antonescu si PNL isi doresc acest lucru. Liberalii si conservatorii formeaza partea de centru dreapta a acestei opozitii unite, iar noi reprezentam partea de centru-stanga. Astfel vom putea sa punem impreuna valorile comune, dar si obiectivele comune. Repet, insa, nu pe termen scurt, sa dam jos guvernul Boc si pe Traian Basescu, ci pe termen mediu si lung. Repet, dorinta PSD este de a construi un proiect impreuna cu PNL pe un termen de opt, noua, zece ani", a declarat Ponta citat de agentia Agerpres.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, anuntase miercuri dimineata ca va propune in Biroul Politic al partidului incheierea unei aliante cu PC, transmite Agerpres. Liderul liberal a afirmat ca alainta urmareste buna guvernare a Romaniei.

"Vom pune in discutie aceasta chestiune, conform statutului, daca Biroul Politic va accepta propunerea mea vom convoca o Delegatie Permanenta pentru ziua de duminica sau luni si o Delegatie Permanenta este in masura sa ia o asemenea decizie politica", a afirmat Antonescu.

Istoria aliantelor in care a fost Partidul Conservator

In anul 2000, Partidul Umanist Roman (PUR) a intrat in Parlament in alianta cu PSD. In 2003, a iesit de la guvernare. Motivele invocate: aroganta premierului Adrian Nastase si nerespectarea protocolului de colaborare.

In 2004, conservatorii si PSD au incheiat alianta preelectorala Uniunea Nationala PSD plus PUR, care a obtinut 32 de locuri in Parlament. In decembrie 2004, PUR a incalcat protocolul si a semnat o intelegere de guvernare cu Alianta DA si UDMR. Acesta a fost motivul pentru care, la aceea vreme, presedintele Traian Basescu a folosit expresia "solutia imorala PUR". Umanistii, deveniti intre timp conservatori, au rupt si aceasta alianta in decembrie 2006.

In 2008, social democratii condusi de Mircea Geoana si conservatorii lui Voiculescu au format o noua alianta pentru alegerile parlamentare din 2008. In urma scrutinului din 2008, PC a obtinut 3 mandate de deputati si un singur mandat de senator.