Generalul-maior Stefan Danila a fost numit in functia de sef al Statului Major General (SMG) al Armatei Romane, in locul amiralului Gheorghe Marin, printr-un decret semnat, luni, de catre presedintele Traian Basescu, informeaza Administratia Prezidentiala.

Ofiter de aviatie, Danila a indeplinit pana acum functia de loctiitor al sefului SMG.

Update: La ceremonia de investire care va avea loc marti, la ora 11.00, la Ministerul Apararii Nationale, se va afla si seful statului.

Potrivit site-ului SMG, Stefan Danila s-a nascut la 14 mai 1965, in Targu Neamt, judetul Neamt.

Dupa absolvirea Liceului Militar "Stefan cel Mare" din Campulung Moldovenesc, a urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri de Aviatie "Aurel Vlaicu" si a fost brevetat pilot militar.

In perioada 1987-1998, a indeplinit succesiv functii de pilot, pilot-sef, instructor de zbor si comandant patrula. In perioada 1998-2000, a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, Facultatea Interarme. Dupa terminarea studiilor, a fost numit in functia de ofiter I in biroul operatii la Grupul 95 Aviatie Vanatoare, iar din anul 2001 a fost comandant escadrila la Centrul 95 Trecere pe Avioane Supersonice, apoi la Baza 95 Aeriana.

Intre anii 2005-2008, a indeplinit functia de sef sectie metodica pregatirii de zbor in Statul Major al Fortelor Aeriene.

In aprilie 2008, a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene, iar in septembrie, acelasi an, comandant al Bazei (Flotilei) 90 Transport Aerian.

Stefan Danila a obtinut succesiv calificarile de pilot si instructor de zbor pe avionul de lupta, iar din anul 2009 a inceput zborul pe avionul de transport C-130 Hercules.

In anul 2005, a urmat Cursul postuniversitar de perfectionare in conducerea marilor unitati operative din Fortele Aeriene, la Colegiul de Razboi, iar in anul 2007 cursul principal "Probleme actuale ale securitatii nationale" la Colegiul National de Aparare.

In perioada 2006-2009, a fost doctorand in stiinte militare, obtinand titlul stiintific de doctor in 2009, cu lucrarea "Securitatea aeriana in contextul globalizarii".