Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa dezbata, marti, sesizarea formulata de 53 de deputati ai PNL privind legea salarizarii unitare pe anul 2011, asupra careia Guvernul si-a asumat raspunderea, informeaza Agerpres.

Partidul National Liberal a sesizat CCR, saptamana trecuta, in legatura cu neconstitutionalitatea legii privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice.

Liberalii au reclamat incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin angajarea raspunderii de catre Guvern.

Liberalii atrag atentia asupra faptului ca Guvernul nu-si poate angaja raspunderea asupra unui proiect de lege oricand, oricum si in orice conditii. Pozitia PNL este aceea ca Guvernul doreste sa se substituie Parlamentului in activitatea de legiferare, incalcand astfel Constitutia.

In opinia liberalilor, angajarea raspunderii pe legea salarizarii nu se justifica, deoarece exista o majoritate parlamentara care sa sustina vointa Executivului astfel incat legea sa fie votata si in Parlament.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa solutioneze tot marti si sesizarile PNL, PSD si PC, precum si cea a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, referitoare la Legea Educatiei, dupa ce a amanat luarea unei decizii saptamana trecuta.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a contestat Legea Educatiei la Curtea Constitutionala motivand ca procedura prin care a fost adoptat actul normativ a fost neconstitutionala.

Potrivit lui Geoana, Legea Educatiei Nationale a fost considerata adoptata in ciuda faptului ca acest proiect a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, in urma deciziei Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

El a completat in sesizare ca Legea Educatiei se afla in dezbatere parlamentara la Senat, isi continua traseul legislativ, in prezent aflandu-se din nou la comisia de specialitate, unde a fost retrimisa de plen, la propunerea reprezentantilor Guvernului.

Si reprezentantii opozitiei au contestat Legea Educatiei la CCR, acuzand neconstitutionalitatea textelor, dar si modul de adoptare a acestui act normativ.

Ei au sustinut in sesizarea adresata CCR ca Legea Educatiei este viciata de neconstitutionalitate in ansamblu, fiind incalcate normele constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern.

Potrivit Opozitiei, Guvernul ignora "vadit" doua decizii anterioare pronuntate de Curtea Constitutionala privind forma de adoptare a acestei legi prin angajarea raspunderii Guvernului.