Deputatii liberali au depus, joi, sesizarea de neconstitutionalitate privind legea Bugetului de stat pe anul 2011, informeaza Mediafax.

"In istoria postdecembrista este pentru prima data cand se depune o sesizare de neconstitutionalitate pe Legea bugetului de stat. O astfel de premiera este rezultatul unui gest extrem, un semnal de alarma la o situatie catastrofala pe care o prefigureaza Legea bugetului de stat pe anul 2011. Un buget este oglinda unei guvernari, oglinda economiei unei tari, iar cel tocmai votat este imaginea dezastrului, a saraciei programate populatiei", afirma viceliderul grupului PNL Eugen Nicolaescu, potrivit unui comunicat de presa.

Liberalii sustin ca inca din faza de proiect a acestei legi au contestat valoarea acesteia, subliniindu-i "caracterul ilegal si neconstitutional".

"Daca analizam acest buget, care este practic declaratia financiara a unui Guvern si a majoritatii parlamentare care il sustine, se prefigureaza un tablou sumbru pentru majoritatea categoriilor sociale si din aceste motive am votat impotriva. Dincolo de consecintele dramatice pe care le prefigureaza legea bugetului pentru anul 2011, sunt aspecte prin care se incalca prevederile articolului 1, alineat (5) din Constitutia Romaniei (5) "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie". Astfel, conform Legii 500/2002 privind finantele publice, articolul 35, alineat (4) Guvernul are obligatia sa transmita Parlamentului proiectul de buget pana la data de 15 octombrie (Guvernul a sesizat Parlamentul la data de 6 decembrie 2010 cu acest proiect). Nesocotirea de catre executiv a acestui termen imperativ implica disfunctionalitati grave in procesul de analiza si dezbatere democratica a proiectului de buget. In articolul 61 alineat (1) din Constitutie se statueaza faptul ca "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii". Prin faptul ca Bugetul a fost depus cu o intarziere de aproape doua luni la Parlament, timpul alocat dezbaterilor a fost comprimat, ceea ce a condus la limitarea prerogativelor Parlamentului, cenzurandu-se implicit astfel expresia vointei alegatorilor in legislativ", se arata in comunicat.

Potrivit liberalilor, legea Bugetului de stat pe anul 2011 a fost fundamentata pe legi inexistente, incalcandu-se prevederile articolului 1, alineat (5) din Constitutia Romaniei si ale articolului 138 - Bugetul public national, alineat (5), conform caruia "nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare".

"La momentul sesizarii Parlamentului cu proiectul de buget nu erau in vigoare cel putin patru proiecte de lege (Legea privind salarizarea in anul 2011 a personalului din fondurile publice, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea Educatiei Nationale, Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar), care au influente decisive in fundamentarea proiectului de buget pentru anul 2011, proiecte aflate la momentul adoptarii Legii bugetului de stat pe anul 2011 in diferite faze ale dezbaterii si adoptarii parlamentare. Din acest punct de vedere, bugetul este o fantoma, nivelul salariilor bugetarilor precum si a pensiilor aflate in plata influenteaza in mod nemijlocit atat nivelul incasarilor la bugetul de stat, precum si sumele care urmeaza sa fie platite", mai sustine Nicolaescu.

Potrivit liberalilor, situatia in prezent este urmatoarea: legea salarizarii se afla la Curtea Constitutionala, care, daca pe 28 decembrie decide ca este neconstitutionala, salariile bugetarilor trebuie sa revina la valoarea de dinainte de diminuarea cu 25%, iar legea bugetului ar trebui refundamentata pentru ca in prezent se prevede doar o crestere cu 15%.

"Asistam la o situatie fara precedent generata de modul haotic in care actualul Guvern promoveaza legi dupa metoda "carului inaintea boilor"", mai spun ei.

Potrivit comunicatului, Legea bugetului de stat pe anul 2011 "vine in contradictie" cu articole stipulate in Constitutie care statueaza drepturi fundamentale, cum ar fi: dreptul la sanatate, nivelul de trai sau protectia copiilor si a tinerilor.

"Daca un astfel de buget poate marca in sfarsit, finalul recesiunii economice in Romania, asa cum declara ieri prim-ministrul Boc, atunci categoric noi suntem cu totii condamnati la optimism, dar la un optimism iluzoriu fara fundament. In concluzie, Legea bugetului de stat pe anul 2011 e un soi de butaforie realizata de amatori, in spatele careia se ascunde saracia si incompetenta unor cabotini politici ajunsi la guvernare. Partea dezastruoasa a situatiei e la nivelul populatiei care este obligata sa rabde, sa invete sa supravietuiasca cu nimic, si in cel mai rau caz, sa moara intr-un anonimat de care guvernul pare sa nu-i pese", conchide Nicolaescu, potrivit declaratiei de presa.

Parlamentarii au adoptat, miercuri, in sedinta comuna, bugetul de stat pe anul 2011, cu 207 voturi "pentru", 143 "impotriva" si nicio abtinere.