Seful statului atrage atentia, intr-un apel catre partide, ca declaratii precum cea a presedintelui Comisiei de politica externa din Senat sunt folosite in argumentatia pentru amanarea aderarii la Schengen, mentionand ca afirmatiile sunt neargumentate, iresponsabile si contrare interesului national.

Va redam integral comunicatul Presedintiei:

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, adreseaza partidelor si formatiunilor politice parlamentare un apel public la responsabilitate, avand in vedere ca o serie de declaratii facute de reprezentanti ai acestora ingreuneaza suplimentar actiunea diplomatica derulata de institutiile statului roman in sprijinul aderarii la spatiul Schengen in martie 2011.

Desigur ca, in democratie, responsabilitatea politica se imparte diferit intre putere si opozitie.

Cu toate acestea insa, aderarea la spatiul Schengen este un obiectiv national iar obligatia la responsabilitate este a tuturor puterilor statului, a tuturor institutiilor si a tuturor formatiunilor politice, fie ca se afla la putere sau in opozitie.

Presedintele Romaniei atrage atentia ca actiuni desfasurate in Parlamentul Romaniei sau declaratii, precum cea a presedintelui Comisiei pentru politica externa din Senatul Romaniei, sunt folosite in argumentatia pentru amanarea momentului aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Seful statului isi exprima surprinderea ca astfel de declaratii neargumentate, iresponsabile si contrare interesului national vin tocmai din partea unor membri ai Parlamentului Romaniei".

Reactia presedintelui vine dupa ce Titus Corlatean a afirmat ca cererile Frantei si Germaniei de amanare a aderarii Romaniei la spatiul Schengen au fost determinate de perceptia de sistem corupt fata de Romania, dar si din cauza unor "cereri de spaga", unul din exemple fiind tronsonul de autostrada Brasov-Comarnic.