Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri referindu-se la amanarea aderarii Romaniei la Schengen ca acest verdict extrem de dur este un certificat de evaluare a credibilitatii pe care autoritatile romane l-au primit din partea celor mai importante voci din UE: "asta arata cine este presedintele Romaniei sau PDL in familia dreptei europene".

Referindu-se la presedintele Basescu, Antonescu a spus: "aceasta persoana nu este la inaltimea responsabilitatilor sale constitutionale si nu este capabila sa accepte un esec; vorbim de multa vreme de faptul ca Romania nu mai are politica externa".

"Ce merge in Romania, nu merge cu Sarkozy sau cu Merkel; ei nu s-au intalnit cu CSM, ci cu presedintele Basescu; nu la CSM poate sa fie problema", a continuat Antonescu.

"Trebuie sa ne intrebam daca Romania era in realitate si in profunzime calificata sa devina stat membru al UE. Eu cred ca nu, dar am fost acceptati fiindca ni s-a acordat un bonus de incredere, care insa, acum, ne-a fost retras. Trebuie sa aduc in discutie o afirmatie a consilierului prezidential Leonard Orban, potrivit careia aderarea Romaniei la spatiul Schengen este un proces tehnic, insa decizia este una de natura politica. Daca admitem cu totii ca Romania a indeplinit toate criteriile tehnice, atunci trebuie sa ne gandim de ce decizia politica a fost una negativa, de respingere. (...) Acum, se formuleaza foarte sec, foarte dur, dar foarte clar faptul ca autoritatile romane nu sunt credibile in relatia in afara", a completat liderul liberal.