Curtea Constitutionala dezbate, miercuri, sesizarile deputatilor PSD, PC si PNL si a presedintelui Senatului Mircea Geoana privind Legea educatiei. Saptamana trecuta, si presedintele Senatului, Mircea Geoana, a contestat aceasta lege, motivand ca procedura prin care a fost adoptat actul normativ a fost neconstitutionala.

Agerpres noteaza ca in sesizarea adresata Curtii Constitutionale, Mircea Geoana acuza faptul ca Legea Educatiei Nationale a fost considerata adoptata in ciuda faptului ca acest proiect de lege a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, in urma deciziei Birourilor Permanente reunite.

PNL si PSD afirma ca prin angarea raspunderii Guvernului a fost ocolita procedura de legiferare consacrata de Constitutie, in conditiile in care un proiect similar se afla in dezbatere la Senat.

Semnatarii invoca si faptul ca Legea pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea se va aplica din urmatorul an scolar, conditia urgentei adoptarii invocata prin procedura de angajare nesubzistand.

Deputatii opozitiei invoca, de asemenea, mai multe articole din lege care ar incalca prevederile Constitutiei, majoritatea referindu-se la invatamantul in limbile minoritatilor nationale, la autonomia universitara, la incompatibilitatile impuse rectorilor si la modul de reglementare a patrimoniului unitatilor de invatamant particular si confesional, despre care semnatarii afirma ca ar institui o nationalizare.

Reprezentantii Puterii au fortat in plenul reunit validarea angajarii raspunderii pe Legea Educatiei. Deputatul PDL, Mircea Toader a propus suplimentarea ordinei de zi cu validarea Legii Educatiei. Propunerea a starnit protestul Opozitiei insa fara nici un rezultat. Dupa ce presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a cerut ca liberalii sa-si anunte individual, in plen, retragerea semnaturilor de pe motiunea de cenzura, Legea Educatiei a fost considerata adoptata.