Presedintele Traian Basescu a sustinut, vineri, la Bruxelles in contextul lucrarilor Consiliului European de iarna o declaratie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen, in care a aratat ca tara noastra nu doreste sa fie "victima colaterala pentru tot ceea ce nu merge azi in Uniune".

"Romania a respectat regulile acestui club din momentul aderarii la Uniune, acum patru ani. Nu as vrea sa cred ca am gresit prin aceasta abordare constructiva si ca beneficiile in Uniune se obtin doar prin abordari confruntationale. Romania nu doreste sa fie victima colaterala pentru tot ceea ce nu merge bine azi in Uniune", a afirmat seful statului, citat de Agerpres.

El si-a exprimat deplina convingere ca aderarea la spatiul Schengen in martie 2011 va fi atat in beneficiul tarii noastre, cat si al intregii Uniuni.

"Aderarea la Schengen nu reprezinta un cadou oferit Romaniei, ci o responsabilitate crescuta pentru statul roman. Este, pe de alta parte, expresia cerintei perfect indreptatite de a fi tratati ca un stat membru cu drepturi depline al Uniunii. Ne-am indeplinit obligatiile si acest fapt trebuie recunoscut in mod corect si trebuie sa aiba in practica consecinte logice si legale", a spus Basescu.

El a subliniat ca intelege faptul ca exista o serie de sensibilitati politice pe acest subiect, dar trebuie sa se lucreze impreuna pentru a se gasi rezolvari rezonabile si corecte. Presedintele a completat ca tara noastra este dispusa sa continue colaborarea in domeniu cu statele membre si dupa aderarea la Schengen, dar Romania nu este de acord cu o monitorizare post-aderare.

"Ne-am saturat de monitorizari", a spus Basescu.

Presedintele a reiterat ca Romania si-a facut temele pentru aderarea la Schengen si ca rapoartele tuturor misiunilor de evaluare arata acest lucru. "Am muncit extrem de mult pentru indeplinirea criteriilor de aderare la spatiul Schengen: am investit mai mult de un miliard de euro in cursul procesului de pregatire - jumatate din investitii bani comunitari precum Facilitatea Schengen", a spus Traian Basescu.

El a infirmat totodata unele afirmatii potrivit carora aderarea Romaniei la Schengen ar vulnerabiliza soliditatea frontierelor externe ale UE.

Traian Basescu a mai declarat ca dezavueaza declaratiile oamenilor politici care, in ultima perioada, au ajuns la afirmatii ''nastrusnice'' potrivit carora Romania nu ar avea un tratat de frontiera cu Republica Moldova.

In ceea ce priveste eventualele riscuri legate de migratia ilegala odata cu intrarea tarii noastre in spatiul Schengen, seful statului a mentionat ca Romania este dispusa sa faca o analiza pe acest subiect cu orice stat membru UE.

''Am aratat ca suntem dispusi sa facem o analiza cu orice stat al UE, separat sau cu toate la un loc, cu privire la fluxurile migratorii sa vedem cat de permisiva este frontiera Romaniei, in raport cu frontiera altor state. Romania nu a creat niciun fel de risc de migratie ilegala in interiorul UE'', a completat seful statului.

El a aratat ca o dezbatere pe tema aderarii la Schengen poate fi reluata dupa ce se distribuie si raportul ultimei evaluari, lucru cu care, spune Basescu, si presedintele Consiliului European a fost de acord.

Traian Basescu a reiterat ca Romania nu doreste decuplarea de Bulgaria in procesul de aderare la Schengen. ''Suntem parteneri, mergem pe acelasi drum'', a adaugat presedintele Basescu.