Motiunea de cenzura "Legea privind salarizarea in anul 2011 - ultima teapa trasa romanilor de guvernarea Basescu - Boc" a fost citita, joi, in plenul Parlamentului, de deputatul liberal Cristina Pocora, anunta Agerpres. Premierul Emil Boc a declarat, joi la pranz, ca "Suntem singurul Guvern care a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume". In plus, Emil Boc si-a exprimat speranta ca Legea salarizarii unitare va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Semnatarii motiunii de cenzura, introdusa de Opozitie dupa asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul legii privind salarizarea in anul 2011, cer demisia Cabinetului Boc acuzandu-l ca "a ridicat minciuna" si furtul la rang de act normativ.

Prin asumarea raspunderii, actele normative se considera adoptate, fara a mai fi dezbatute de legislativ, daca in termen de trei zile nu se depune o motiune de cenzura sau daca aceasta din urma este respinsa. In cazul adoptarii motiunii, Guvernul isi pierde mandatul.

"Legea (...), desi prevede ca salariile vor creste cu 15% pentru anul 2011, recupereaza in fapt doar 1,4% din salariul pierdut in anul 2010, deoarece pe anul 2011 nu se mai acorda premii, prime de vacanta sau al 13-lea salariu. Mai mult decat atat, se taie tichetele de masa sau tichetele cadou si se elimina plata orelor suplimentare efectuate peste durata normala a timpului de lucru, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale, incalcandu-se astfel Codul Muncii. De fapt, aceasta lege demonstreaza clar ca scopul principal al Guvernului este sa bage mana adanc in buzunarele bugetarilor", se arata in textul motiunii intitulata 'Legea privind salarizarea in anul 2011 - ultima 'teapa' trasa romanilor de guvernarea Basescu-Udrea-Boc.

In opinia semnatarilor documentului, prin aceasta lege, Guvernul nu face altceva decat un nou 'abuz legislativ', incercand sa transforme o masura presupusa a fi cu caracter temporar - micsorarea veniturilor personalului bugetar - intr-o stare de fapt permanenta. Potrivit autorilor motiunii, cauza acestei situatii este ca Guvernul nu are capacitatea de a creste veniturile bugetare in 2011 prin metode cum ar fi stimularea cresterii economice sau imbunatatirea gradului de colectare. Opozitia considera ca si 'nevoia disperata de fonduri pentru intretinerea gruparii politico-financiare care a sechestrat statul roman si banii romanilor' se afla printre cauze.

"Sa punem impreuna capat sirului de tepe pe care Basescu, Udrea si Boc le-au tras romanilor! Acest guvern trebuie sa plece deoarece a adus in fata noastra un proiect important pentru romani, dar asupra caruia nu s-a consultat cu nimeni. (...) Guvernul Basescu-Boc a demonstrat ca a ratat nu doar lectia competentei, ci si pe cea a dialogului social, alegand sa se inchida in spatele portilor de la diverse palate si ignorand vocea bugetarilor care si-au petrecut intreaga toamna, strigandu-si nemultumirea in strada", se mai afirma in textul motiunii de cenzura.

Autorii documentului consideră că Legea salarizării pentru anul 2011 este 'cel mai bun indicator pentru lipsa de pricepere a guvernanţilor şi pentru ticăloşia lor'.

De asemenea, parlamentarii care au semnat moţiunea de cenzură avertizează asupra faptului că această lege va însemna, in opinia lor, continuarea exodului profesional către Uniunea Europeană, motiv pentru care oamenii de valoare din medicină, educaţie sau administraţie vor fi din ce în ce mai puţini: "Din cauza incompetenţei şi ticăloşiei guvernării Băsescu-Udrea-Boc, copiii noştri vor fi mai bolnavi şi vor avea o educaţie precară. Şi asta, pe banii noştri".