"PDL pierde un important ascendent moral si se situeaza acum in linie cu PSD", a declarat la RFI consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu. El considera ca efectul votului in cazul Ridzi este "catastrofal" pentru PDL, iar Parlamentul va aparea "intr-o lumina proasta" in viitorul raport asupra justitiei. Documentul va fi publicat "probabil" in luna februarie si va fi "mai putin placut" pentru Romania. Lazaroiu a calificat decizia Camerei Deputatilor in cazul Ridzi "extrem de nefericita".

Sebastian Lazaroiu Foto: HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

  • "Este evident catastrofal pentru PDL, pentru ca PDL si-a facut un stindard din lupta impotriva coruptiei, a pledat, cand era in Opozitie, de-atatea ori pentru ridicarea neconditionata a imunitatii. Sigur, e vorba de o imunitate la cercetarea penala. Toata lumea a fost de acord si ei au pledat cand erau in Opozitie ca Parlamentul nu trebuie sa fie un scut pentru nici un parlamentar, ca sa se prezinte in fata procurorilor. Nu era o chestiune de viata si de moarte decizia de acum doua zile, era o decizie care insemna ca doamna Ridzi merge si discuta cu procurorii despre cazul ei, pentru a clarifica evident si pentru a putea fi trimisa intr-o instanta de judecata, unde-si poate dovedi nevinovatia. Deci nu era vorba de o imunitate, care sa o fi protejat de o sentinta, pentru ca nu e vorba de nici o sentinta, ci de cercetarea penala. PDL-ul pierde un important ascendent moral si in acest moment se situeaza in linie cu PSD, care a fost partidul care in ultimii ani s-a opus vehement anchetarii unor fosti ministri de-ai sai, unor fosti prim-ministri, cum e cazul domnului Nastase".
  • "Acum doua zile am avut o decizie extrem de nefericita a Parlamentului, care s-a opus avizului pentru extinderea cercetarii penale si perchezitiei informatice in cazul Ridzi. PDL are cea mai mare responsabilitate. Ei bine, decizia va face probabil un raport si mai putin placut pentru Romania, in privinta MCV-ului. Raportul va fi probabil undeva in februarie. Deci nu doar CSM-ul, dar acum foarte probabil o sa apara si Parlamentul ca responsabil pentru regresele din justitie, fata de raportul din vara, pe care noi am cerut de altfel sa fie reevaluat si iata, acum suntem in situatia sa fie mai rau decat asta vara, pentru ca atunci Parlamentul aparea intr-o lumina buna. Din februarie, dupa decizia in cazul Ridzi, o sa apara intr-o lumina proasta. Si asta sigur ca ne afecteaza noua argumentele pe care incercam sa le folosim atunci cand pledam pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen in primavara anului viitor".

Camera Deputatilor a respins marti cererile DNA de perchezitie si extinderea urmaririi penale in cazul fostului ministru Monica Iacob Ridzi acuzata de coruptie la nivel inalt. 110 deputati au votat impotriva cererii de perchezitie si 109 impotriva extinderii urmaririi penale. Liderul de grup al PDL, Mircea Toader a declarat ca le-a indicat colegilor de partid sa voteze in favoarea cererilor DNA. Dosarul Ridzi a fost blocat in Comisia Juridica condusa de Daniel Buda PDL timp de 10 luni. Traian Basescu cu patru ore inaintea votului le-a solicitat public membrilor PDL sa voteze pentru cererile DNA Ridzi inaintea votului: "Un vot pentru ar crea un precedent periculos".

Miercuri, intr-un interviu acordat HotNews.ro, presedintele Traian Basescu a afirmat, referindu-se la cazul Ridzi:

  • "Am dubii serioase ca perchezitia informatica era foarte serioasa, dar era o solicitare a parchetului... Din cate stiu nu se poate relua votul (in cazul Ridzi). Eu m-am interesat azi dimineata la Parlament si regulamentul nu permite reluarea votului decat daca procurorii revin cu acest aspect si cu ceva in plus".
  • "La Bruxelles eu nu pot sa ma duc sa le zic "Stiti, doamna Ridzi era bolnava. Are o problema cu copilul care..." Sunt lucruri care vi le pot spune dumneavoastra sau la doi parlamentari, dar in niciun caz nu sunt o justificare pentru Bruxelles. De aceea va spuneam ca decizia politica trebuia sa se ridice deasupra sentimentalismului".