Deputatii PSD si PNL au sesizat Curtea Constitutionala, miercuri, pentru Legea educatiei pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, transmite Mediafax.

Semnatarii considera ca Legea educatiei este viciata de neconstitutionalitate in ansamblu, adoptarea acesteia fiind realizata cu incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern.

PNL si PSD afirma ca prin angarea raspunderii Guvernului a fost ocolita procedura de legiferare consacrata de Constitutie, in conditiile in care un proiect similar se afla in dezbatere la Senat.

Semnatarii invoca si faptul ca Legea pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea se va aplica din urmatorul an scolar, conditia urgentei adoptarii invocata prin procedura de angajare nesubzistand.

"Nu exista, prin urmare, nicio dovada a vreunui blocaj sau a unei inactivitati parlamentare, cu referire la proiectul de lege in discutie. Noi, semnatarii acestei sesizari solicitam Curtii Constitutionale sa constate ca demersul Guvernului de a-si angaja raspunderea pentru adoptarea aceleiasi Legi a Educatiei Nationale este neconstitutional, deoarece Deciziile Curtii Constitutionale au putere obligatorie, inclusiv asupra Guvernului si Parlamentului. De fapt, guvernul doreste sa se substituie in activitatea de legiferare a Parlamentului, fapt inadmisibil, vazand dispozitiile art. 61 (1) din Constitutie", se arata in sesizarea PSD si PNL.

Deputatii opozitiei invoca mai multe articole din lege care ar incalca prevederile Constitutiei, majoritatea referindu-se la invatamantul in limbile minoritatilor nationale, la autonomia universitara, la incompatibilitatile impuse rectorilor si la modul de reglementare a patrimoniului unitatilor de invatamant particular si confesional, despre care semnatarii afirma ca ar institui o nationalizare.

Reprezentantii Puterii au fortat, marti, in plenul reunit validarea angajarii raspunderii pe Legea Educatiei. Deputatul PDL, Mircea Toader a propus suplimentarea ordinei de zi cu validarea Legii Educatiei. Propunerea a starnit protestul Opozitiei insa fara nici un rezultat. Dupa ce presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a cerut ca liberalii sa-si anunte individual, in plen, retragerea semnaturilor de pe motiunea de cenzura, Legea Educatiei a fost considerata adoptata.

PSD si PNL au anuntat marti ca vor contesta la Curtea Constitutionala din nou modalitatea in care a fost continuata procedura de angajare pe Legea Educatiei. Totodata, potrivit unor surse parlamentare, presedintele Senatului, Mircea Geoana va refuza sa semneze legea care trebuie sa mearga la promulgare la presedintele Traian Basescu.