Romania nu este pregatita sa accepte o amanare a datei de aderare la spatiul Schengen, declara presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat Financial Times.

Intrebat in legatura cu perspectivele aderarii la spatiul Schengen, presedintele a declarat ca este convins ca ultima misiune de verificare va avea un rezultat pozitiv. El a adaugat ca Romania ar vrea ca tratatul sa fie aplicat, ceea ce inseamna ca aderarea trebuie sa aiba loc in aprilie 2011. Seful statului a subliniat ca Romania a cheltuit si fonduri mari, aproximativ 1 miliard de euro "bani europeni, dar jumatate din ei sunt din bugetul nostru".

Presedintele Basescu a subliniat ca "nu suntem pregatiti sa acceptam o amanare a datei aderarii la spatiul Schengen".

"Daca unele tari au dubii, le invitam politicos - deoarece Romania va furniza 2.070 de kilometri de granita UE - sa participe, cu politie de frontiera din alte tari, sa fie impreuna cu noi la granita, supraveghind procesul. Dar nu sa blocheze accesul Romaniei in zona Schengen ", a declarat presedintele roman, potrivit transcriptului interviului publicat de Financial Times in editia electronica. El a explicat ca acest lucru nu inseamna insa ca Romania vrea ca aceste tari sa contribuie cu resurse.

Traian Basescu a declarat luni ca se prefigureaza un esec cel putin partial in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, ceea ce nu este de natura sa ajute Romania sa stearga impresia ca lucrurile merg intr-o directie buna in ceea ce priveste MCV. Din pacate, in zona CSM-ului se cantoneaza deja aprecieri negative, cu impactul de rigoare chiar pe admiterea noastra in spatiul Schengen.

Franta a adus saptamana trecuta noi argumente pentru a arata ca Romania si Bulgaria nu sunt gata sa adere la zona Schengen. Guvernul francez invoca, printre altele, faptul ca Romania nu recunoaste frontiera cu Moldova. Ministrul Afacerilor Europene spune ca Franta va refuza sa se implice in "slabirea frontierelor si a capacitatii Europei de a administra si a controla fluxul de migranti".

In urma cu o luna, secretarul de stat francez Pierre Lellouche anunta ca Franta va face in asa fel incat decizia UE privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen sa nu fie luata inainte de vara anului 2011.

Intrebat care este atitudinea sa fata de problema romilor si masurile luate de Franta in acest an, Basescu a declarat ca Romania isi "asuma in totalitate responsabilitatea pentru cetatenii sai". "In acelasi timp consideram ca Romania a intrat in UE nu numai cu medicii sai, care sunt foarte apreciati in Franta, Italia, Germania si Marea Britanie. Nu numai cu specialistii in IT, care pleaca din Romania, alaturi de medici. Am intrat si cu minoritatea roma.Si am fi bucurosi daca de fiecare data cand presedintele Sarkozy trimite inapoi un rom sa trimita si un medic sau un specialist in IT. Dar acest lucru nu se intampla si mi-ar placea sa cooperam cu Franta in gasirea unei solutii", a afirmat el.