​PSD lui Ponta si PNL lui Antonescu continua sa mearga pe culoare diferite in ce priveste strategia Opozitiei fata de Putere.Dupa cateva zile in care presedintele PSD, Victor Ponta, a transmis semnale repetate catre liberali in vederea intaririi colaborarii la nivel parlamentar, luni, cele doua partide au avut actiuni total diferite. Potrivit surselor Hotnews.ro, contrar declaratiilor oficiale, la sedinta Opozitiei PSD-PC-PNL Antonescu si Ponta nu au reusit a puna bazele unei strategii parlamentare impotriva Guvernului Boc. Liderul PNL, Crin Antonescu a ironizat pactul propus de Ponta privind necolaborarea cu Guvernul Boc, PDL si Traian Basescu catalogandu-l drept "superfluu" si o "idee inactuala". In replica, presedintele PSD a mers la consultarile de la Cotroceni.

Antonescu si Ponta s-au intalnit, luni, sa puna bazele unei colaborari la nivel parlamentar. N-au reusit, in schimb, s-au contrat pe aliantele de la nivel local.

Potrivit surselor Hotnews.ro, cei doi lideri nu au ajuns la nicio intelegere reprosandu-si fiecare ca la nivel local colaboreaza cu PDL. Ponta i-ar fi propus lui Antonescu renuntarea la alinatele din teritoriu la nivelul Consiliilor Judetene cu PDL, in schimbul unei colaborari cu PSD la nivel parlamentar si stabilirea unei strategii comune impotriva Guvernului Boc.

Sursele citate sustin ca propunerea l-ar fi iritat pe Antonescu. Liderul PNL i-ar fi cerut presedintelui PSD sa dea dovada de buna credinta si sa rupa PSD primul aliantele la nivel local cu PDL.

Antonescu i-ar fi cerut renuntarea la coloborarea cu PDL, punctual la nivelul judetului Valcea, sustin sursele citate. Sedinta Opozitiei s-a finalizat fara nici un rezultat, cei doi lideri anuntand ca va urma o noua intalnire.

  • Victor Ponta, Agerpres: ''Am stabilit (...) ca la următoarea întâlnire, probabil chiar în cursul acestei săptămâni, să discutăm cu textele pe masă un protocol de colaborare parlamentară, un proiect pentru Legea electorală, atât privind alegerile locale, cât şi cele generale şi cele europarlamentare, un proiect comun PSD-PNL-PC şi o strategie de colaborare la nivel local, practic, prin care opoziţia (...) să fie unită şi la nivel local".
  • Crin Antonescu, Agerpres: "Nu are niciun rost să-şi facă iluzii în continuare domnul Băsescu sau Guvernul că diferenţele dintre noi - care categoric există şi sunt importante - vor permite acestui Guvern să neglijeze opoziţia. (...) Şi până acum noi (PSD şi PNL - n.r.) am colaborat practic în toate situaţiile împotriva Guvernului. Am depus moţiuni de cenzură, am avut diferite acţiuni pe toate subiectele posibile la nivelul organismului parlamentar. Colaborarea noastră în Parlament a existat şi cred că nu mai e nevoie de o hârtie scrisă în această privinţă, dar nici nu am motiv să mă opunȚ

Dincolo de declaratiile oficiale, actiunile celor doua partide sunt total diferite. Inaintea intalnirii cu PNL, Victor Ponta a anuntat ca a fost mandatat de partid sa-i propuna lui Crin Antonescu un pact de necolaborare sub nicio formă cu Traian Băsescu, cu guvernul Boc şi cu PDL.

In schimb, presedintele PNL nu a parut impresionat de intentia PSD, declarand ca "un asemenea pact este superfluu" si "o idee inactuala". Antonescu a tinut sa precizeze ca in ceea ce priveste o alianta parlamentara cu PSD este deocamdata prea devreme pentru o astfel de decizie.

"În ce priveşte PNL, un asemenea pact e superfluu. Are cineva impresia că noi am colaborat sau colaborăm cu PDL? Nu sunt clare toarte hotărârile partidului, ca şi declaraţile în baza căror acestor hotărâri repetate pe care eu şi alţi lideri le-am dat? Pentru noi, asta e o problemă inactuală şi, dacă PSD ia deciza să nu mai colaboreze cu PDL, cum a făcut în 2009, e un pas înainte, cred, pentru PSD şi pentru

credibilitatea lui şi îl salut(...) Cunosc ipoteza, propunerea, ideea pe care domnul Ponta şi PSD o au despre construcţia unei alianţe între partidele din opozţie. O să intrăm şi în acest subiect, să vedem ce gândesc, dar e clar că nu azi vom ajunge la o concluzie", a declarat Antonescu, citat de agentia Medifax.

Un alt episod de contre intre PSD si PNL a fost prezenta la consultarile de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu. In timp ce PNL a anuntat inca de la inceputul zilei ca nu va merge la discutiile de la Cotroceni, Victor Ponta a jucat cartea consultarii cu PNL inainte de a lua o decizie.

"Social-democraţii vor anunţa după întâlnirea cu PNL şi PC dacă vor participa la consultările iniţiate de preşedintele Traian Băsescu, programată pentru ora 17.00 cu partidele opoziţiei", anunta Ponta la inceputul zilei.

Dupa intalnirea cu PNL, preşedintele PSD, Victor Ponta, a refuzat să precizeze ce decizie au luat social-democraţii, el afirmând că partidul va face "în scurt timp" un anunţ în acest sens. Astfel purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan a fost cel care a anuntat că PSD a decis să participe la consultările de la Cotroceni iniţiate de preşedintele Traian Băsescu.

La sfarsitul lunii noiembrie secretarul general Liviu Dragnea, mandatat de conducerea PSD, le-a propus liberalilor o alianta pentru alegerile parlamentare din 2012. Proiectul PSD prevedea o alianta PSD-PNL inregistrata la tribunal si avea drept obiectiv castigarea alegerilor parlamentre din 2012 precum si constituirea unei majoritati solide in Parlament care sa alcatuiasca viitorul Guvern.

Astfel, o eventuala Alianta PSD-PNL inregistrata la tribunal avea tot dreptul, potrivit Constitutiei, sa propuna viitorul premier si il obliga pe Traian Basescu sa-l accepte, Alianta avand sanse maxime sa castige alegerile.

Proiectul pesedistilor a fost insa privit cu reticenta de catre liderul PNL, Crin Antonescu, care a refuzat din start oferta. Surse de la varful PNL au declarat pentru HotNews.ro ca Antonescu a respins alianta cu PSD pentru ca isi doreste sa devina liderul Opozitiei si totodata "locomotiva" liberalilor si sa traga partidul in sondaje. In mod public, Ponta a exclus varianta unei Aliante cu PSD si a mentinut oferta de colaborare parlamentara in opozitie. Mai multe detalii vezi aici.