Ion Iliescu si Marian Vanghelie s-au opus suspendarii lui Mircea Geoana din partid, pe o perioada de sase luni, dar Victor Ponta a reusit sa-si impuna punctul de vedere dupa ce a amenintat din nou ca renunta la mandatul de presedinte al PSD, au declarat pentru HotNews.ro surse care au participat la sedinta Biroului Permanent National al social-democratilor.

In urma acestei sedinte, fostul presedinte al partidului a fost suspendat pe o perioada de sase luni si nu mai are voie sa vorbeasca in numele partidului, dupa conflictul care a izbucnit intre Geoana si Ponta, pe tema alegerilor prezidentiale din 2009.

Potrivit surselor citate, 16 membri ai BPN au votat pentru suspendare, sase impotriva si unui s-a abtinut.

Cine a votat impotriva suspendarii: Ion Iliescu, Marian Vanghelie, Ion Prioteasa, Ecaterina Andronescu, Ion Toma si Aura Vasile, delegata de Adrian Severin pentru a-l reprezenta in sedinta BPN. Rodica Nassar s-a abtinut.

Pentru suspendare au votat, printre altii, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Marian Oprisan, Dan Nica, Constantin Nita, Robert Negoita, Nicolae Banicioiu, Gheorghe Nichita, Ioan Chelaru si Titus Corlatean.

Propunerea de suspendare pe sase luni a fost inaintata de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Sursele citate afirma ca Ion Iliescu nu a fost de acord cu suspendarea lui Geoana si i-a spus lui Victor Ponta ca este vorba de un conflict strict personal in care nu trebuie amestecat partidul.

Ponta ar fi amenintat pentru a doua oara ca, in cazul in care nu este votata suspendarea lui Mircea Geoana, isi depune mandatul de presedinte al partidului. In cursul saptamanii trecute, Victor Ponta a cerut social-democratilor sa aleaga intre el sau Geoana si a pledat pentru retragerea sprijinului politic al actualului presedinte al Senatului, amenintind ca, in caz contrar, isi va depune mandatul de presedinte al PSD.

Pe fondul tensiunilor, a fost luata o pauza de consulatari, in care Ion Iliescu l-ar fi sfatuit din nou pe Victor Ponta sa nu mearga pe solutia suspendarii, deoarece aduce deservicii partidului.

In final, cu majoritate, BPN a decis sa-l suspende din PSD, timp de sase luni, pe Mircea Geoana, care a declarat ulterior ca decizia este nestatutara.