"Sper ca solutia alternativa pe care am propus-o partidelor din opozitie sa gaseasca ecouri si ele sa vina la ora 17:00 la consultari. Exista riscul sa impingem tara intr-un derapaj, daca nu reusim sa trecem legile ce reprezinta conditionalitati pentru eliberarea urmatoarei transe din imprumutul extern, in ianuarie (legea bugetului de stat, legea educatiei nationale si legea pensiilor - n.red)."

"Board-ul FMI este programat pe 7 ianuarie. Am semnale indiscutabile ca nimeni nu va tolera o intrare in zona gri a incapacitatii Romaniei de a-si respecta angajamentele, care ar arunca tara intr-o zona de lipsa de credibilitate", a afirmat, luni, presedintele Traian Basescu, in debutul consultarilor cu partidele din coalitie, de la Palatul Cotroceni.

Traian Basescu:

  • Ultima inspectia Schengen a constatat ca Romania si-a indeplinit obligatiile tehnice. Pe 16 decembrie vom primi si raportul inspectiei.
  • In acelasi timp, se prefigureaza un esec cel putin partial in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, ceea ce nu este de natura sa ajute Romania sa stearga impresia ca lucrurile merg intr-o directie buna in ceea ce priveste MCV. Din pacate, in zona CSM-ului se cantoneaza deja aprecieri negative, cu impactul de rigoare chiar pe admiterea noastra in spatiul Schengen.

Partidele parlamentare au fost invitate luni, incepand cu ora 15:00, la consultari cu presedintele Traian Basescu, temele de discutie propuse sunt perspectivele economice si sociale pe urmatorii doi ani, aderarea la Spatiul Schengen si prioritatile legislative ale sfarsitului acestui an.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, temele de discutie sunt:

* Perspectivele economice si sociale ale anilor 2011 si 2012;

* Probleme legate de accesul Romaniei in Spatiul Schengen;

* Prioritatile legislative pana la sfarsitul anului 2010.

Fiecare delegatie poate fi alcatuita din trei persoane.

PNL a anuntat ca nu participa la consultarile initiate de presedinte considerand ca acestea sunt "strict de imagine", intrucat Traian Basescu si-a pierdut rolul de mediator, iar PSD urmeaza sa ia o decizie in urmatoarele ore.

De cealalta parte, PDL, UDMR, UNPR si minoritatile nationale au raspuns pozitiv invitatiei sefului statului.