Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sambata, la Consiliului Reprezentantilor Unionali ca il "irita" faptul ca, in ultima vreme, a tot auzit spunandu-se "ca UDMR a fost deja in alianta cu toata lumea". Presedintele UDMR a afirmat ca aceia care spun acest lucru sunt chiar politicieni aflati in aceeasi situatie.

"Ma irita in ultima vreme ca se spune ca UDMR a fost deja in alianta cu toata lumea, cu PSD, PNL, PDL. Cei ce spun asta nu-s deranjati ca si ei sunt in aceeasi situatie. Si in Ungaria deranjeaza ca UDMR a colaborat cu diferite partide de acolo. Eu trebuie sa va spun ca vad o interpretare fatala a loialitatii politice si repet ca UDMR nu se aliaza in baza unor ideologii cu diverse partide, ci coopereaza in functie de natura coalitiei in care vede implinirea obiectivelor propriei comunitati si unde vede solutii. Putem fi criticati pentru acesti 20 de ani, dar in acest timp UDMR a fost in stare sa colaboreze cu toate fortele democratice, in masura in care a putut actioneze in interesul comunitatii si al tarii. Nu sunt dispus sa ma rusinez ca am reusit sa colaboram cu diferite coalitii, nu sunt dispus sa se spuna ca am dat dovada de lipsa de loialitate politica. Politica noastra trebuie sa dea rezultate, trebuie sa arate ca poate si vrea sa faca totul pentru comunitatea maghiara", a spus Marko Bela, citat de Mediafax.

El a sustinut ca "s-a incercat reaprinderea atmosferei antimaghiare" de catre partidele de opozitie - PSD si PNL, "rusinos de ascutit si nechibzuit", pe tema Legii educatiei, avand in vedere ca PDL o protejeaza.

"Pierzand si intelepciunea minima s-a incercat reaprinderea atmosferei antimaghiare, mie mi se spune ca acestea nu-s impotriva noastra, ci vor sa arate ca PDL nu e in stare de guvernare. Deci pe noi ne iubesc, dar antimaghiarismul trebuie aprins, pentru ca nu pe noi sunt suparati, ci pe PDL. E o logica distorsionata, destul de aiurea", a spus Marko Bela.