Senatul a aprobat, miercuri, in sedinta, legea prin care Guvernul este abilitat sa emita ordonante pe durata vacantei parlamentare, cu 41 de voturi ''pentru'' si 32 de voturi ''impotriva'', anunta Agerpres. Potrivit actului normativ, Executivul va putea emite ordonante numai in domeniile care nu fac obiectul legilor organice stabilite de Constitutie. Guvernul va fi abilitat sa emita ordonante in domeniul Finante si Economie, Sanatate, in Cercetare, in Administrare publica si Mediu. De asemenea, va putea modifica anumite termene prevazute in acte normative cu putere de lege.

Ordonantele emise de Guvern vor fi supuse spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, pana la inceputul primei sesiuni ordinare a anului 2011.

Senatorul PSD Adrian Tutuianu a anuntat de la tribuna Senatului ca va vota impotriva acestui proiect de lege, reclamand faptul ca Executivul si-a facut un ''obicei'' din a legifera prin ordonante si prin angajari de raspundere: ''A lasa Guvernul sa emita ordonante care vor fi declarate neconstitutionale e ca si cum am da unui copil mic chibriturile si l-am lasa singur acasa".