Presedintele Traian Basescu solicita Parlamentului, prin intermediul unei scrisori transmise sefilor celor doua camere ale Legislativului, adoptarea cat mai urgenta a legilor privind salarizarea unitara, pensiile publice, bugetul de stat si Ordonanta 50/2010.

Seful statului a transmis pe 30 noiembrie presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Mircea Geoana si Roberta Anastase, o scrisoare in care reinnoieste apelul la responsabilitate adresat Parlamentului Romaniei pe 9 noiembrie in plenul reunit al Parlamentului.

"Adoptarea cat mai rapida a acestor legi reprezinta conditii esentiale pentru ca Romania sa poata finaliza cu succes acordul cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala", sustine Traian Basescu in scrisoarea citata de Agerpres.

Acesta arata ca Parlamentul are independenta de a-si stabili propriul program de functionare, insa dezbaterea si adoptarea de catre Legislativ a solicitarilor sale ar insemna 'un pas important in indeplinirea de catre Romania a obligatiilor asumate la nivel international fata de partenerii sai'.

'De asemenea, independent de aceste prioritati, consider ca o clarificare rapida a situatiei Legii privind Educatia Nationala si o deblocare a situatiei actuale este de maxima prioritate. Intrarea in vigoare cat mai rapid a unei astfel de legi ar insemna o buna pregatire a implementarii ei incepand cu anul scolar 2011-2012', se mai arata in document.

Scrisoarea presedintelui Traian Basescu este analizata de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Intr-o alta scrisoare trimisa presedintelui Senatului, Mircea Geoana, in luna octombrie presedintele Traian Basescu solicita adoptarea de urgenta a Legii pensiilor.

In textul scrisorii, seful statului solicita "adoptarea cat mai rapida a Legii privind sistemul unitar de pensii publice", care reprezinta "o conditionalitate pe care Romania si-a asumat-o prin semnarea Scrisorii de intentie cu Fondul Monetar International" si, totodata, "o necesitate pentru adoptarea, in termen legal, a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011".