Incoerenta Opozitiei privind retragerea motiunii de cenzura l-a avut ca unic protagonist pe presedintele PSD, Victor Ponta. Initial, liberalii si social-democratii au convenit la sfarsitul saptamanii trecute sa retraga motiunea de cenzura pentru a evita validarea angajarii raspunderii. Ponta a refuzat luni ca PSD sa retraga semnaturile, deranjat de faptul ca Mircea Geoana a initiat demersul si a negociat cu PNL strategia. Orgoliile lui Ponta au fost acoperite de conducerea PSD, care le-a propus liberalilor trimiterea Legii Educatiei inapoi la Guvern,au declarat pentru HotNews.ro surse social democrate.

Mircea Geoana a declarat saptamana trecuta ca PSD isi va retrage semnaturile de pe motiunea de cenzura depusa pe Legea Educatiei. Mai mult de atat, Geoana, sustinut de senatori si cu acordul lui Adrian Nastase, a stabilit impreuna cu liberalii ca Opozitia sa retraga motiunea de cenzura. Se pare ca decizia l-a enervat pe Victor Ponta.

Surse participante la sedinta au declarat pentru HotNews.ro ca anuntul lui Victor Ponta, potrivit caruia PSD nu isi retrage semnaturile de pe motiunea de cenzura, a avut la baza razboiul dintre actualul presedinte PSD si Mircea Geoana. Ponta a fost extrem de iritat de faptul ca Geoana s-a erijat in postura de purtator de cuvant al PSD, vorbind despre retragerea motiunii de cenzura, si l-a amenintat pe acesta cu sanctiuni drastice. Ponta i-ar fi comunicat presedintelui Senatului ca nu are dreptul sa vorbesca pe tema Legii Educatiei fara o consultare a conducerii centrale, mai ales ca are interdictie de sase luni sa se exprime public.

In apararea lui Geoana au intervenit vicepresedintii Ion Toma si Ecaterina Andronescu, care i-au cerut presedintelui PSD sa accepte retragerea motiunii de cenzura pentru a transmite un semnal coerent atat parlamentarilor PSD cat si liberalilor. Victor Ponta a ignorat pozitiile celor doi senatori si a cerut un vot politic pentru mentinerea motiunii de cenzura.

Conform surselor citate, Adrian Nastase a avut un schimb de replici dure cu presedintele PSD, avertizandu-l pe acesta ca din cauza orgoliului sau de a mentine motiunea de cenzura valideaza Legea Educatiei angajata de Guvern in Parlament.

Social-democratii nu au reusit sa-l convinga pe Ponta sa renunte. Dupa sedinta, presedintele PSD a iesit cu declaratia ca partidul sau isi mentine semnaturile la motiunea de cenzura iar daca premierul Emil Boc va continua procedura asumarii raspunderii, PSD va avea sansa sa demita Guvernul.

Potrivit surselor HotNews.ro, pentru a evita un nou conflict cu liberalii, conducerea PSD a venit cu o noua propunere pentru Crin Antonescu: trimiterea Legii Educatiei inapoi la Guvern. Profitand de majoritatea pe care o detin in Birourile Permanente ale Parlamentului, PSD si PNL au decis sa trimita inapoi la Guvern proiectul Legii Educatiei, motivand ca judecatorii de la Curtea Constitutionala au dat un verdict de neconstitutionalitate asupra procedurii de angajare a raspunderii.