• Declaratiile lui Victor Ponta la intalnirea de miercuri cu socialistii europeni de la Strasburg a aruncat PSD intr-un  scandal politic care, in mod normal, risca sa afecteze doar partidul aflat la guvernare, PDL, singurul responsabil de un eventual esec in ce priveste aderarea la spatiul Schengen. Ponta le-a spus europarlamentarilor socialisti ca "Romania, din pacate, nu indeplineste conditiile de aderare la spatiul Schengen". Atat reprezentantii PDL si UNPR cat si cei ai PNL sustin ca Ponta a reactionat iresponsabil si a facut o greseala care aduce prejudicii de imagine Romaniei.

Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat, miercuri, in cadrul unei reuniuni a socialistilor ce a avut loc la Strasbourg, ca Romania nu este pregatita pentru aderarea la spatiul Schengen. "Romania, din pacate, nu a indeplinit inca toate conditiile pentru aderarea la spatiul Schengen si ridicarea monitorizarii pe Mecanismul de Cooperare si Verificare in Justitie. Ieri (marti - n.r.), in Bucuresti, ministrul adjunct de Interne si seful Politiei romane au fost demisi pentru fapte de coruptie.

E foarte greu sa indeplinesti standardele europene atata timp cat un guvern corupt si ineficient nu poate sa le indeplineasca. Din partea dumneavoastra asteptam obiectivitate si ridicarea clara a semnalelor privind lipsa de performanta a Guvernului roman", a declarat Ponta, citat de agentia Agerpres.

In spatele usilor inchise, liderul PSD le-a raspuns europarlamentarilor socialisti la intrebari legate de problemele Romaniei privind aderarea la spatiul Schengen. Surse participante la discutie au declarat pentru HotNews.ro ca Ponta le-ar fi spus socialistilor ca Romania are doua mari probleme: nu a rezolvat securizarea granitelor cu Moldova si Serbia iar aeroportul Otopeni nu este pregatit sa preia fluxul de calatori din spatiul Schengen.

Interventia presedintelui PSD la Strasburg este dezaprobata de reprezentantii tuturor partidelor politice. PDL, PNL si UNPR considera ca interventia lui Ponta in grupul socialistilor europeni este o greseala care aduce prejudicii de imagine Romaniei.

Europarlamentarul PDL, Cristian Preda a speculat momentul declarand pe blogul personal ca presedintele PSD a cerut chiar blocarea aderarii Romaniei.

  • "Faptul ca Victor Ponta nu vrea ca romanii sa intre in Schengen e o eroare grosolana.(...)Atat deputatii socialisti bulgari, cat si unii dintre pesedisti au fost nemultumiti de atitudinea lui V. Ponta, deoarece, indiferent de grupul politic, romanii si bulgarii din PE sustin intrarea celor doua tari in Schengen. Sunt convins de altfel ca niciunul dintre fostii lideri ai PSD "Iliescu, Nastase sau Geoana" nu ar fi comis o asemenea gafa. Ma astept ca reactiile lor fata de pozitia junelui Ponta sa nu fie tocmai prietenoase. Ar fi important ca, dupa ce il mustruluiesc, sa ii explice cum si ce se vorbeste cand nu mai esti la raliu, ci in politica europeana", a scris Preda pe blogul sau.

Europarlamentarii PNL catalogheaza interventia lui Ponta in grupul socialistilor europeni drept o greseala care aduce prejudicii de imagine Romaniei.

  • Norica Nicolai, europarlamentar PNL: "Din punct de vedere tehnic Romania este pregatita sa intre in spatiul Schengen, suntem pregatiti suficient si am indeplinit conditiile cerute. Imi pare rau sa spun dar, domnul Ponta, a gresit declarand ca Romania nu este pregatita sa adere la spatiul Schengen. Sunt interese politice la mijloc si se marseaza pe o imagine proasta a Romaniei. Domnul Ponta nu a facut altceva decat sa alimenteze aceasta imagine." 
  • Adina Valean, europarlamentar PNL: "Cred ca este o pista gresita ca Romania nu indeplineste criteriile tehnice de a adera la spatiul Schengen. O eventuala neaderare nu se datoreaza problemelor de natura tehnica pentru ca suntem in grafic ci, mai degraba, are conotatie politica. Este o problema de incredere pe care Romania trebuie sa o rezolve iar abordarea domnului Ponta este una gresita si putin nedreapta. Dincolo de probleme politice pe care le avem in interior trebuie sa promovam o imagine buna a Romaniei."

UNPR il acuza pe Victor Ponta, ca prin declaratiile sale in ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, da dovada ''de iresponsabilitate'' si ''distruge efortul diplomatiei romane'' de a separa Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie (MCV) de procesul de aderare.

  • ''Denigrarea Romaniei, folosirea aderarii Romaniei la spatiul Schengen ca arma impotriva adversarilor politici din tara tradeaza lipsa de luciditate si de experienta, necunoastere si ignoranta juvenila din partea unui tanar politician care invata greu politica si nu intotdeauna in slujba tarii sale. (...) Procesul de aderare la spatiul Schengen reprezinta, in primul rand, un obiectiv de interes national si un pas important pentru ca cetatenii Romaniei sa fie egali in drepturi cu ceilalti cetateni europeni'', subliniaza UNPR intr-un comunicat transmis HotNews.ro. 

Victor Ponta nega ca s-ar fi opus aderarari Romaniei la spatiul Schengen dar, in acelasi timp, da explicatii pe blogul sau ca a raspuns unor intrebari venite din partea europarlamentarilor europeni. "Am fost invitat sa prezint situatia Romaniei in fata Grupului Socialist la Strasbourg! Si am raspuns la o multime de intrebari legate de situatia extrem de grava a democratiei, a presei, a romilor si inclusiv despre stadiul aderarii la spatiul Schengen.

Europarlamentarii din toate tarile membre erau cu adevarat preocupati de derapajele tarii noastre de la regulile europene, de coruptia si ineficienta actualului Guvern. Despre Schengen am precizat ca am adoptat tot cadrul legislativ necesar si ca sprijinim si noi, Opozitia, toate actiunile (cat depinde de noi!) dar intarzierile sunt cauzate de incompetenta si scandalurile din Ministerul de Interne, scandaluri generate de lupta interna din partidul Dlui. Preda!".