PSD critica propunerea Ministerului Muncii privind reducerea perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului la 12 luni: "Femeile social democrate nu sustin o politica publica menita sa descurajeze natalitatea si care afecteaza viitorul copiilor si situatia familiei din Romania. Acordarea concediului de ingrijire a copilului reprezinta o politica de reconciliere a vietii de familie cu cea profesionala, care a fost adoptata de Guvernul PSD pentru sprijinirea femeilor mame si stimularea natalitatii", se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru egalitate de sanse si familie al PSD, citat de Agerpres.

  • "Guvernul se hazardeaza, in goana nebuna de a face rost de bani in orice conditii, cu orice sacrificiu, fara macar sa existe un studiu de impact, care sa demonstreze ca, prin injumatatirea perioadei de acordare a indemnizatiei, femeile se reintorc pe piata muncii. Acest lucru este greu de crezut, atat timp cat, in Romania, nu exista un sistem integrat de servicii sociale de ingrijire si crestere a copilului de la nastere pana la varsta de trei ani", arata, in comunicat, Maria Lazar, sef al Departamentului pentru egalitate de sanse si familie din PSD.

Potrivit datelor statistice citate de PSD, in prezent sunt in plata 193.000 de indemnizatii, iar impactul bugetar este de 350 de milioane lei anual, ceea ce reprezinta 0,07% din PIB.

PSD apreciaza ca masura vehiculata de Ministerul Muncii va avea un impact negativ asupra dezvoltarii armonioase si de integrare a copilului in comunitate, in lipsa unui sistem social integrat oferit de stat, si isi exprima ingrijorarea "fata de inrautatirea continua a indicatorilor demografici din Romania. Numai la nivelul lunii septembrie 2010, mortalitatea a depasit natalitatea cu 502 persoane."

PSD mai precizeaza ca in Uniunea Europeana nu exista tendinta de scadere a perioadei concediului de ingrijire a copilului. Femeile social-democrate isi propun ca, impreuna cu organizatiile de femei din sindicate, cu ONG-urile care se preocupa de aceste probleme, sa desfasoare o campanie de consultare in randul familiilor, a mamelor, pentru a protesta fata de luarea unor asemenea decizii.

Mamele care se intorc mai devreme la lucru ar putea primi o indemnizatie de 500 de lei, a declarat, joi, la Realitatea Tv, ministrul Muncii, Ioan Botis, adaugand ca la aceasta suma s-a ajuns in urma unor calcule facute de minister si spunand ca este "adeptul locului de munca. Incercam sa venim cu aceasta oferta astfel incat sa stimulam intoarcerea la locul de munca". Ministrul a lasat, insa, din nou sa se inteleaga caperioada actuala a concediului de ingrijire a copilului (2 ani) va fi scurtata, iar masura le-ar putea afecta si pe mamele aflate in acest moment in concediu de acest fel.

  • "De la momentul intrarii in vigoare a legii, s-ar putea stopa concediul de 2 ani. Trebuie sa discutam onest", a afirmat Ioan Botis.

La inceputul acestei saptamani, ministrul Muncii vorbea despre o indemnizatie de 400 de lei pentru mamele care se intorc mai repede la lucru: "Doresc foarte mult sa sprijin intoarcerea pe piata muncii a mamelor si Ministerul Muncii a venit cu propunerea unei indemnizatii de 400 lei pentru ca mamele sa revina mai rapid la locul de munca. Ramane sa vedem pe cat timp va beneficia de aceasta indemnizatie", spunea Ioan Botis.

Variantele luate in calcul de minister pentru reducereaperioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt 12, 14 sau 18 luni, de la 2 ani cat este in prezent.