Mash-ul arborat pe Catedrala Reintregirii din Alba Iulia are ca scop promovarea turistica a orasului si nu este destinat reprezentarii insemnelor nationale, arata, intr-un comunicat remis luni, de Primaria Alba Iulia si citat de Agerpres, dupa ce institutia a fost acuzata ca a amplasat in oras un mash in care culoarea rosie a drapelului national a fost inlocuita cu o combinatie de portocaliu si visiniu. Autoritatile locale mai spun ca mash-ul arborat pe Catedrala Reintregirii contine "o replica stilizata" a steagului national, menita sa creeze un efect tridimensional "de miscare", vizibil de la distanta.

  • "Conceptia grafica si simbolistica folosite fac parte din strategia de promovare turistica a municipiului. Mash-ul despre care s-a vorbit nu este destinat reprezentarii insemnelor nationale, ci este o modalitate contemporana de promovare intr-un plan indraznet si o strategie bine conturate. In acest sens, facem precizarea ca steagul national este steag national si nu i se aduce nicio atingere, el fiind arborat, conform normelor legale, in Piata Tricolorului", se arata in comunicat.
  • "Cei care au acuzat municipalitatea de politizarea Zilei Nationale sunt aceeasi care, aproape in fiecare an, poarta la Alba Iulia, cu indarjire si desconsiderare fata de ceilalti (...) culorile si insemnele partidelor din care provin", se mai arata in comunicatul Primariei din oras.

In ultimii zece ani, in perioada "Serbarilor Unirii", era arborat pe turnul Catedralei, pentru a marca ziua de 1 Decembrie, un tricolor imens, de 15-20 de metri lungime. De aceasta data insa, autoritatile locale au optat, in locul steagului Romaniei, pentru un mash care cuprinde imaginea stilizata a cetatii Vauban, logo-ul 'Cealalta Capitala', inscriptia '1 Decembrie. Bine ati venit in capitala de suflet a romanilor, Alba Iulia' si o imagine care are in componenta culorile albastru, galben si rosu, ceea ce trimite la tricolor. Intre galben si rosu au fost intercalate, insa, in proportie mai redusa, culorile portocaliu si caramiziu, culori ce se regasesc in brandul orasului Alba Iulia.

Conducerea PSD Mures a condamnat luni, intr-o conferinta de presa, Primaria Alba Iulia pentru acest incident, liderul PSD Mures sustinand ca modificarea culorilor drapelului national ar fi o ofensa adusa insemnelor nationale si ca ar fi vorba despre un caz penal.