Elena Udrea se pregateste sa devina, duminica, presedintele PDL Bucuresti, cea mai mare organizatie a partidului. Este unicul candidat la presedintia organizatiei si va face echipa cu Sorina Placinta si Costica Canacheu. Cei doi candideaza pentru cele doua functii de prim vicepresedinti. Alegerile pentru sefia organizatiei din Capitala se desfasoara in plin razboi pentru controlul partidului intre Elena Udrea si Vasile Blaga. Prin validarea la sefia PDL Bucuresti, Udrea obtine controlul asupra celei mai mari organzatii din tara in timp ce adversarul ei, Vasile Blaga, isi consolideaza pozitia in filialele PDL din tara.

Elena Udrea si Vasile BlagaFoto: AGERPRES

Sefia PDL Bucuresti are o miza mare pentru alegerile la nivelul conducerii centrale, organizatia avand cel mai mare numar de delegati la congresul partidului. Udrea este in prezent presedinte interimar la PDL Bucuresti, dupa ce Liviu Negoita a anuntat, in iulie, ca se retrage din motive medicale. Udrea a fost numita interimar in vara de catre presedintele PDL, Emil Boc.

In echipa lui Udrea va intra senatorul Sorina Placinta, care candideaza pentru functia de prim vicepresedinte. Placinta a fost "recuperata" de Udrea de la Vrancea, unde senatorul a dorit sa candideze pentru sefia organizatiei, insa nu a avut sanse de reusita.

Pentru cea de-a doua functie de prim vicepresedinte candideaza deputatul Costica Canacheu. Acesta si-a dorit, initial, sefia PDL Bucuresti, dar nu a avut sustinere politica.

Chiar daca Udrea va prelua functia de presedinte PDL Bucuresti, nu detine controlul absolut al organizatiei. Adversarul ei, Vasile Blaga, a reusit sa-si impuna trei sefi de organizatii de sector.

Presedintii filialelor de sector sunt de drept, conform statutului partidului, vicepresedinti ai organizatiei PDL Bucuresti. Astfel, sectorul 1 este condus de Bogdan Cantaragiu, cel care a pierdut sefia PDL Giurgiu si a fost resapat la organizatia de sector de catre secretarul general al PDL, Vasile Blaga.

La sectorul 2 a fost confirmata in functie Anca Boagiu, care este neutra in razboiul dintre cei doi. La organizatia sectorului 3 a fost reconfirmat in functie Silvian Ionescu, iar la PDL sector 4 Romeo Raicu, ambii apropiati mai degraba de Blaga decat de Udrea. La sectorul 5 a fost numit, cu ajutorul Elenei Udrea, deputatul Stefan Pirpiliu. In ceea ce priveste sectorul 6, Cristian Poteras este trup si suflet alaturi de Udrea.

Conflictul dintre Elena Udrea si Vasile Blaga este vechi de cativa ani, dar a luat amploare odata cu demisia de la ministerul de Interne. Dupa remanierea lui Adriean Videanu, Radu Berceanu si plecarea lui Blaga din Guvern, in PDL s-a conturat un nou nucleu care doreste sa preia puterea in PDL, format din Elena Udrea, Gheorghe Falca si George Scripcaru - oameni fideli lui Traian Basescu.

Udrea l-a promovat pe primarul Aradului, Gheorghe Falca pentru sefia PDL anuntand public candidatura acestuia in urma cu doua saptamani. De cealalta parte, Vasile Blaga anuntase imediat dupa plecarea de la Interne ca ar putea candida la fotoliul de presedinte PDL.

Lupta intre cei doi s-a ascutit in ultimele doua saptamani, odata cu desfasurarea alegerilor in teritoriu. Conform unor surse din interiorul PDL, Vasile Blaga a declarat razboi pe fata Elenei Udrea la o intalnire cu senatorii, saptamana trecuta. Surse participate la discutii sustin ca Blaga a avut un acces de furie si le-a transmis senatorilor ca nu va permite "muierilor" sa preia conducerea partidului. "Sa nu va imaginati ca o sa stau sa privesc cum niste muieri viseaza ca vor conduce partidul", le-ar fi transmis Blaga colegilor de partid.

Aceleasi surse sutin ca Blaga nu s-a hotarat daca va candida sau nu la sefia PDL, ci asteapta sa vada mutarea taberei adverse. Razboiul intre cele doua grupari este abia la inceput, si este centrat pe numirea sefilor de organizatii in teritoriu. Miza este controlul delegatiilor democrat-liberali la congresul PDL pentru alegerea presedintelui. In timp ce Udrea isi consolideaza puterea in Capitala, Blaga isi intareste sustinerea prin numirea apropiatilor in organizatiile din teritoriu.

Astfel, Blaga a reusit sa-si mentina oamenii in organizatiile din teritoriu si se bazeaza pe sprijinul filialelor Sibiu, Ilfov, Vrancea Galati, Calarasi, Constanta, Dolj, Mehedinti, Caras Severin, Bistrita Nasaud, Bihor, Alba. In Capitala, Blaga are numiti oameni in sectorele 1, 3 si 4.

In schimb, Udrea mizează pe organizatiile controlate de Gheorghe Falca (Arad) si George Scripcaru(Braşov) dar si Suceava lui Gheorghe Flutur si Prahova, unde Roberta Anastase detine controlul. In Capitala mizeaza pe doua organizatii de sector 5 si 6.