Mai multi lideri PDL declara ca mizeaza, intr-un viitor apropiat, pe unificarea si concentrarea fortelor de dreapta din Romania, pe refacerea aliantei cu PNL. In timp ce PDL se arata dispus sa tina usa deschisa, liberalii sunt in silentio stampa cel putin pana la congresul democrat liberalilor, sustin surse din interiorul PNL. Mai mult, o parte din PNL sustine ca este doar o tactica "de a oferi o perspectiva optimista" propriilor oameni speriati de scaderea in sondaje. Dupa episodul consultarilor pe teme parlamentare, initiat de Crin Antonescu si dupa refuzul lui Emil Boc, colaborarea dintre PNL si PDL este blocata, cel putin pentru moment.

Alianta DA. Antonescu si Boc in 2004Foto: AGERPRES

Prim vicepresedintele PDL, Teodor Stolojan a declarat, joi, pentru RFI, ca doreste unificarea dreptei in Romania si ca liberalii mai au inca timp sa se razgandeasca. "PDL-ul intotdeauna va tine usa deschisa, pentru a concentra fortele de dreapta, pentru ca Romania - este foarte interesant - desi are sindicate puternice, desi lumea este nemultumita, realitatea a demonstrat ca are mai multa incredere in fortele de dreapta, decat in cele de stanga (...) Liberalii se simt mai puternici acum, dar sa nu uitam ca pana la alegerile locale mai este un an si jumatate si aproape doi ani pana la alegerile generale, deci mai e timp de razgandire", a declarat Stolojan.

Neoficial, democrat-liberalii recunosc ca, in momentul de fata, o negociere deschisa cu PNL nu este posibila, iar o eventuala intrare la guvernare in 2011 a liberalilor e cotata cu sanse mici. De altfel, Teodor Baconschi a declarat, miercuri, la Alba Iulia, ca ''deocamdata nu prea exista conditiile politice si nici psihologice pentru o negociere deschisa si eficienta''.

  • "In orice negociere trebuie sa doresti dialogul, sa lucrezi intr-un orizont comun si sa fixezi formula care sa multumeasca ambele parti. Cred ca acest lucru e posibil (...) Putem sa ne imaginam o guvernare solida, predictibila, prietenoasa cu mediul de afaceri si, dupa 2012, intr-o formula care, dupa opinia mea, si nu doar a mea, ar trebui sa-i reincluda si pe liberali, intr-o forma sau alta'', a declarat Baconschi, citat de agentia Agerpres.
  • Valeriu Stoica a declarat, la randul sau, ca mizeaza pe intentia lui Crin Antonescu de a se delimita de PSD in perspectiva alegerilor din 2012. "Oamenii se schimba, si partidele se schimba. Ce era valabil pentru PNL de acum doi ani s-ar putea sa nu mai fie valabil pentru PNL de acum. Astazi, in PNL, exista un curent foarte puternic care nu mai accepta apropierea de PSD. Chiar Crin Antonescu, prin declaratiile sale, da de inteles ca nu mai este profitabila aceasta relatie cu PSD(...) O apropiere a PNL si PDL ar trebui sa fie facuta de liderii celor doua partide. Ei au indreptatirea sa poarte negocierile si sa vobeasca despre ele" a declarat Stoica la emisiunea 100%, moderata, la B1 TV, de Robert Turcescu.

In tabara cealalta, neoficial, o parte din liberalii sunt interesati de refacerea colaborarii cu PDL, insa nu doresc sa avanseze discutiile pe aceasta tema si asteapta alegerile din PDL, sustin surse din interiorul PNL. "Din punct de vedere strategic nu este o ideea buna sa bati palma cu un partid, aflat in cadere libera, framantat de lupte interne pentru functii si cu un Guvern care a luat cele mai proaste decizii. In momentul de fata nu au loc negocieri si discutii cu PDL, ci asteptam sa se clarifice situatia la ei, o noua conducere, un nou Guvern ar putea crea premisele unor colaborari", au explicat sursele HotNews.ro.

Totodata, mai multi parlamentari liberali considera ca demersul liderilor PDL care promoveaza strategia refacerii Aliantei D.A. nu este unul serios. In opinia mai multor liberali, ideea de intarire a fortelor de dreapta este doar o tactica a conducerii PDL pentru a oferi o perspectiva optimista propriilor oameni speriati de scaderea in sondaje.

La nivel declarativ, liberalii exclud orice colaborare cu PDL. Senatorul PNL, Teodor Melescanu a declarat ca intre PNL si PDL sunt in prezent mai multe obstacole decat puncte comune, iar fundamentul colaborarii cu PSD este foarte solid.

  • "Este o diferenta fundamentala data de faptul ca PDL este la guvernare, PNL este in opozitie si mai ales determinata de faptul ca intreaga politica a guvernelor succesive Boc este o politica pe care liberalii nu si-o pot asuma. Din punct de vedere general, teoretic, putem discuta si de punctele comune, dar la ora actuala exista obstacole foarte serioase", a declarat Melescanu.
  • Puiu Hasotti, senator PNL, agentia Mediafax: "Cel putin pana in 2012 o guvernare PNL-PDL nu este posibila din mai multe motive. Unul, la care tin eu foarte mult, este acela ca nu putem sa fim din nou colegi cu cei care au fost la noi, ne-au tradat si dupa acest act condamnabil au gasit de cuviinta sa ne si improaste cu laturi dupa ce i-am facut ministri, parlamentari, secretari de stat etc. Personal, nu vad cum as putea colabora cu Gheorghe Flutur, cu Cristian Boureanu, cu Berca, cu multi, cu multi altii".

Pe de alta parte, la inceputul saptamanii, liberalii au schitat un gest de apropiere fata de PDL prin invitatia lansata premierului Emil Boc de a participa la consultari pentru deblocarea activitatii legislative si adoptarea bugetului de stat pe 2011. Refuzul lui Boc de a merge la intalnire a fost taxat de Antonescu prin declaratii, liderul PNL precizand ca "intre Putere si Opozitie ramane o prapastie".

"Regret ca un demers care a fost sincer si care a fost unul serios pentru o reuniune a tuturor partidelor parlamentare a esuat din lipsa de orice disponibilitate de dialog a puterii, din faptul ca Partidul Democrat si-a constrans asociatii - anexe, caci nu pot sa le spun parteneri - si cred ca, in continuare, ceea ce s-a dorit, o cerere de armistitiu si de dialog, nu este decat o propaganda ieftina din partea lui Traian Basescu si a celor de la putere", a declarat Antonescu.