Dupa mai bine de o luna jumatate, Puterea a deblocat sedinta Biroului Permanent din Camera Deputatilor. Parlamentarii PDL, UDMR, UNPR si reprezentantii Minoritatilor au adoptat, marti, modificarea Regulamentului intern cu 173 de voturi pentru, 3 impotriva si 2 abtineri. Conform modificarilor, Biroul Permanent va putea sa-si desfasoare activitatea fara a fi necesara prezenta Opozitiei. Amendamentul permite deblocarea lucrarilor din Camera. Totodata, deputatii Puterii au adoptat un proiect de hotarare care le permite sa detina majoritatea in Comisia de Munca. Prin schimbarea configuratiei politice in Comisie, Puterea are sanse mari sa-si adopte Legea Pensiilor in varianta venita de la Guvern. PSD si PNL nu a participat la sedinta.

Deputatii PSD si PNL au parasit sala in semn de protest fata de prezenta Robertei Anastase la prezidiu. Dupa plecarea Opozitiei, sistemul de vot electronic s-a defectat iar lucrarile sedintei au fost blocate timp de doua ore. Secretarul de sedinta din partea PSD a cerut verificarea cvorumului prin apel nominal. Intr-un final, deputatii Puterii s-au mobilizat si au reusit sa adopte, in cvorum, modificarile care permit deblocarea procesului legislativ din Camera.

Necesitatea cvorumului la Biroul Permanent eliminata din Regulamentul intern. Deciziile in BP se vor lua cu votul majoritatii prezente. Comisia de Regulament a Camerei Deputatilor a modificat saptamana trecuta Regulamentul intern astfel incat materialele inscrise pe ordinea de zi a Biroului Permanent se pot aproba sau respinge cu votul majoritatii celor prezenti, nemaifiind necesara intrunirea cvorumului.

Blocajul Biroului Permanent al Camerei se producea, inainte de modificarea Regulamentului, in momentul in care reprezentantii PSD si PNL absentau de la sedinta si nu se intrunea cvorumul necesar, sedinta fiind suspendata. Opozitia are sapte membri in Biroul Permanent, in timp ce Puterea are doar 6 membri.

Pana in prezent, lucrarile Biroului Permanent se desfasurau dupa uzanta parlamentara, o cutuma care permitea suspendarea decizilor si implicit suspendarea sedintei daca jumatate plus unu din membrii BP (mai exact sapte) nu erau prezenti.

Modificarea prevede ca decizile se pot lua cu votul majoritatii celor prezenti. Practic, daca sunt prezenti la sedinta doar cei sase reprezentanti ai Puterii, ei pot decide prin vot ordinea de zi pentru plen si trimiterea proiectelor de lege la comisiile de specialitate.

Amendamentul deblocheza lucrarile Conducerii Camerei dar, in acelasi timp, permite Opozitiei sa-si manifeste votul, daca vine la sedinta. Practic de acum inainte sedinta Biroului Permanent se poate desfasura doar cu reprezentantii Puterii, permitandu-le acestora sa deblocheze activitatea legislativa.

O alta modificare la Regulament adoptata de deputati prevedestabilirea unui termen fix pana la care pot fi depuse rapoartele asupra proiectelor de lege. Astfel, in cazul in care Camera Deputatilor este primul for sesizat,termenele aprobate de Biroul Permanent vor fi de 14 zile.

Regulamentul nu prevedea termene clare, mai exact rapoartele se depuneau intre 10 -15 zile. Acest fapt provoca dezbateri aprinse intre reprezentantii Puterii si ai Opozitiei, si se finalizau cu suspendarea sedintei Biroului Permanent. Prin stabilirea unui termen clar de depunere a rapoartelor se evita tergiversarea deciziilor.

Cea de a trei modificare adoptata prevede ca presedintele Camerei are obligatia sa convoace Biroul Permanent cel putin o data pe saptamana, de regula miercurea, fiind o modificare la articolul 32 al Regulamentului.

Suplimentarea numarului de membrii in Comisia de Munca=superioritatea numerica a Puterii in fata Opozitiei.Parlamentarii Puterii au mai adoptat un proiect de hotarare care modifica si majoreaza componenta Comisiei cu inca 10 membri, astfel incat sa obtina controlul votului. Miza acestei propuneri este obtinerea majoritatii in Comisie, deblocarea lucrarilor si totodata respingerea amendamentelor Opozitiei. Prin adoptarea proiectului de hotarare Guvernul are unda verde pentru adoptarea legilor in varianta dorita. Comisia de Munca urmeaza sa analizeze Legea Pensiilor si Legea Bugetului de Stat.

Prin modificarea adoptata de deputatii Coalitiei de PDL se majoreaza numarul acestora la 31. Conform proiectului de hotarare, democrat liberalii propun patru deputati, UDMR doi iar, PSD si PNL au dreptul la cate doi reprezentanti. La nivel declarativ, PDL si UDMR sustin suplimentarea componentei pe motiv ca volumul de munca in Comisia de Munca este mare iar componenta ei de acum nu face fata.

La finalul sedintei, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca deputatii care au absentat de la lucrari vor sanctionati la diurna de sedinta.

"Deputatii care absenteaza astazi vor avea diurna taiata cu 21%. Cer Secretariatului General sa consemneze si sa aplice", a anuntat Anastase.

Update: PSD şi PNL vor sesiza CC în privinţa modificării Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care se elimină obligativitatea cvorumului în Biroul Permanent al acestui for legislativ.