Dupa ce au modificat Regulamentul intern, reprezentantii Coalitiei au trecut la pasul doi si incearca sa recastige majoritatea pierduta in Comisia de Munca. Deputatii PDL au propus, luni, in plen un proiect de hotarare prin care modifica si majoreaza componenta Comisiei cu inca 10 membri, astfel incat sa obtina controlul votului. Miza acestei propuneri este obtinerea majoritatii in Comisie, deblocarea lucrarilor si totodata respingerea amendamentelor Opozitiei. Daca plenul valideaza proiectul de hotarare, Guvernul are sanse mari sa-si treaca legile in varianta dorita. Comisia de Munca urmeaza sa analizeze Legea Salarizarii, Legea Pensiilor si Legea Bugetului de Stat.

In prezent. Comsia de Munca a Camerei Deputatilor are 21 de membri. Prin modificarea propusa de PDL se majoreaza numarul acestor la 31. Conform proiectului de hotarare, democrat liberalii propun patru deputati, UDMR doi iar, PSD si PNL au dreptul la cate doi reprezentanti. La nivel declarativ, PDL si UDMR sustin suplimentarea componentei pe motiv ca volumul de munca in Comisia de Munca este mare iar componenta ei de acum nu face fata.

La inceputul sesiunii parlamentare, social democratii au intervenit in componenta Comisiei de Munca sub pretextul inlocuirii a doi reprezentanti si, profitand de neatentia deputatilor Puterii, au suplimentat componenta Comisiei schimband astfel majoritatea. Practic, prin acea modificare, deputatii Opozitiei au preluat controlul votului in Comisia de Munca.

Prin Comisia de Munca urmeaza sa treaca legile importante promovate de Guvern: Legea Salarizarii, Legea Pensiilor si Legea Bugetului de Stat pe 2011. Daca propunerea PDL este votata in plen, reprezentantii Coalitiei vor detine controlul in Comisie si vor putea impiedica, teoretic, blocajul Opozitiei si amendamentele acestora.

PSD si PNL se opun atat schimbarii componentei Comisiei de Munca cat si modificarii Regulamentului in varianta propusa de PDL, UDMR, UNPR. Reprezentantii Opozitiei au propriile modificari la Regulamentul intern, cea mai importanta fiind transferarea atributiilor Biroului Permanent catre liderii de grup, astfel incat Biroul sa devina doar un for "decorativ".

Proiectul de hotarare urmeaza sa fie votat, marti, in sedinta de plen alaturi de modificarile propuse tot de deputatii Coalitiei la regulamentul intern. Saptamana trecuta, PDL si partenerii de Coalitie au reusit sa impuna modificari la regulamentul Camerei prin care spera sa deblocheze situatia de la Camera Deputatilor.

Comisia de Regulament a adoptat joi, un amendament care permite Biroului Permanent sa-si desfasoare activitatea fara a fi necesara prezenta Opozitiei. Amendamentul permite deblocarea lucrarilor din Camera. Daca modificarile vor fi validate in plen, Puterea deblocheaza lucrarile Camerei Deputatilor si ar putea scapa de presiunea Opozitiei, care isi conditiona prezenta la sedinta Biroului Permanent de demiterea Robertei Anastase.