Camera superioara a Parlamentului a adoptat, luni, proiectul apartinand mai multor senatori democrat-liberali, care instituie cadrul legislativ necesar reglementarii activitatii societatilor care colecteaza debite pe cale amiabila, informeaza Agerpres.

Conform expunerii de motive care insoteste proiectul legislativ, initiatorii considera ca pe piata colectarii debitelor exista o multime de noi prestatori de servicii sau creditorii si-au constituit departamente interne specializate in colectarea amiabila a debitelor, insa activitatea acestora nu poate fi controlata in baza legislatiei actuale.

In expunerea de motive se arata ca acesti prestatori de servicii "se afla sub presiunea creditorilor, care apeleaza la serviciile lor, astfel incat s-a ajuns la situatii in care se abuzeaza in raport cu consumatorul care are calitatea de debitor sau restantier fata de un creditor".

Potrivit senatorului democrat liberal Iulian Urban, unul dintre initiatori, in esenta, prin noua lege, aceste societati ar urma sa fie licentiate de Ministerul Justitiei, iar activitatea lor pe partea de colectare a debitelor de la persoane fizice - controlata de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului.

Senatul s-a confruntat, luni, cu o situatie inedita in cazul acestui proiect legislativ, deoarece plenul a fost pus in fata a doua rapoarte - unul favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei juridice, si unul de respingere, redactat de membrii Comisiei pentru administratie publica.

In cele din urma, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a supus la vot varianta Comisiei juridice, adica adoptarea proiectului legislativ.

Amendamentele au fost insa respinse, iar legea va merge la Camera Deputatilor, care este decizionala, in forma initiatorilor.