Vicepresedintele Senatului Dan Voiculescu propune sefului statului, Traian Basescu, ca bugetarilor sa le fie acordate bonuri compensatorii, a caror valoare sa fie echivalenta cu cea a diminuarilor de salarii suferite de acestia in perioada 1 iulie-31 decembrie 2010, relateaza Agerpres.

Dan Voiculescu i-a trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa in care sustine ca bugetarii au ajuns, prin diminuarea veniturilor lor, in imposibilitatea de a-si mai achita ratele la banci, iar statul ar trebui sa isi asume aceasta ''culpa''.

''Statul este direct responsabil pentru ca bugetarii nu isi mai pot plati ratele. Bugetarii aveau un contract (individual si colectiv) cu statul. Acest contract le garanta anumite venituri salariale. Totodata, statul (prin reprezentantii sai la varf - presedinte, premier) i-a asigurat constant pe bugetari, in perioada 2008, 2009 si primul trimestru din 2010, ca nu le vor scadea veniturile. (...) Insa statul a redus unilateral si imprevizibil veniturile bugetarilor, iar acestia nu isi mai pot achita ratele. Din 1,3 milioane de bugetari, peste 700.000 au rate la banca. Statul trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru aceasta culpa. Propun o solutie concreta, aceea ca statul sa acorde bugetarilor bonuri compensatorii cu o valoare egala cu diminuarea salariala suferita in perioada 1 iulie-31 decembrie 2010'', se arata in scrisoare.

Dan Voiculescu propune ca pentru acordarea acestor bonuri compensatorii statul sa incheie, in prealabil, un acord cu bancile, prin care acestea se vor obliga sa rascumpere aceste bonuri la valoarea lor nominala (eventual in functie de cota lor de piata), iar termenul de rascumparare a acestor bonuri va fi de minimum 7 ani, cu o dobanda stabilita intre stat si banci.

''Astfel, bugetarii care au credite la banci isi vor putea plati creditele si eventualele restante cu bonurile compensatorii si isi vor putea echilibra bugetul. Si bancile vor beneficia de un avantaj, acela ca vor acorda credite cu garantie suverana. Vor fi credite garantate de stat in locul unor credite cu grad ridicat de risc, acordate unor debitori deveniti insolvabili. De asemenea, exista un avantaj si pentru stat, acela ca isi rezolva o grava problema sociala si reface increderea in institutiile statului, si totodata, incurajeaza consumul si productia interna'', sustine senatorul PC.

Dan Voiculescu mai arata ca propunerea inaintata de el sefului statului nu va afecta bugetul de stat.

''Domnule presedinte, diferentele morale, intelectuale si profesionale dintre noi sunt ireconciliabile, insa aceasta solutie pentru bugetari este infinit mai importanta decat orice dispute politice. (...) Este o solutie care nu afecteaza bugetul de stat in urmatorii 7 ani. Guvernul poate stabili rapid detaliile procedurale. Este o solutie care poate reface destinul a sute de mii de romani amenintati sa ramana fara case. Este o solutie care poate incuraja productia si consumul, poate restabili unitatea corpului social si poate reda increderea romanilor in institutiile fundamentale ale statutului si in functionarea economiei de piata'', mai declara senatorul conservator.