Marko Bela

Marko Bela

Foto: AGERPRES

Liderul UDMR, Marko Bela, a anuntat pentru Mediafax ca a convocat Consiliul Permanent al Uniunii dupa decizia CCR in cazul Legii educatiei, adaugand ca nu au existat motive temeinice de neconstitutionalitate si ca progresul in dreptul minoritatilor este o conditie a prezentei UDMR in orice guvern.

El a aratat ca, inainte ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea pe proiectul Legii educatiei, au fost examinate foarte atent toate argumentele Curtii Consitutionale formulate anterior si ca a fost efectuata o analiza foarte serioasa.

"In continuare afirm ca nu au existat motive temeinice de neconstitutionalitate, dar, bineinteles, ca ne conformam deciziei Curtii Constitutionale, indiferent daca sunt de acord sau nu sunt de acord cu aceasta decizie, este obligatoriu ceea ce spune. Trebuie sa vedem cum mergem mai departe, pentru UDMR s-a creat o problema inclusiv in ceea ce priveste invatamantul in limba materna, pentru ca eu am fost convins ca vom reusi de data aceasta sa eliminam toate dispozitiile discriminatorii care au mai ramas in actuala lege a invatamantului si, intr-adevar, sa nu mai avem niciun fel de ingradiri privind invatamantul in limba materna, si nu s-a reusit acest lucru", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a adaugat ca ii pare rau ca in anul 2010 inca au fost trezite anumite sentimente antimaghiare, in ceea ce priveste declaratiile unor politicieni privind predarea unor obiecte in limba minoritatilor.

"Am sperat sa depasim aceasta stare si iata ca nu s-a reusit", a spus Marko.

El a precizat ca situatia va trebui discutata in Coalitie si, posibil, si in Guvern.

"Acum avem o sedinta de guvern... sa vedem daca discutam in Guvern, oricum in coalitie va trebui sa discutam. Eu am convocat conducerea UDMR, Consiliul Permanent al UDMR pentru luni, tot luni voi avea o intrevedere cu grupurile parlamentare, intre timp vom avea consultari si cu altii din UDMR si in zilele urmatoare incercam sa ajungem la o concluzie", a spus Marko.

Intrebat daca Legea educatiei este o conditie pentru participarea UDMR in actuala formula de guvernare, Marko Bela a raspuns ca nu in mod particular aceasta lege este o conditie, ci ca in general o conditie a prezentei UDMR intr-un guvern si intr-o coalitie este progresul inclusiv in domeniul drepturilor minoritatilor nationale.

"In general, este o conditie a prezentei UDMR intr-un guvern, intr-o coalitie, progresul inclusiv in domeniul drepturilor minoritatilor nationale. Nu pot afirma ca partenerii nostri au impiedicat in acest moment acest lucru, dar pentru UDMR este foarte important ca intr-o coalitie si in programul asumat de coalitie sa figureze si obiective privind largirea drepturilor minoritatilor", a spus liderul UDMR.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca Legea educatiei este neconstitutionala, constatand ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern deoarece si-a asumat raspunderea pe o lege care era deja in dezbatere parlamentara.