Presedintele PC, Daniel Constantin, a anuntat, luni, ca reprezentantii acestui partid nu vor participa la consultarile de la Cotroceni, sustinand ca seful statului are un singur scop - bifarea unei noi consultari, avand in vedere ca pentru doua subiecte are nevoie de aprobarea Parlamentului, transmite Mediafax.

"Nu suntem impotriva unui dialog institutional, (...) insa consideram ca presedintele Traian Basescu mimeaza respectarea Constitutiei si ca intalnirea de maine (marti - n.r.) nu are decat un singur scop - de a bifa o noua consultare, avand in vedere ca pentru doua dintre subiectele propuse, ma refer la aderarea la spatiul Schengen si un nou acord cu FMI, presedintele Traian Basescu are nevoie de acordul Parlamentului. Nu vom face jocul presedintelui, ca atare decizia PC este de a nu participa la consultarile pentru ziua de maine", a declarat Daniel Constantin.

El a mai spus ca pozitia PC privind subiectele propuse de Traian Basescu este cunoscuta.

Presedintele Traian Basescu a invitat partidele parlamentare la consultari, marti, la ora 12.00, temele de discutie propuse fiind informarea cu privire la concluziile Consiliului European, perspectivele relatiei cu FMI si perspectivele aderarii la spatiul Schengen.

PNL a anuntat ca isi mentine decizia de a nu participa la consultarile cu seful statului decat in situatia in care se va discuta despre formarea unui nou Guvern.

Crin Antonescu: Nu mergem la consultari, dar invitam la discutii Guvernul si partidele parlamentare cu exceptia UNPR

Liderul PNL Crin Antonescu, a reiterat, luni, decizia liberalilor de a nu merge la consultarile de marti cu seful statului, dar a invitat Executivul si partidele parlamentare cu exceptia UNPR la discutii pe problemele propuse pentru consultari, sustinand ca aceste teme sunt importante, numai ca Traian Basescu "si-a pierdut calitatea de moderator", relateaza Agerpres.

"Pentru consultari uzuale nu mergem la Cotroceni nici acum, nici altadata, nu pentru ca tematica anuntata si problemele anuntate pe agenda consultarilor n-ar fi importante, ci pentru ca presedintele si-a pierdut calitatea de moderator. Pentru ca, totusi, problemele sunt foarte importante, noi dorim sa le discutam si consideram ca sunt teme de mare importanta pentru agenda publica si politica a Romaniei. Dorim sa avem in sensul acesta discutii si cu Guvernul - primul responsabil pentru politicile care se aplica in aceste domenii - si cu toate celelalte partide parlamentare, asa cum au fost ele validate de catre alegatorii Romaniei pentru a intra in Parlament. Vom adresa o invitatie pentru discutii si dialog politic pe teme de interes public major si Guvernului, si partidelor parlamentare de la putere si din opozitie, cu exceptia evident a UNPR, care s-a constituit in afara si impotriva vointei electoratului", a afirmat Antonescu, la finalul sedintei Biroului Politic Central al PNL.

Liderul liberal a mai spus ca printre temele pe care le va supune discutiei vor fi cele care tin de reforma fiscala, de reforma administratiei, a sanatatii si a educatiei. Presedintele PNL considera ca partidele parlamentare ar trebui sa cada de acord asupra unor masuri care sa fie aplicate indiferent de cine ar fi la guvernare.

Acesta a afirmat ca inca nu a trimis invitatia la discutii, dar ea va fi trimisa in perioada urmatoare.