Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca, in contextul in care se ia in calcul la nivelul UE posibilitatea suspendarii dreptului de vot in Consiliu pentru statele care nu respecta Pactul de Stabilitate si Crestere (PSC), Romania considera mai eficienta in acest caz sanctiunea economica.

Seful statului a spus, la finalul Consiliului European, ca s-a luat decizia crearii unui mecanism permanent de gestionare a crizelor la nivelul UE. "Acest lucru ar trebui sa va spuna ceva. (...) Daca la acest moment se vorbeste despre crearea mecanismului inseamna ca el este necesar pe termen mediu si lung. Si nu este doar un mecanism de preventie. El reflecta o realitate a UE care necesita crearea unui astfel de mecanism", a spus Basescu, citat de Mediafax.

Seful statului a precizat ca obiectivul acestui mecanism va fi sprijinirea statelor aflate in dificultate, iar motivatia acestui sprijin este legata de prevenirea afectarii integii UE de un eventual derapaj in care ar intra un stat membru. El a adaugat ca va fi necesara in contextul crearii acestui mecanism modificarea tratatelor.

El a atras atentia ca este luata in calcul in prezent inclusiv posibilitatea introducerii suspendarii dreptului de vot pentru statele membre care nu respecta exigentele.

"In sustinerea mea, eu am propus ca alternativa la suspendarea dreptului de vot, automatismul sanctiunii. Adica mi se pare mult mai eficient decat sa se decida suspendarea dreptului de vot intr-un consiliu unde votul este politic oricum, mi se pare mult mai eficient ca in sarcina CE sa fie supravegherea indeplinirii criteriilor de stabilitate si crestere si, in momentul in care CE a constatat ca nu sunt indeplinite, automat sa primesti o sanctiune cu un procent din PIB. Sau sa primesti o sanctiune cu un miliard de euro pe care trebuia sa-i primesti pe fonduri si sa nu-i mai primesti. Romania este sustinatoare a unui sistem automat de sanctiuni si nu a unor sanctiuni decise politic. Deci CE, care e jandarmul Tratatelor, in mod automat sa aplice sanctiunile fara o discutie politica", a spus presedintele.

"Politic, sa ti se suspende dreptul de vot pe o perioada mai lunga, mai scurta, pana cand iti corectezi dezechilibrele este poate umilitor, este poate neplacut politic. Dar mult mai tare te ustura cand te trezesti ca ti-au plecat din buget un miliard de euro. Mi se pare mult mai eficienta sanctiunea economica aplicata prompt decat o discutie politica", a spus Basescu.

Seful statului a precizat, de asemenea, ca s-a stabilit la Consiliul European asigurarea conformitatii bugetelor nationale cu standardele fiscale ale UE.

"Deci, niciun buget national nu mai poate sa iasa din standardele fiscale ale Uniunii Europene. Altfel spus, vai de guvernele care cred ca in ultimul an de guvernare poti sa dublezi pensii, poti sa dublezi salarii... Nu mai merge!", a explicat Basescu.

El a adaugat ca s-a mai stabilit si crearea, separat, a unui mecanism de supraveghere a dezechilibrelor macroeconomice in fiecare tara.

In opinia sa, masurile adoptate de Consiliu "prind extraordinar de bine Romaniei". "Daca urmariti ciclurile electorale, aproape cu regularitate, la fiecare patru ani, in ultimul an si jumatate in Romania se genereaza dezechilibrele cu care, pe urma, Guvernul care vine trebuie sa lupte pentru a restabili echilibrele macroeconomice. Lucru care se intampla in Romania acum: procesul de restabilire a echilibrelor macroeconomice. Dar a fost mai dificil si pe fondul crizei economice globale", a comentat presedintele adaugand ca "aceste noi exigente create in interiorul UE nu vor mai permite astfel de abuzuri".