PSD sustine demersul PNL de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dupa ce premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea pentru Legea Educatiei Nationale, a declarat joi liderul grupului social-democrat din Camera, Mircea Dusa. Suparati de esecul motiunii de cenzura si de proasta gestionare a voturilor, parlamentarii PSD si-au pus semnaturile in alb pentru demersul liberalilor. Surse din interiorul PSD au declarat pentru Hotnews.ro ca Victor Ponta a fost nevoit sa anunte sustinerea motiunii de cenzura a liberalilor la presiunile parlamentarilor social-demcorati.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru HotNews.ro ca a decis sa sustina motiunea de cenzura a liberalilor la insistentele parlamentarilor PSD din Ardeal si pentru a-i ajuta pe partenerii de Opozitie, desi nu are sperante in reusita acestui demers.

"Gestul nostru are doua conotatii: prima este ca m-au convins colegii mei parlamentari din Ardeal sa sustinem motiunea de cenzura a PNL. Parlamentarii PSD nu vor sa se intoarca acasa infranti si au insistat sa semneze motiunea. In al doilea rand, nu am vrut sa-i lasam pe colegii nostrii de la PNL singuri, chiar daca ei ne-au lasat balta la negocierile pe motiunea initiata de noi. Este o decizie pe care am luat-o pentru a-i ajuta pe cei de la PNL si a ajuta opozitia", a explicat Victor Ponta.

Presedintele PSD nu crede in sansele de reusita ale acestui demers: "Nu cred ca motiunea pe Educatie va fi un succes, ci va avea aceeasi soarta ca si cea de aseara. Asta este. Nu imi fac sperante ci doar ii ajutam pe liberali pentru ca nu aveau semnaturile necesare pentru a depune motiunea", a adaugat el.

Decizia de a sustine motiunea de cenzura a liberalilor nu a fost discutata in forul de conducere al PSD ci a fost o decizie a presedintelui Victor Ponta la presiunile facute de grupurile parlementare. De altfel, neoficial social democratii stabiliseara in urma cu o saptamana, in conducerea partidulu sa nu depuna motiune de cenzura pe Legea Educatiei.

Surse din interiorul PSD au declarat pentru Hotnews.ro ca esecul inregistrat miercuri seara a creat nemultmiri in randul social democratilor. Parlamentarii PSD au criticat proasta gestionare a negocierilor pentru inlaturarea Guvernului si l-au acuzat pe Ponta ca, din cauza orgoliilor proprii, a stricat relatiile cu liberalii. La grupul din Camera Deputatilor, social democratii au semnat in alb pentru demersul liberalilor si i-au solicitat lui Ponta sa-i sustina. De asemenea, deputatii PSD i-ar fi transmis lui Ponta ca ar da o dovada de reconciliere fata de PNL daca gireaza motiunea de cenzura.

PSD a depus o contestatie la Curtea Constitutionala saptamana trecuta pe procedura de asumare a Legii Educatiei. Judecatorii CCR au amanat dezbaterea pe acestui subiect chiar in ziua motiunii de cenzura. Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat miercuri seara, dupa rezultatul motiuniii ca PSD nu va initia o noua procedura de inlaturare a Guvernului Boc ci ca asteapta decizia CCR.

Deputatul liberal Eugen Nicolaescu a anuntat joi ca la nivelul grupului parlamentar al PNL s-a demarat procedura initierii unei motiuni de cenzura si strangerii de semnaturi pentru depunerea acesteia.

Nicolaescu a adaugat ca este convins de faptul ca puterea "va incalca in cursul zilei de joi legea" si Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea Educatiei Nationale, in absenta parlamentarilor opozitiei.

Anuntul liberalilor vine la doar o zi dupa ce Opozitia nu a reusit sa stranga suficiente voturi pentru motiunea de cenzura pe care a depus-o si care a fost respinsa miercuri de Parlament.

Totodata, conducerea Camerei Deputatilor a decis, joi, ca din motive financiare sa anuleze sedinta solemna a Parlamentului care urma sa se desfasoare saptamana viitoare la Iasi. Potrivit surselor Hotnews.ro, Opozitia ar fi cerut anularea sedintei solemne pentru a putea citi motiunea de cenzura in plenul reunit al Parlamentului saptamana viitoare. Acelasi surse sustin ca liberalii ar fi absentat din sedinta Birourilor Permanente pentru a permite Puterii sa-si asume raspunderea pe Legea Educatiei in schimbul amanarii sedintei solemne de la Iasi.