Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputatilor Mate Andras Levente a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca deputatii Uniunii au dat un vot in cunostinta de cauza pentru initiativa privind reducerea TVA pentru alimentele de baza si cea care prevede neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

Mate Andras Levente a mentionat ca, in lipsa liderului de grup, Olosy Gergely, el a fost cel care a condus grupul UDMR la dezbaterea celor doua initiative legislative si ca le-a indicat deputatilor Uniunii sa voteze in favoarea celor doua proiecte de acte normative.

El a afirmat ca in coalitie nu s-a discutat despre modul in care sa se voteze la dezbaterea celor doua initiative legislative si nu a existat nicio discutie in acest sens nici intre liderii grupurilor PDL si UDMR din Camera Deputatilor.

"Intre domnul Toader si mine nu a fost nicio intelegere pe aceste subiecte. Chiar m-am mirat ca i-am vazut si pe cei doi ministri si pe colegii mei de la PDL ca au fost de acord, iar noi, in concordanta cu ce am spus, ca la alimente ar trebui sa fie un alt nivel de TVA decat cel de 24 la suta, am decis sa sustinem aceasta initiativa", a aratat Mate Andras Levente.

In ceea ce priveste votul dat referitor la neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, liderul UDMR a spus ca Uniunea a sustinut, chiar de la inceputul sesiunii, ca nu va mai accepta nici reducerea pensiilor, nici impozitarea pensiilor.

Pe de alta parte, Mate Andras Levente a aratat ca deputatii Uniunii aveau si o obligatie morala sa sustina initiativa deputatului Mircea Giurgiu, care este din judetul Cluj.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, la sesiunea de vot final, cu unanimitate, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul. In favoarea acestui proiect a votat si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Tot marti, Camera Deputatilor a adoptat o propunere legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca "venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".

In punctele de vedere transmise Parlamentului, Guvernul preciza ca nu sustine adoptarea proiectelor de lege.

Pentru ambele proiecte, Camera este forul decizional si urmeaza sa fie transmise presedintelui pentru promulgare.