Cu o saptamana inaintea motiunii de cenzura opozitia, a trecut la alcatuirea Guvernului alternativ. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, dupa sedinta Consiliului National, ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, va fi sustinut pentru functia de premier al Guvernului Opozitiei. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca liberalii au si doua propuneri de rezerva pentru postul de premier: Stere Farmache - fostul sef al Bursei Romane si Mariana Gheorghe - manager la Petrom OMV. Totodata, liberalii ar fi primit semnale din partea social-democratilor ca le cedeaza functia de premier in schimbul portofoliilor de la Interne si Finante. Social democratii isi doresc portofoliul de la Interne pentru Liviu Dragnea, dar si ministerul Finantelor, unde l-ar numi pe Florin Georgescu.

Antonescu si PontaFoto: HotNews.ro

Liberalii au decis in sedinta Consiliului National sa demareze discutiile cu PSD si PC pentru alcatuirea unui guvern alternativ. La finalul sedintei, presedintele PNL Crin Antonescu a declarat ca va inainta partenerilor de opozitie trei propuneri de prim-ministru, printre acestea numarandu-se si primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

"Sunt mandatat de Consiliul National Executiv al PNL sa prezint colegilor din opozitie propuneri pentru primul-ministru. Avem cateva variante, cel putin trei. Nu le fac publice in acest moment, din eleganta fata de partenerii din opozitie. Este vorba despre personalitati independente, de personalitati recunoscute, cu prestigiu profesional, cu prestigiu public, adica ceea ce ar putea sa conduca un guvern de criza, in perioada de criza (...) Klaus Iohannis este o varianta care intra in calcul, fara nicio indoiala. Nu avem niciun motiv sa renuntam la aceasta propunere. Daca cineva are motive sa o respinga, sa ne-o spuna", a declarat Antonescu.

Surse participante la sedinta CNEx au declarat pentru HotNews.ro ca primarul Sibiului este in fruntea listei PNL pentru premier. In cazul in care Iohannis nu ar fi acceptat de PSD, liberalii au doua variante de rezerva - Stere Farmache, fostul sef al Bursei Romane si Mariana Gheorghe, manager la Petrom OMV.

Potrivit surselor politice citate de agentia Mediafax, social-democratii ar fi cedat functia de premier liberalilor, in schimbul portofoliilor de la Interne si Finante. Cele doua partide ar fi batut palma doar pe cele trei functii. Aceleasi surse sustin ca, in cazul in care motiunea de cenzura ar trece, Liviu Dragnea ar prelua portofoliul de la Interne iar la Finante ar fi numit Florin Georgescu, drept rasplata pentru ajutorul dat social-democratilor la elaborarea programului de guvernare.

Motiunea de cenzura, cotata cu sanse mici chiar in interiorul Opozitiei

Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro ca presedintele PNL Crin Antonescu le-a cerut liderilor liberali in sedinta Biroului Politic de la inceputul saptamanii sa fie mai temperati in ceea ce priveste motiunea de cenzura. Antonescu le-ar fi transmis clar liberalilor ca sansele motiunii de cenzura sunt mici. Anuntul lui Antonescu a fost facut dupa ce vicepresedintele Varujan Vosganian a incercat o negociere cu liderul grupului Minoritatilor, Varujan Pambucian. Pambucian ar fi refuzat categoric sa ofere sprijinul parlamentarilor sai pentru motiunea de cenzura.

In sedinta Opozitiei de la inceputul saptamanii, presedintele PSD Victor Ponta l-a asigurat pe Antonescu ca detine cele 236 de voturi necesare pentru trecerea motiunii. Neoficial, multi parlamentari social-democrati au declarat pentru HotNews.ro ca negocierile cu parlamentarii de la Putere au esuat.

Dupa citirea motiunii de cenzura, Crin Antonescu a fost extrem de rezervat in declaratii si a lansat invitatii de negociere catre UDMR si Minoritati.

"Raman consecvent pe pozitia ca o sansa majora pentru aceasta motiune ar putea veni din discutiile cat mai temeinice cu UDMR si grupul minoritatilor nationale. Discutam si vom mai discuta si cu PSD. Discutiile cu UDMR si cu grupul minoritatilor nationale trebuie sa le purtam impreuna, noi, initiatorii motiunii. Nu prea are rost si nu are eficienta sa vorbim numai noi, PNL, sau numai PSD. Noi vorbim aici de o masa critica, de un numar de voturi, suntem aproape de el", a declarat Antonescu.

Pentru ca Executivul Boc sa plece acasa, reprezentantii Opozitiei au nevoie de 236 de voturi. In prezent Opozitia detine doar 215 voturi si mizeaza pe negocieri cu fiecare parlamentar in parte. Primii vizati sunt independentii, care sunt in numar de opt, si o parte din ei ar fi dispusi sa voteze motiunea. Teoretic, cu sprijinul acestora, s-ar aduna 223. Dupa ce parlamentarii PDL si UDMR au primit bani pentru scolile si gradinitele din colegiile proprii, sansele cooptarii acestora in tabara opozitiei s-au redus semnificativ. Parlamentariii PSD, PNL si PC ar mai avea nevoie de inca 13 voturi.