Legea care prevede includerea stimulentului in salariul de baza pentru anumite categorii de bugetari a fost adoptata marti in Camera Deputatilor. Legea a fost adoptata cu 209 voturi pentru, 12 impotriva si 66 abtineri. Dintre abtineri, 64 au apartinut deputatilor PSD.

Este vorba de OUG 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, si cuprinde un amendament adus de Ministerul Finantelor Publice (MFP) care se refera la includerea stimulentelor in salariul de baza pentru fiecare functie publica, pe categorii, clase si grade profesionale si pentru fiecare functie contractuala. Acest amendament ar urma sa schimbe semnificativ modul de salarizare a angajatilor MFP, precum si a altor categorii de bugetari ale caror venituri erau compuse pana in prezent din salariul de baza plus stimulente.

In Ministerul de Finante si unitatile subordonate politica salariala s-a bazat pe acordarea de stimulente in timp ce salariile au fost pastrate la un nivel minim in raport cu alte institutii.

Neacordarea stimulentelor la Ministerul de Finante pe lunile august si septembrie a provocat un protest spontan al angajatilor saptamana trecuta.

Reactii politicieni:

  • Eugen Nicolaescu, deputat PNL: "Este o lege proasta, nedreapta, care nu face ce trebuie pentru personalul bugetar. Am tinut insa cont de faptul ca Guvernul si-a dat seama ca a gresit la aceasta lege, ca a uitat personalul din Ministerul de Finante, ca l-a lasat la coada listei. Printr-un amendament se incearca sa se corecteze aceasta grava eroare. Totusi, va amintesc ca legea este valabila pana la 31 decembrie, de la 1 ianuarie vom avea din nou probleme".
  • Mircea Dusa, deputat PSD: "Ne-am abtinut de la vot pentru ca actuala lege a salarizarii creeaza inechitati, iar, dupa scandalul din Ministerul Finantelor, Guvernul a venit sa corecteze".
  • Gheorghe Ialomitianu: "Prin votul care l-ati dat ati corectat un sistem de salarizare nedrept care nu a fost transparent. Acest sistem a dainuit timp de 20 de ani. S-a facut o dreptate, Toti ministrii Finantelor au produs un sistem care nu a fost corect, nu a fost eficient. Oamenii din Finante care muncesc nu erau rasplatiti. Toti cei din Ministerul Finantelor, 30.000 de oameni, pot sta linistiti ca nu vor fi santajati de sefii lor".