Substratul asumarii Legii Educatiei de catre Cabinetul Boc este un santaj exercitat de UDMR, care a informat, in sedinta coalitiei de guvernare de luni seara, ca daca Guvernul nu-si va asuma raspunderea pe Legea Educatiei, vor vota motiunea de cenzura si Guvernul va cadea, a declarat vineri, deputatul PNL de Timis, Horia Cristian.

"Articolul 37 din Legea Educatiei, care stipuleaza ca Geografia si Istoria se studiaza in limba minoritatilor nationale, nu a fost discutat in Comisie si articolul a fost trimis spre dezbatere in plen, respectiv, cand Legea va ajunge in plenul Senatului, acolo se va dezbate acest articol si se va vota. UDMR si-a evaluat foarte rapid sansele de a trece in plen acest articol, si-au dat seama ca nu au sanse ca acest articol sa treaca. Pentru ei, aceasta Lege nu are decat un singur articol, cel cu numarul 37. Atunci, UDMR l-a avertizat pe Boc ca daca nu-si va asuma Legea Educatiei, ei vor vota motiunea, iar Cabinetul Boc va cadea", a detaliat deputatul Cristian, citat de Agerpres.

De asemenea, senatorul Nicolae Robu a adaugat ca, legat de acest articol, propunerea sa a fost ca cele doua materii sa se predea in scolile cu predare in limbile minoritatilor in limba romana, manualele sa fie in limba romana, dar la sfarsitul fiecarei lectii sa existe un rezumat in limba minoritatii respective.

"Am fost surprins sa vad ca pana si cei mai vehementi PDL-isti au apreciat aceasta propunere ca fiind foarte buna. Nu stiu ce ar fi facut daca ar fi ajuns sa fie pusi in situatia de a vota un articol in aceasta formulare, dar acestia au apreciat propunerea", a declarat senatorul Robu.