Rusia nu ar trebui sa devina stat membru al Uniunii Europene, a afirmat, vineri, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, la o dezbatere despre solutiile stangii politice la problemele economice ale Uniunii. Prezent la aceeasi dezbatere, fostul cancelar german Gerhard Schroeder, aflat in vizita la Bucuresti, a apreciat ca Uniunea Europeana ar trebui sa gaseasca "o forma de asociere cu Rusia", potrivit Mediafax.

Ion IliescuFoto: Agerpres

Ion Iliescu este de parere ca Uniunea Europeana ar trebui sa identifice "faze noi" ale relatiei cu Rusia si sa stabileasca "un parteneriat" cu Moscova, creand inclusiv conditiile pentru ca Rusia sa intre pe piata libera europeana, intrucat aceasta tara euro-asiatica poate asigura legatura intre cele doua continente, fara insa sa devina membru UE.

La randul sau, fostul cancelar german Gerhard Schroeder, invitat la dezbaterea organizata de Institutul "Ovidiu Sincai", a afirmat ca Uniunea ar trebui sa profite de faptul ca actualii lideri de la Moscova au o abordare pro-europeana: "In timp ce Rusia are alternativa, intrucat liderii acestei tari isi pot schimba optiunea in una pro-asiatica, UE nu are alternativa".

Schroeder a subliniat ca optiunea liderilor rusi s-ar putea schimba, orientandu-se spre Asia, in special China, ceea ce nu ar fi bine pentru Uniunea Europeana: "Este timpul sa ne ingrijim acum pentru a gasi un parteneriat cu Rusia, pe care l-as descrie ca o forma de asociere".

Fostul cancelar a mai afirmat ca Republica Moldova ar putea indeplini criteriile de aderare la UE, insa nu in viitorul apropiat, ci pe termen lung.