"Partidul Social Democrat este solidar cu protestarii din Ministerul Finantelor Publice si din Directiile de Finante Publice", se precizeaza intr-un comunicat publicat miercuri de PSD. Formatiunea social-democrata sustine ca ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, este principalul responsabil de ceea ce se intampla cu angajatii din minister si cere demisia acestuia din functie.

"Acesti oameni nu au salarii uriase, nu au salarii nesimtite si se lupta pentru a-si apara veniturile din ce in ce mai mici. Protestele de astazi sunt consecinta taierii aberante de venituri, care au depasit nivelul de 25% comunicat in mod oficial. Taierile de venituri au adus angajatii din Ministerul de Finante si Directiile de Finante Publice in pragul disperarii", se afirma in comunicatul PSD.

PSD a anuntat ca "se va opune adoptarii noii Legi a salarizarii unitare, pe care Guvernul doreste sa isi asume raspunderea", precum si "adoptarii OUG 1/2010 privind normele de aplicare a Legii salarizarii unitare adoptate anul trecut, prin care, printr-un mecanism propus de Guvern si de parlamentarii PDL, veniturile au fost drastic diminuate pentru angajatii Ministerului de Finante".

Tot miercuri, vicepresedintele PSD, Constantin Nita, a declarat, citat de Agerpres, ca "incapacitatea Guvernului de a adopta masuri care sa genereze venituri la buget duce la astfel de manifestari. Fara investitii, statul este incapabil sa-si respecte obligatiile legale de a asigura un trai decent cetatenilor. Este clar ca domnul Ialomitianu nu are solutii pentru a rezolva aceste probleme si a face dreptate angajatilor din subordinea sa. Este clar ca domnul Ialomitianu nu este decat un pion in acest guvern. De aceea, actualul ministru de Finante trebuie sa-si prezinte demisia. Acelasi lucru trebuie sa-l faca intregul Guvern".

Nita a afirmat ca, daca la sfarsitul lui 2009 aproximativ jumatate dintre bugetari castigau cel mult 1.000 de lei net lunar, masurile de austeritate au determinat cresterea automata a celor aflati sub pragul saraciei cu aproximativ 300.000 de romani (estimat aproximativ 480 de lei).

"In aceste conditii, in care un inspector financiar castiga doar cateva sute de lei (mult sub pregatirea sa profesionala), credem ca ministrul de Finante si actualul guvern nu au nici un gand sa lupte cu evaziunea fiscala. Din contra, probabil si-au propus sa creasca nivelul coruptiei. Cum ar putea un inspector ANAF sa lupte cu un senior tax cu 3-4.000 de euro pe luna, pentru a mari gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat? Dar poate aceasta este si idea, sa dea frau liber coruptiei pentru a putea sa-si deruleze mai bine afacerile din partid si afacerile clientelei politice", a declarat vicepresedintele PSD.