Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, va fi audiat, miercuri, intre orele 11.30 si 13.00, la Comisia pentru politica externa din Senat, anunta Agerpres.

Presedintele comisiei, senatorul PSD Titus Corlatean, a transmis, marti, Biroului Permanent al Camerei superioare o scrisoare prin care solicita ca seful diplomatiei romane sa fie audiat.

"Solicitam ca audierea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, de catre Comisia pentru politica externa sa aiba loc miercuri, intre orele 11.30 - 13.00, suprapus cu sedinta de plen. (...) Motivele pentru stabilirea audierii in acest interval sunt legate de agenda ministrului Afacerilor Externe in ziua respectiva si de urgenta discutarii subiectelor din agenda", se arata in scrisoarea amintita.

Tema audierii o constituie reprezentarea Romaniei in Serviciul de Actiune Externa al Uniunii Europene si perspectivele europene ale Republicii Moldova inainte si dupa 28 noiembrie 2010, data alegerilor legislative anticipate.

Vinerea trecuta, Teodor Baconschi sustinea drept frustrare faptul ca Romania nu a primit niciun post, la prima runda de numiri, in Serviciul Extern pentru Actiune Europeana (SEAE), acuzand totodata ca in constituirea serviciului "cei mari si-au tras partea leului".

"Frustrarea cea mai mare este legata de faptul ca, in constituirea SEAE, cei mari si-au tras partea leului. Avem, dupa prima iteratie, rezultat zero. O sa va spun ca, din perspectiva MAE, si personal, am facut demersuri repetate, insistente, declinate pe toate tonurile, de la cele iritat-agresive pana la cele mieroase, direct catre doamna Ashton (Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton - n.r.)", a declarat ministrul roman, in cadrul conferintei 'Prioritatile Romaniei in cadrul UE: orizont 2020', mentionand ca tara noastra se afla pe o lista de 13 state membre care nu au primit niciun post in SEAE.