Conducerea Senatului a decis marti sa trimita cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu pe legea pensiilor la comisia de munca. Termenul acordat comisiei pentru a analiza cererea este de aproximativ trei saptamani. Decizia a fost impusa de reprezentantii PSD, PNL si PC si permite opozitiei sa blocheze actul normativ in Senat. PDL si UDMR s-au opus si au cerut ca reexaminarea legii sa se faca in procedura de urgenta, avand in vedere ca este vorba de un singur articol contestat. Totodata, Biroul Permanent a cerut comisiei juridice sa precizeze daca legea pensiilor poate fi modificata si pe alte articole decat cel invocat de seful statului.

Pe langa stabilirea termenului de trei saptamani pentru elaborarea raportului, senatorii PSD-PNL-PC din Biroul Permanent al Senatului au votat pentru trimiterea cererii de reexaminare la comisia juridica. Astfel, se intarzie procedura legislativa si legea pensiilor poate fi blocata la Senat cel putin trei saptamani. Comisia juridica trebuie sa-si spuna punctul de vedere daca legea pensiilor poate fi modificata pe mai multe articole sau doar pe articolul privind varsta de pensionare, cerut la reexaminare de presedintele Traian Basescu.

Biroul Permanent a dat termen o saptamana comisiei juridice pentru a prezenta un punct de vedere. Abia dupa raportul senatorilor juristi conducerea Senatului va trimite cererea de reexaminare a presedintelui la comisia de specialitate- comisia de munca.

Conform deciziei conducerii Senatului, comisia de munca are termen pana pe 2 noiembrie sa elaboreze un raport pe legea pensiilor.

"A existat o propunere, aprobata de Biroul Permanent, ca la nivelul Comisiei juridice din Senat sa existe un punct de vedere cu privire la posibilitatea ca Senatul sa se aplece si asupra altor puncte, cum ar fi problema stagiului de cotizare a femeilor, problema varstei de pensionare si la barbati, modul de calculare a punctului de pensie si, de ce nu, problemele legate de pensiile speciale.

Este un subiect complex, important. Prin majoritate de voturi, Biroul Permanent a adoptat ca, pana saptamana viitoare, marti, sa avem un punct de vedere al Comisiei juridice, iar, pana martea cealalta, pe data de 27, sa avem punctele de vedere ale comisiilor avizatoare. Apoi, pe 2 noiembrie, raportul comisiei", a explicat presedintele Senatului Mircea Geoana.

"Suntem in fata unei situatii atipice. S-au degajat in Biroul Permanent doua puncte de vedere: unul care pledeaza asupra faptului ca aceasta lege ar trebui sa fie revizitata cu privire si la alte puncte decat cel invocat de presedinte, iar celalalt ca ar trebui sa discutam doar articolul referitor la varsta de pensionare. (...) In mod normal, cererile de reexaminare se refera la punctul specific pentru care au fost retrimise in Parlament, dar precedentul din cadrul dezbaterii Legii ANI si faptul ca este o lege extrem de controversata si importanta au permis formularea acestui tip de opinii", a completat presedintele Senatului.

Miza intarzierii raportului este modificarea si amendarea legii pensiilor. PSD a anuntat ca intentioneaza sa amendeze textul legii, fiind vizate mai multe articole, nu doar cel sesizat de presedintele Traian Basescu. Astfel social-democratii doresc sa introduca in lege mai multe amendamente, printre care reducerea varstei de pensionare la 58 de ani pentru femei si 60 de ani pentru barbati si cresterea punctului de pensie la 45%.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat ca democrat-liberalii au cerut ca reexaminarea Legii pensiilor sa se faca in procedura de urgenta, astfel incat Comisia de munca sa faca raportul intr-o saptamana, avand in vedere ca este vorba despre modificarea doar a unui articol al actului normativ.

"Presedintele a trimis legea inapoi cerand o gandire asupra posibilitatii de a se reveni asupra varstei de pensionare la femei de la 65 la 63 de ani. Este vorba de un singur articol, de fapt, este vorba de o singura cifra. Presedintele comisiei de munca a propus un termen de doua zile, apoi a cerut un termen de o saptamana, considerand ca acest termen este absolut suficient pentru pronuntare. Reprezentantii PSD, PC si PNL au cerut, insa, un termen de aproximativ trei saptamani si asta dupa negocieri. (...) Partidele care sustin Guvernul s-au pronuntat deja si parerea noastra este formata", a declarat Radulescu.

Radulescu a acuzat opozitia ca doreste, de fapt, sa mentina "privilegiile" parlamentarilor in privinta pensiilor si a precizat ca PDL va cere in plen, miercuri, ca reexaminarea legii sa fie facuta in procedura de urgenta.

Presedintele Traian Basescu a trimis legea pensiilor inapoi in Parlament pentru reexaminarea articolului care reglementeaza varsta de pensionare. Seful statului a cerut reducerea varstei de pensionare la femei de la 65 la 63 de ani.