Ministrul democrat-liberal al Muncii, Ioan Botis, si-a reluat, vineri, la Poiana Brasov, demonstratia potrivit careia pensiile, dupa noua lege, nu vor scadea, si a promis ca, daca legile matematicii se vor schimba, isi va prezenta demisia.

"Am facut o trimitere directa la ceea ce este foarte greu de contestat. La fel ca legea gravitatiei, si matematica (...) este foarte greu de contestat. Am spus ca, in cazul in care luam acel indicator-ancora de 732,8 lei, stabilit prin lege, si il inmultim cu ceva pozitiv, in mod natural, din toate stiintele matematice dovedite pana acum, produsul acela creste. Daca 732,8 il inmultim cu rata inflatiei - care este pozitiva, are un coeficient de 5,3% - produsul dintre cei doi indicatori duce la o valoare pozitiva. Pe langa raportul de inmultire dintre cei doi indicatori, mai avem un raport de adunare, care duce in mod clar la o alta crestere. (...) Va promit lucrul acesta, daca legile matematicii se schimba, imi dau demisia", a declarat ministrul Botis, citat de Agerpres.

El a precizat ca Parlamentul este suveran in ceea ce priveste Legea pensiilor, dar a mentionat existenta, in Uniunea Europeana, a directivei egalitatii de gen. Cu toate acestea, ministrul a subliniat ca Romania nu are obligativitatea sa atinga acest deziderat in urmatorii 2-5 ani.

"In conditiile date, presedintele are dreptate. Eu trebuie sa remarc faptul ca legea este constitutionala. Presedintele a venit cu o problema de oportunitate. (...) Acum in Europa se discuta despre egalitatea de gen. Daca peste cinci ani se schimba abordarea politica in UE, cu siguranta vor fi alte date, dar, la ora actuala, va spun foarte clar, ca avem posibilitatea sa mergem cu o varsta diferentiata", a adaugat ministrul.