"Noi, la ora asta, avem mai multi parlamentari decat avem nevoie. Daca ei se mentin pe pozitie, Guvernul pica. Daca in astea doua - trei saptamani de zile, pana cand va veni ziua votului, ei se mentin pe pozitie si rezista la presiunile celorlalti, guvernul pica", a declarat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Dragnea sustine ca PSD a discutat cu mai mult de 20 de parlamentari, cati ar avea nevoie opozitia PSD-PNL pentru ca motiunea de cenzura sa treaca si guvernul Boc sa cada. Secretarul general al PSD mai spune ca motiunea va fi depusa in a doua jumatate a lunii octombrie.

  • Vezi in articol ce masuri economice propun PSD si PNL, in caz ca vor reusi sa formeze un asa numit Guvern de criza, dupa caderea guvernului Boc. Asculta integral interviul cu Liviu Dragnea in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Noi ne mentinem ceea ce am spus initial, adica undeva in partea a doua a lunii octombrie vom depune motiunea de cenzura. Putem sa discutam saptamana asta despre textul motiunii, pe care o vom redacta cu colegii de la PNL si PC, si cred ca vor accepta.
  • Matematic vorbind, ca sa treaca motinea de cenzura, ca sa pice acest Guvern, care mai are 9% incredere, deci care nu mai este sustinut de 91% din romani, e nevoie de un numar suficient de parlamentari. Noi mai avem nevoie de putin timp ca sa intrunim numarul necesar de parlamentari care sa voteze motiunea de cenzura.
  • La ora asta suntem aproape, discutiile sunt facute cu un numar suficient de parlamentari, dar mai este nevoie de o perioada de timp, eventual doua saptamani de zile, ca sa definitivam discutiile. Vorbind despre structura politica a Parlamentului acum, nu cea rezultata din alegeri, noi mai avem nevoie in jur de 20 de parlamentari. E, la ora asta avem discutii cu mai mult de 20 de parlamentari din arcul puterii, deci din cei care sustin guvernul acum, mai sunt si minoritatii, 18 parlamentari. Noi avem acum discutii cu mai mult de 20 de parlamentari care sunt dispusi sa sustina motiunea, din toate cele patru zone politice (PDL, UDMR, UNPR si minoritati). Sper ca pana la data votului sa-si pastreze dorinta asta.

  • Nu facem la fel ca PDL cand a format guvernul, n-avem cum. Cei de la putere, ofereau ceva: ori protectie, ori bani, ori contracte. Opozitia ce sa ofere? Daca dvs ati fi parlamentar din arcul puterii, 3 sau 4 zile pe saptamana mergeti acasa si, vrand nevrand, umblati printre oameni, cu cei carora le-ati promis sa va voteze, pe dvs, ca o sa traiasca mai bine. Acuma, oamenii aia o duc foarte rau si sunt foarte suparati si oamenii astia va spun ca este bine sa dati guvernul asta jos ca guvernul asta le face rau. Si, multi dintre parlamentarii puterii se gandesc acum ca poate e bine sa faca gestul asta, in primul rand pentru onoarea lor, si pentru viitorul lor. 
  • Sa nu credeti ca noi am luat contact cu vreun parlamentar si cei de la putere nu stiu. Au toate parghiile informationale ca sa stie si continua si ei presiunile. Este un proces destul de dificil si intensitatea va creste cu fiecare zi de apropiere. 
  • O spun foarte deschis: Noi, la ora asta, avem mai multi parlamentari decat avem nevoie. Daca ei se mentin pe pozitie, Guvernul pica. Daca in astea doua - trei saptamani de zile pana cand va veni ziua votului ei se mentin pe pozitie si rezista la presiunile celorlalti, guvernul pica. 
  • Noi, inainte de a depune motiunea de cenzura vrem sa prezentam romanilor un program de guvernare. Vrem sa le prezentam si alternativa, de ce vrem sa-i dam jos. Noi vrem sa construim un nou model social economic. 
  • Daca motiunea de cenzura va trece, daca guvernul Boc va pica, PSD, PNL si PC vor definitiva arhitectura guvernului, numarul de ministere si atunci vom discuta de candidat pentru functia de prim-ministru si oameni pe ministere. 
  • La ce-i acum in Romania, este nevoie de un prim-ministru cu foarte mare anvergura politica, un prim-ministru care sa aiba foarte multa autoritate, un prim ministru care sa aiba putere sa puna randuiala in Romania. Este foarte greu pentru un independent care nu are o forta politica sa puna randuiala in tara si sa gestioneze treburile tarii acum, in situatia in care este Romania. Astea sunt argumentele PSD pentru care dorim sa fie un prim-ministru politic. Sigur, PSD-ul si-ar dori un prim-ministru PSD. In primul rand, avem mai mare reprezentare politica. Apoi, credem ca avem in interiorul partidului mai multe nume care se pot califica in mod serios pentru functia asta. In al treilea rand, PSD-ul a sprijinit PNL-ul in istorie sa aiba un guvern.  Ar putea si PNL-ul sa faca serviciul asta.
  • Astazi s-a discutat cu PNL un lucru important: ca, in aceste zile, sa se definitiveze pachetul comun de masuri, pachetul minimal care sa fie adoptate imediat de Guvernul de criza. Eu as dori ca in aceste zile, colegii care lucreaza sa le definitiveze, urmand ca noi sa dam girul final si sa le facem publice. 
  • Planul nostru comun este ca dupa ce pica Guvernul Boc sa vina un guvern de criza care sa aiba doua obiective majore: sa ia niste masuri rapide care sa stopeze declinul economic si sa puna Romania pe sine si sa organizeze anticipatele undeva prin primavara. Atunci, la alegerile anticipate, unde vrem sa alegem un Parlament legitim, cu o structura guvernamentala solida, atunci PNL va merge in fata romanilor cu un pachet de propuneri, cu un program de guvernare, PSD-ul va merge cu program de guvernare, si in acele programe ei vor sustine cota unica, noi cota progresiva. Acum, in aceasta perioada de cateva luni de zile, lasam lucrurile asa cum sunt, din punctul asta de vedere. 
  • Acuma, discutam de revenirea TVA-ului la cota initiala, de la 24% la 19%, si doua cote de 5% pentru produsele alimentare de baza si pentru industria constructiilor. 19% e o chestiune comuna, liberalii au propus 5% pentru zona constructiilor, noi am propus 5% pentru produse alimentare de baza, si merg impreuna. Am mai convenit impreuna sa se revina la salariile bugetarilor dinainte de a fi taiate cu 25%. Pai, ce, dvs aveti impresia ca in Romania nu sunt bani?  Nu, in Romania sunt bani, nu sunt suficienti, dar in Romania sunt bani dar se fura foarte mult si sunt gestionati foarte prost. 
  • Cred ca din exterior putem sa apelam la niste lucruri foarte importante si care determina crestere economica. Si anume, sa facem o lege a parteneriatului public privat foarte serioasa si care sa ne dea posibilitatea sa oferim unor firme serioase de afara sa vina si sa faca investitii pe banii lor. Noi credem cu tarie ca autostrazile in Romania pot fi facute repede, dar nu cu banii nostri. Sa si le faca, sa le administreze 25 de ani, sa puna taxe sa-si scoata banii si Romania sa aiba autostrazi. Astea inseamna foarte multe locuri de munca create, bine platite, asta inseamna o infuzie de capital serioasa pentru alte firme, pe orizontala. 
  • Acordul cu FMI trebuie studiat foarte bine si cred ca poate fi renegociat in cateva puncte. N-am discutat si nu discutam despre denuntarea acestui acord. Cu FMI-ul poti face intelegeri, poti face acorduri, daca stii ce ai de facut, daca ai un Guvern responsabil, aduce avantaje tarii. Daca il negociezi prost si masurile pe care tu le-ai gandit sunt proaste, nu-ti atingi nici tintele si pierde toata tara. 
  • Nu mai vreau sa reiau motivele pentru care am plecat atunci de la Ministerul de Interne. Nu, serviciul de informatii de la Ministerul de Interne nu trebuie desfiintat. Trebuie restructurat si construita o structura serioasa care sa ajute celalalte institutii in lupta impotriva criminalitatii. Serviciul respectiv este un serviciu foarte important pentru munca ofiterilor si subofiterilor operativi de la MI, ii ajuta foarte, foarte mult. El trebuie sa fie restructurat si atitudinea celor care conduc acest serviciu, atitudinea celor din minister trebuie sa fie una corecta. 
  • PDL a folosit ministerul de interne pentru a castiga alegerile. A spus-o cu subiect si predicat Ioan Oltean. Probabil ca Marian Vanghelie a spus-o atunci (n.r. in 2009, Vanghelie declara si PSD are nevoie de un serviciu secret) din teama de nu se duce toate serviciile la PDL, in contextul alegerilor pentru functia de presedinte. Ceea ce spunea Marian Vanghelie nu era o declaratie asumata de PSD la vremea aceea. PSD n-a avut o dorinta oficiala, o hotarare structurata, nu are nici acum o hotarare de genul asta.
  • Doi s'un sfert trebuie sa redevina ce a fost inainte, un serviciu profesionist. Oamenii din doi s'un sfert sunt oameni foarte buni, oameni foarte buni profesionisti. Problema e ca acest serviciu trebuie sa fie indrumat, sa i se stabileasca foarte clar obiectivele corecte, sa nu mai aiba obiective politice, sub nici o forma.

Nota: Emisiunea Discutia de Luni poate fi ascultata in fiecare luni, incepand cu orele 19.00, pefrecventele RFI