PSD propune un proiect de program de guvernare cu o structura "relativa" guvernamentala cu 13 ministere si patru ministri delegati, a anuntat, joi, presedintele Consiliului National al partidului, Adrian Nastase. De asemenea, PSD lucreaza cu o varianta de taxare a veniturilor in trei trepte, veniturile lunare mai mici de 1.000 de lei urmand sa nu fie impozitate, iar cele de peste 12.000 lei urmand sa fie impozitate cu 35%, au declarat, pentru Mediafax, surse din partid.

Potrivit lui Nastase, citat de Agerpres, cele 13 ministere sunt Administratie, Interne si Dezvoltare Regionala; Afaceri Externe; Finante; Justitie; Aparare; Educatie, Cercetare, Tineret si Sport; Cultura, Culte si Minoritati; Agricultura si Dezvoltare Rurala; Industrie, Comert, Turism si Mediu de Afaceri; Mediu, Ape si Paduri; Infrastructura si Constructii; Sanatate si Familie; Munca si Protectie Sociala.

Cei patru ministri delegati ar urma sa coordoneze domeniile fonduri europene, control, politici publice si dialog social in relatia cu sindicatele, patronatele si cu organizatiile neguvernamentale.

Potrivit liderului CN al PSD, nu a fost "batuta in cuie" aceasta varianta. El a subliniat ca aceasta structura de ministere "relativa" reprezinta este de fapt "un mod de a organiza" proiectul de guvernare al PSD pe solutii, acestea fiind domeniile importante.

Nastase a precizat ca structura ministerelor a fost realizata in urma unei analize a structurilor guvernamentale din ultimii 20 de ani din Romania si a agentiilor s-au creat in aceasta perioada, dar si in urma analizei structurilor guvernamentale din tarile europene.

Impozit pe profit intre 12 si 16%, iar pe venituri in trei trepte

Surse din PSD au declarat, joi, pentru Mediafax, ca PSD ar putea propune, in eventualitatea ajungerii la guvernare, o cota unica de impozit pe profit, variantele luate in calcul fiind intre 12 si 16%.

Aceleasi surse au spus ca mai multi lideri ai PSD ar opta pentru un impozit pe profit de 12%, tinand cont si de faptul ca Bulgaria are un impozit de 10%.

In ceea ce priveste impozitarea veniturilor, PSD lucreaza in prezent cu o varianta in trei trepte, veniturile lunare sub 1.000 de lei urmand sa nu fie impozitate.

Veniturile anuale de peste 12.000 lei, dar pana la pragul de 48.000 - 50.000 de lei ar urma sa fie impozitate cu 15%. Veniturile anuale de peste 50.000 de lei, dar pana la 144.000 lei vor fi impozitate cu 25%, iar veniturile anuale peste acest prag (echivalente cu peste 12.000 de lei lunar) vor fi impozitate cu 35%.

Revenirea la cota progresiva nu va aduce o echilibrare a bugetului, in conditiile in care incasarile din impozitul pe venit trec putin de 3% din PIB, fiind cele mai mari in regimul de cota unica, dar costul cu forta de munca ar creste puternic, considera directorul de audit din BNR, Eugen Radulescu.

"Vorbim despre o marja in care cota unica aduce mai multe venituri, in conditiile in care impozitul pe venit nu a adus decat putin peste 3% din PIB. Revenirea la o cota progresiva nu va aduce in niciun caz o echilibrare a deficitului bugetar (...) Ar creste doar costul total (...) S-ar intampla ce s-a mai intamplat, ori angajatorii ar plati la negru, ori ar merge la vecinii nostri unguri, care asta se pregatesc sa faca acum, sa introduca cota unica", a precizat Radulescu, prezent la conferinta "Coordonate de actualitate ale restructurarii economiei romanesti".