Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu afirma, pe blogul lui, ca "esecul aparent" al demisiei lui Vasile Blaga din fruntea Ministerului de Interne reprezinta, de fapt, consolidarea unui personaj politic de credibilitate larga.

"Tricotajul verbal in marginea urzelilor care l-au adus pe Vasile Blaga in fata demisiei poate continua. Fara prea mare rost. Caci realitatea rezultata la capatul acestui esec aparent e consolidarea unui personaj politic de credibilitate larga", crede Traian Ungureanu.

Intr-o analiza dedicata motivelor si efectelor acestei demisii, europarlamentarul sustine ca "al doilea si cel mai putin notat fapt in comentariile obsedate de triplul deces al echipajului BVB e aparitia unui spatiu politic nou in interiorul sau in succesiunea PD-L": "E exact spatiul de moralitate si credibilitate publica invocat de toate partile si din toate partile civile sau mai putin civile care depling coruptia, prostia si inertia politicii romanesti".

"Deocamdata, spatiul deschis de 'cazul' Blaga e putin vizibil si arata, mai degraba, a ipoteza. Dar citeva lucruri se pot spune, de indata ce motoarele retorice si sentimentale tac: orice ipoteza poate deveni proiect, Vasile Blaga n-a intrat in somaj politic iar nasul proiectului e Traian Basescu. Discutia abia incepe", este concluzia lui.

Ce spune Traian Ungureanu:

  • Demisia lui Vasile Blaga - fara urma de indoiala cel mai bun Ministru de Interne al Romaniei - a fost insotita de un joc speculativ derutant.
  • Blaga e, deodata, stimat si regretat, oarecum postum, de vocile care au repurtat recent atita succes cu oratoriul televizat "Vintu incatusat". Omagiul acestui cor e, pur si simplu, lipsit de credibilitate. Pentru ca e ipocrit.
  • Esenta "cazului" Blaga nu sta in trecerea prin sabie a unei capacitati administrative remarcabile - asa cum se straduie sa sugereze vocile care il asaza pe Blaga in centrul colectiei de victime a presedintelui Basescu si, deci, in afara vietii politice active. 
  • Intr-o tara, inglodata in aparitii si disparitii politice irelevante, demisia lui Vasile Blaga e un punct extrem de important. 
  • Presedintele Basescu a sesizat prompt precedentul anti-institutional creat de iesirea din lege, uniforma si ordine de stat a politistilor care s-au ilustrat anarho-sindical, pe 24 septembrie, in fata Palatului Cotroceni. Orice derapaj minor promite o deraiere majora iar Presedintele a reactionat logic si ferm, pentru a readuce logica de sistem in sistem. 
  • Vasile Blaga a raspuns, in aceasi logica, recurgind la singurul gest posibil: demisia. Adevarat, numai naivii ar putea considera "afacerea" incheiata. Socul produs de demisia lui Vasile Blaga va avea consecinte politice majore. 
  • Inima PD-L bate cu accent ardelenesc, dupa un regulator pus la punct de Vasile Blaga. Acest aranjament structural nu e un secret pentru nimeni, asa cum nu e un secret pentru nimeni ca patidul se va simti ranit, vizat si, la limita, insultat, de "afacerea" Blaga. 
  • Abia acest tip de reactie interna e sincer si natural. Insa, ca orice exces transportat in politica de camaraderia sufleteasca, aceasta atitudine risca sa loveasca mai puternic in structura partidului.
  • Ce omite acest fel de a fi solidar cu Vasile Blaga e tocmai pozitia de facto a lui Vasile Blaga, politicianul relansat de demisia demna si curata de la Interne.