Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, precizeaza intr-un comunicat ca "legea privind sistemul unitar de pensii publice nu se afla la promulgare, ci in control de constitutionalitate, ca urmare a faptului ca a fost contestata de un numar de parlamentari ai PNL si PSD".

Va redam integral precizarile purtatorului de cuvant al Presedintiei:

"Ultimele afirmatii ale domnilor Ponta si Antonescu repezinta o noua dovada de imaturitate politica. Ele arata, mai degraba, preocuparea pentru a capitaliza politic o situatie dificila cu care se confrunta pensionarii din Romania.

Asa cum cei doi stiu, dar din ipocrizie nu spun, Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu se afla la promulgare, ci in control de constitutionalitate, ca urmare a faptului ca a fost contestata de un numar de parlamentari ai PNL si PSD.

Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu este un act de vointa personala a cuiva, ci un angajament al statului roman inca din perioada in care domnul Ponta ocupa functia de ministru in Cabinetul PDL-PSD.

Legea privind sistemul unitar de pensii publice a fost promovata de Guvernul Romaniei in baza scrisorilor suplimentare de intentie cu Fondul Monetar International, derivate din Acordul de Imprumut, aprobat de Parlamentul Romaniei.

Presedintele Romaniei atrage public atentia domnilor Ponta si Antonescu ca imaturitatea politica ar putea costa grav Romania. In acest context, neindeplinirea angajamentelor asumate poate avea drept consecinta diminuarea credibilitatii Romaniei pe pietele financiare internationale".

Liderul PSD, Victor Ponta, a anuntat joi ca daca Traian Basescu promulga Legea pensiilor, adoptata prin frauda de Roberta Anastase, va cere tuturor grupurilor parlamentare din opozitie, dar si UDMR si independentilor, sa fie de acord cu inceperea demersurilor pentru suspendarea presedintelui.

La randul sau, liderul PNL Crin Antonescu, a precizat ca promulgarea unei legi fraudate reprezinta un motiv de suspendare.

Curtea Constitutionala va lua in discutie miercurea viitoare, pe 29 septembrie, contestatia depusa de PNL la Legea pensiilor. PNL a depus, joi, la Curtea Constitutionala, o sesizare in care arata faptul ca adoptarea Legii pensiilor de catre Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, saptamana trecuta, s-ar fi facut "fara respectarea tuturor procedurilor".

Legea pensiilor a fost adoptata, miercurea trecuta, de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, dupa o sedinta-maraton de mai multe ore, in forma in care a fost promovata de Guvern si adoptata si de Senat. Legea a fost adoptata cu 170 de voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri. In favoarea ei au votat deputatii PDL, UDMR si independentii, in timp ce deputatii PSD si PNL au parasit sala, in semn de protest fata de respingerea amendamentelor sustinute de ei - printre care s-au numarat cel privind varsta de pensionare de 63 de ani pentru femei si cresterea punctului de pensie.