In ciuda nemultumirilor exprimate de baronii locali si de parlamentari, Crin Antonescu a reusit, miercuri, sa-si impuna in Delegatia Permanenta a PNL lista cabinetului de umbra. Liberalii s-au certat pe blana ursului din padure, nemultumiti fiind ca nu au primit locuri in guvernul din umbra. Nume ca Ludovic Orban, Dan Radu Rusanu, Varujan Vosganian si Puiu Hasotti i-au reprosat presedintelui PNL ca nu au fost consultati la formarea Guvernului, si ca nu i-au vazut niciodata la fata pe tehnocratii propusi. Intr-un final, liberalii de voie, de nevoie au validat lista lui Antonescu.

Delegatia Permanenta a PNL a validat cu 90 de voturi ''pentru'', 38 ''impotriva'' si sase abtineri cabinetul alternativ. Mai multi lideri de filiale si vicepresedinti PNL si-au declarat, in spatele usilor inchise, nemultumirea fata de componenta cabinetului propus de Crin Antonescu.

Surse liberale participante la intalnire au declarat pentru Hotnews.ro ca liberalii i-au reprosat lui Antonescu ca nu au fost consultati la crearea Guvernului din umbra, si ca sperau sa fie nominalizate persoane din partid care au lucrat la programul de guvernare. Dan Radu Rusanu, Calin Popescu Tariceanu, Puiu Hasotti si Varujan Vosganian se numara prinre cei care au luat cuvantul si si-au expus nemultumirile.

Potrivit surselor citate, cea mai vehementa voce a fosta cea a senatorului Varujan Vosganian. Acesta i-ar fi reprosat presedintelui PNL ca a fost pus intr-o situatie neplacuta cand a aflat din presa componenta Cabinetului si ca a trebuit sa comenteze nominalizarile fara a sti CV-urile tehnocatilor. "Nu i-ati adus la partid si nu-i vad nici in sala, macar sa-i cunoastem. M-ati pus intr-o postura penibila, pentru ca in calitate vicepresedinte PNL a trebuit sa vorbesc presei despre ei" ar fi comentat Vosganian.

Si fostul prim-vicepresedinte, Ludovic Orban a marsat in fata colegilor pe faptul ca Antonescu a prezentat lista in presa, inainte de a se consulta cu Biroul Politic al PNL. "Am vazut la televizor lista ministrilor. Consider ca gestul de a numi tehnocrati in Cabinetul PNL, oameni care nu au greutate in partid, nu va face altceva decat sa-i descurajeze pe liberalii din teritoriu in viitoarele campanii electorale", ar fi spus Orban.

Si liderul de la Hunedoara, Dan Radu Rusanu, s-a declarat impotriva tehnocratilor numiti pe portofolii importante ca Finante, Justitie si Aparare. "Nu consider ca este corecta fata de partid si fata de colegi numirea unor persoane independente, chiar daca sunt specialisti pe domenii", ar fi comentat Dan Radu Rusanu. De asemenea, aceleasi surse sustin ca senatorul ar fi dorit sa fie nominalizati ministrii din echipa liberala care au lucrat la programul anticriza al PNL.

Presedintele PNL, Crin Antonescu le-ar fi explicat liberalilor ca strategic a ales numirea unor tehnocrati pe portofolii cheie gen Justitie si Finante pentru a surprinde opinia publica si electoratul. "Daca am fi nominalizat tot liberali ca Vosganian la Finante, pe Relu Fenechiu la Transporturi nu s-ar fi facut atata valva in jurul nostru. Presa ar fi spus ca PNL propune aceiasi oameni care au mai fost ministri, ca nu avem oameni noi", ar fi explicat Antonescu.

La inceputul Delegatiei Permanente, liberalii vorbeau pe holuri ca se asteapta ca Antonescu sa ameninte cu demisia daca nu i se accepta Cabinetul. Spre surpriza tuturor, in discursul sau Antonescu nu a amenintat cu demisia, mai mult de atat, le-a cerut liberalilor sa respecte statutul, iar votul pentru componenta Guvernului din umbra sa fie secret.

Strategia lui Antonescu

"A fost o miscare strategica a presedintelui. Nu a mai venit ca in celelalte sedinte sa bata cu pumnul in masa si sa spuna ca pleaca daca nu i se accepta ce vrea. Azi, ne-a lasat pe toti sa vorbim si la final a dat explicatiile. Ne-a surprins ca a cerut vot secret, asta a lasat senzatia ca avem dreptul sa alegem. Intre noi fie vorba, oricum nu aveam alta alternativa, si presedintele si noi stiam. A fost o intelegere tacita, pana la urma si am inghitit-o si de data asta. Daca ii respingeam propunerea aduceam prejudicii de imagine partidului", a explicat un deputat liberal sub protectia anonimatului.

De la sedinta Delegatiei Permanente au lipsit vicepresedintii Daniel Chitoiu si Relu Fenechiu. Sursele citate sustin ca acestia au absentat in semn de protest fata de nominalizarile facute de Crin Antonescu pentru Guvernul de criza.

La finalul Delegatiei Permanente, Crin Antonescu a recunoscut ca au existat discutii aprinse si nemultumiri. ''Pe tema Cabinetului alternativ a fost o dezbatere ampla si dificila, cu multe opinii contradictorii, exprimate insa civilizat si democratic. (...) Am discutat despre principiul unui Cabinet alternativ, despre riscurile pe care le prezinta, dar si despre oportunitatea sa in aceste momente. Faptul ca din Cabinetul alternativ fac parte si tehnocrati nu a trecut fara o confruntare. Au existat anumite reprosuri referitoare la faptul ca din Cabinet fac parte oameni care nu sunt membri ai partidului si ca acest lucru i-ar descuraja pe membrii partidului in dorinta lor de a fi ministri. Acestea sunt, insa, pozitii divergente, firesti'', a declarat Antonescu.

Presedintele PNL a precizat ca intelege nemultumirile colegilor de partid si ca le-a explicat ca "trebuie sa schimbam mentalitatea de a face politica in Romania".

Intrebat de presa cum comenteaza vicepresedintilor Relu Fenechiu si Dan Chitoiu, Antonescu a spus ca le va cere explicatii: "Stiu de Chitoiu ca urma sa participe la Praga la o sedinta a comisiei de specialitate. Despre Relu Fenechiu nu stiu nimic. Ii voi intreba, oricum, fiindca astazi (miercuri -n.r) urma sa luam decizii importante, iar ca vicepresedinte trebuie sa ai motive serioase ca sa absentezi. Daca a fost, desi nu cred, o forma de protest, le pot sugera eu alte forme de protest mai accentuate".

In sedinta Delegatiei Permanente, liberalii au votat in unanimitate programul economic intitulat "Statul Liberal - Modernizarea Romaniei”. Programul propune o alternativa la modernizarea Romaniei in viziunea statului liberal si dezvolta solutii in sectoare precum economia romaneasca, administratia in afacerile interne, justitia, educatia, sanatatea, sistemul de pensii, agricultura si dezvoltarea rurala, mediul, apararea nationala, infrastructura. Presedintele PNL, Crin Antonescu a anuntat saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, componenta cabinetului alternativ pe care liberalii l-ar oferi cand vor intra la guvernare. Presedintele PNL s-a nominalizat premierul Executivului care este format din 11 membri, dintre care patru independenti.

Componenta Cabinetului Antonescu:

  • Ministerul Finantelor si Economiei - Claudiu Doltu
  • Ministerul Educatiei si Cercetarii - Andrei Marga
  • Ministerul de Externe - Teodor Melescanu 
  • Ministerul Apararii Nationale - Corneliu Dobritoiu
  • Ministerul Muncii - Mariana Campeanu
  • Ministerul Sanatatii - Victor Voicu
  • Ministerul Administratiei si Internelor - Victor Paul Dobre
  • Ministerul Justitiei - Radu Catana
  • Ministerul Transporturilor - Eduard Helvig
  • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Aurelian Penescu
  • Ministerul Culturii, Patrimoniului si Identitatii Nationale - Mircea Diaconu