"Personal, mi-as dori ca PNL sa fuzioneze cu PC, dar e o dorinta, si ea nu se bazeaza pe niste discutii. Va asigur. Pentru ca facem parte din aceeasi familie politica, pentru ca exista numerosi alti oameni politici in PC care ar fi un castig pentru miscarea liberala", a declarat Mihai Voicu, vicepresedinte PNL, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Voicu a mai spus ca liberalii si conservatorii colaboreaza doar in plan parlamentar, si nu exista discutii in acest moment pe tema unei eventuale aliante sau fuziuni, speculatii aparute in presa.

Mihai Voicu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews
  • Dan Voiculescu, dincolo de problemele de imagine pe care le-a avut uneori si fara vina sa, este un om politic care are de foarte multe ori idei pertinente si constructive in multe domenii, in special cele economice
  • Asculta in articol interviul in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO. Ce spune Mihai Voicu despre tensiunile generate in PNL de anuntarea Guvernului din umbra si cum ar arata Guvernul PSD-PNL daca cabinetul Boc pica la motiune si cine ar putea ocupa functia de premier 

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Despre Guvernul din umbra anuntat de Crin Antonescu. Eu ca liberal cred ca si politica actioneaza  pe piata libera. Iar clientii nostri, cu tot respectul pentru unii colegi de partid, care ar putea sa aiba retineri fata de aceasta varianta, sunt alegatorii. Clientii nostri sunt alegatorii si nu membrii propriului partid.
  • Daca intreg ansamblul va avea succes, atunci inseamna ca ne-am indeplinit misiunea. Cel putin pana acum scorurile din sondajele de opinie arata ca nu am facut pasi gresiti. Sunt convins ca un bun rezultat pentru intreg partidul va atenua si unele nemultumiri individuale.
  • La ultima sedinta a Delegatiei Permanente, de la Mamaia, de la sfarsitul lunii august, am votat cu totii in unanimitate alcatuirea acestei echipe pentru Crin Antonescu. Au votat inclusiv cei care astazi considera ca ar trebui sa fie consultati. Am facut lucrul asta, exista hotarare, stenograma, ce doriti. Adica l-am insarcinat sa alcatuiasca aceasta echipa, fara sa-l conditionam de o aprobare prealabila. Ceea ce se intampla acum, suntem in hotararea adoptata.

  • Guvern PNL - PSD, cu premier independent. Pana acum doua-trei saptamani exista o fractura logica in afirmatiile PSD, respectiv: dorim sa dam jos guvernul Boc, actiune legitima a unui partid de opozitie. Dar, in acelasi timp, afirmau: PSD doreste sa ajunga singur la guvernare, doar cu un prim ministru PSD si program social-democrat si doar in urma unor alegeri.
  • PSD se poate gandi ca urmatoarele alegeri le poate castiga singur, nu-i nici o problema, insa fractura logica apare in momentul in care spune: vrem sa dam jos guvernul Boc, dar pana la alegeri nu vrem sa facem nimic altceva. Ceea ce ne-ar duce in logica din 2009, dam jos guvernul Boc si ramane tot Boc. 
  • Intre timp lucrurile vad ca au mai evoluat. PSD a incept sa admita ideea ca intre momentul daramarii guvernului Boc si momentul viitoarelor alegeri trebuie sa existe o formula oarecare guvernamentala, ca nu mai putem accepta sa ramana tot un reprezentant al PDL, si aceasta formula nu poate fi facuta decat in doua feluri: printr-o intelegere a partidelor de opozitie, care sa sustina fie a) un guvern independent de la cap la coada, fie b) un guvern politic condus de un premier independent. Una din aceste doua formule. 
  • Oferta noastra nu este pentru situatia in care pica Guvernul Boc. Este pentru alegeri. Sunt doua etape distincte. Etapa de dupa alegeri, in care fiecare partid este normal sa-si propuna sa castige alegerile si sa formeze singur guvernul si aceasta este varianta pe care noi o ofertam de echipa si de program. Si etapa de tranzitie in care noi o sa reusim sa schimbam guvernul Boc. 
  • Varianta de tranzitie implica un program negociat, in care niciuna dintre fortele politice participanta la o eventuala coalitie pe termen scurt, nu-si va impune de la cap la coada propriul program. 
  • O personalitate independenta pentru functia de prim-ministru este solutia pentru aceasta solutie de tranzitie, speram noi cat mai scurta. Puneti Johannis intre ghilimele si inlocuiti-l cu alte cinci sau sase nume care pot fi gasite fara nici un fel de probleme si pot fi extrem de credibile: domnul Negritoiu, dl Tanasescu, domnul Farmache, nu stiu...gasim. Nu cred ca-i o problema. Politica romaneasca nu-i monopolizata de presedintii de partide. 
  • Discutiile noastre au iesit din logica PSD: noi guvernam singuri - de foarte putin timp. In acest moment, echipele de experti pregatesc raspunsul la intrebarea: ce facem? Din punctul de vedere al echipei, PNL sustinand o formula de guvern restrans, cu putine ministere, nu cred ca vom avea probleme sa aprobam acest lucru: 11 posturi e o cifra rezonabila. O formula negociata va cuprinde persoanele propuse de catre Crin Antonescu in guvernul din umbra.
  • Posibilitatile noastre de colaborare cu PD sunt zero. Suntem in opozitie fata de politicile economice ale guvernului. Or, acestea apartin partidului de guvernament in ansamblul sau.
  • Pot sa fac si un pronostic, sper sa nu se ajunga sa fie dovedit: daca in urmatoarele sase luni, TVA ar ramane la valoarea de 24%, eu sunt convins ca se vor colecta la buget mai putin bani decat cu un TVA de 19%. Pentru ca banii costa. Impozitele costa, sunt costuri legate de colectare, de evaziune, cu cat impozitele sunt mai mari cifra evaziunii creste, afaceri care se inchid, impozitele costa si impozitele mari costa mult.

  • Fuziunea PNL - PC.  Nu cred ca discutiile cu PC se refera la fuziune. Sa nu uitam faptul ca PNL si PC se afla in aceeasi familie politica europeana, suntam ambandoi membri ai internationalei liberale. Discutiile cu PC sunt parte a discutiilor dintre partidele de opozitie, pe de alta parte remarcam faptul ca in zona economica avem mai multe in comun cu PC-ul decat cu PSD-ul, si de accea e normal sa ne consultam cu Partidul Conservator in domenii mai largi decat simpla apartenenta comuna la opozitie.
  • Momentan sunt doar discutii legate de pozitii punctuale pe anumite chestiuni sau discutii legate de pozitii in domeniul fiscalitatii si al unor masuri economice. Nu sunt discutii avansate pe subiecte politice care sa fie legate de aliante, fuziuni etc. In acest moment n-as putea sa va dau o indicatie pe acest subiect. 
  • Pot sa va spun parerea mea: eu mi-as dori ca PNL sa fuzioneze cu PC, dar e o dorinta, si ea nu se bazeaza pe niste discutii. Va asigur. V-am spus: pentru ca facem parte din aceeasi familie politica, pentru ca exista numerosi alti oameni politici in PC care ar fi un castig pentru miscarea liberala, daca tot suntem in aceeasi familie politica europeana. 
  • Mie mi se pare ca Dan Voiculescu, dincolo de problemele de imagine pe care le-a avut uneori si fara vina sa, este un om politic care are de foarte multe ori idei pertinente si constructive in multe domenii, in special cele economice. ​