Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a afirmat ca "statul se imprumuta in fiecare zi pentru pensii" si ca, daca in Romania punctul de pensie ar fi ramas la 45%, anul viitor statul ar fi trebuit sa imprumute 5 miliarde de euro, iar in 2012 alte 6 miliarde, transmite Mediafax.

Anastase a declarat ca statisticile realizate in iulie 2009 aratau ca in Romania exista 5,7 milioane de pensionari si 4,9 milioane de angajati.

"Aceasta situatie nu poate sa continue si cred ca un act de responsabilitate din partea clasei politice este acela de a lua decizii pentru prezent, dar si pentru generatiile care vor veni", a spus Anastase, in cadrul unei conferinte de presa la Sinaia.

"Asta e o realitate economica, careia PSD nu ii ofera nicio solutie. El este de fapt interesat nu sa ofere solutii economice, ci sa profite, electoral, de pe urma probemelor romanilor. Cresterea punctului de pensie, propunerea facuta de PSD, a demonstrat ca acesta vrea sa castige voturile pensionarilor transformand bugetul de pensii intr-un joc de tip Caritas, in care beneficiile pensionarilor pot creste fara nicio baza economica", a precizat ea.

In ceea ce priveste varsta de pensionare, Anastase a spus ca nu va interveni nicio schimbare fata de prezent pana in anul 2014, iar dupa anul 2014 varsta de pensionare va creste cu aproximativ trei luni in fiecare an pana in anul 2030.

Anastase a explicat ca, la nivelul intregului continent european, s-a produs "un dezechilibru", generat pe de o parte de scaderea natalitatii si pe de alta parte de cresterea sperantei de viata, iar in aceste conditii trebuie luate "de acum" decizii in ceea ce priveste sistemul de pensii, "pentru ca generatiile sa poata sustine pensionarii de maine prin cei care muncesc si acum si in viitor".

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor, cu 170 voturi "pentru", doua "impotriva" si trei abtineri, in absenta reperezentantilor PSD si PNL, dupa o dezbatere maraton in care parlamentarii care sustin Guvernul au reusit sa isi impuna amendamentele.